Wat is een black out en wat is out gaan?

Bij een black out kun je een bepaalde periode niet meer herinneren. Dit komt omdat alcohol de werking van je geheugen verstoort. Herinneringen in je kortetermijngeheugen worden hierdoor niet opgeslagen in je langetermijngeheugen. Het langetermijngeheugen functioneert de volgende dag ook nog slechter. Het is dus echt een tijdelijke geheugenstoornis.

Daarnaast is het bij mensen waarbij het vaker gebeurt een indicatie dat diegene gevoeliger is voor de risico’s van alcohol. Die persoon moet dus meer oppassen of heeft zelfs al een beginnend alcoholprobleem.

Out gaan betekent dat je bewusteloos raakt door de alcohol. Ook dit is schadelijk voor het lichaam. Als dit gebeurt is er een grotere kans op onderkoeling, orgaanschade, ademhalingsproblemen en in sommige gevallen zelfs een coma.

Het is opvallend hoe licht er soms gedacht wordt over een black out of out gaan. Mensen denken dat het bij een avondje stappen hoort. Velen zijn zich niet bewust van de risico’s en de schade die dit met zich meebrengt. Het is juist een duidelijk teken van je lichaam dat je het de volgende keer iets rustiger aan moet doen.

 

Versie: februari 2021