Kun je verslaafd raken aan cannabis?

Cannabis is lichamelijk en geestelijk verslavend. Lichamelijke verslaving komt minder voor maar bestaat wel degelijk. Ongeveer 9% van de gebruikers ontwikkelt een vorm van afhankelijkheid. Een groot gedeelte komt hier zonder professionele begeleiding overheen, maar ook een groot deel heeft wel hulp nodig (1). Jaarlijks melden zich ongeveer 10.000 mensen in de verslavingszorg voor behandeling voor een cannabisprobleem. Dit is na alcohol het middel met de meeste aanmeldingen (2).

Geestelijke afhankelijkheid

De geestelijke verslaving kan erg sterk zijn. Bij verslaving heb je een sterk verlangen om te gebruiken. Het risico op geestelijke afhankelijkheid neemt toe bij langdurig en frequent gebruik. Je kan jezelf dan op een gegeven moment niet meer ontspannen of vermaken zonder te blowen. Ook als je jong begint met blowen loop je een groter risico op afhankelijkheid.

Lichamelijke afhankelijkheid

Lange tijd is aangenomen dat hasj en wiet alleen tot geestelijke verslaving zou leiden. Dit is niet juist. Ook blijkt dat bij zwaar gebruik tolerantie kan optreden. Je hebt dan toch meer cannabis nodig om de effecten te blijven voelen. De tolerantie ontwikkeling is wel minder dan bijvoorbeeld bij alcohol en heroïne. Gebruikers die vaak en veel hebben gebruikt kunnen bij stoppen of minderen last krijgen van onthoudingsverschijnselen zoals:

  • onrust
  • zweten
  • trillen
  • hoofdpijn
  • angst
  • moeite met inslapen
  • nachtmerries.

De onthoudingsverschijnselen kunnen tot 2 weken aanhouden. De onthoudingsverschijnselen zijn nooit levensbedreigend. Zij zijn ook minder ernstig dan bij alcohol of heroïne verslaving.

Ben ik verslaafd?

Ben je benieuwd of je zelf te veel blowt? Bekijk dan de volgende pagina:

Cannabisverslaving of doe de zelftest!

Zou je graag je cannabis gebruik willen veranderen? Zie dan de volgende pagina’s:

Online zelfhulp
Weekkaart
Behandeling

 

Bronnen:

THC, CBD en de gezondheidseffecten van hasj en wiet, update 2016: Trimbos instituut.
Ladis/IVZ kerncijfers verslavingszorg 2015.