Deel jouw ervaring

 
Jellinek
dé expert op het gebied van verslavingszorg

Is verspreid drinken over hele dag minder riskant?

Is het minder schadelijk om iedere dag, maar dan wel verspreid over de hele dag bijvoorbeeld 6 flesjes bier in 8 uur te drinken?

Per glas heeft je lichaam zo’n 1,5 uur nodig om de alcohol af te breken. Je zou dus kunnen stellen dat het alcoholpercentage in het bloed nooit te hoog wordt, als je zo’n 1,5 tot 2 uur wacht met het volgende glas. Met glas bedoelen we een standaardglas. Elke alcoholsoort heeft zijn eigen standaardglas, maar per saldo bevat elk glas dezelfde hoeveelheid pure alcohol.

Is op deze manier drinken minder schadelijk? Nee, ook dit geleidelijk of verspreid over de dag drinken van alcohol is schadelijk. Dat komt omdat alcohol een schadelijke stof is. Alcohol tast je hersenen en lever aan, waardoor je geheugen, het concentratievermogen en je lichamelijke gezondheid achteruit gaan. Je hebt meer kans op ziekten als slokdarmkanker, leverkanker en borstkanker. Daarnaast neemt de kans op diabetes toe en je hebt meer kans op overgewicht. Ook ziekten als depressie en angststoornissen komen meer voor wanneer je alcohol drinkt.

Het beste is om helemaal geen alcohol te drinken. Maar als je het toch doet kun je de schade beperken door je aan de Nederlandse richtlijn voor alcohol te houden:

  • maximaal 1 glas per dag
  • minimaal 2 dagen achter elkaar alcoholvrij

 

Versie: december 2017

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin