Ik maak me zorgen over het GHB gebruik van iemand in mijn omgeving, wat kan ik doen?

Je maakt je zorgen over het GHB gebruik van iemand uit je omgeving. GHB is een middel wat erg verslavend kan werken. Dit betekent natuurlijk niet dat iedereen hier verslaafd aan raakt. Echter is het wel zo dat wanneer je er verslaafd aan raakt, je er heel moeilijk weer van af komt. Het terugval percentage, dus weer opnieuw gaan gebruiken na te zijn afgekickt, is zelfs hoger dan bij bijvoorbeeld heroïne.

Het is aan te raden om een afspraak te maken bij Jellinek of een andere verslavingszorginstelling. Ook al voelt hij/zij zelf het probleem nog niet zo, dit kan snel verergeren en als het zover is, is het erg moeilijk om er weer van af te komen. Dit kan je dus beter voorkomen. Als iemand al langdurig gebruikt kan het probleem al groter zijn dan diegene zelf doorheeft.

De Jellinek biedt verschillende vormen van behandeling aan. Dit kan bijvoorbeeld een lichte vorm zijn zoals een combinatie tussen online behandeling en face-to-face gesprekken. Hij/zij kan via onze website een afspraak maken voor een intakegesprek.

Mocht je het moeilijk vinden om hier met diegene over te praten en merkt je dat haar/zijn weerstand groeit, dan biedt Jellinek ook voor de omgeving cursussen aan. Je kunt bijvoorbeeld de online zelfhulp Samen Nuchter volgen. Tijdens dit programma leer je hoe je het beste om kunt gaan met de verslaving en hoe je het beste iemand kunt motiveren om hulp te zoeken.

Mocht je toch met extra vragen zitten, of wil je wat extra persoonlijk ondersteuning? Dan kun je ook altijd even met de Jellinek Advieslijn088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld.

Kijk ook op de pagina Sterk Ernaast voor meer tips.

Versie: december 2019