Vraag & Antwoord

Wat is een black out en wat is out gaan?

Een black out betekend dat je een bepaalde periode van de voorgaande nacht je niet meer kunt herinneren. Dit komt omdat alcohol de werking van je geheugen verstoord. Herinneringen in je korte termijn geheugen worden hierdoor niet meer opgeslagen in je lange termijn geheugen. Het is dus echt een tijdelijke geheugenstoornis.

Dit is zeer schadelijk voor je geheugen wanneer dit gebeurd. Daarnaast is het bij mensen waarbij het vaker gebeurd een indicatie dat diegene gevoeliger is voor de schadelijke effecten van alcohol en dus meer moet oppassen of zelfs al een beginnend alcoholprobleem heeft. Het lange termijn geheugen functioneert de volgende dag ook slechter. Het leren gaat moeilijker.

Out gaan betekend dat je als het ware bewusteloos raakt door de alcohol. Ook dit is zeer schadelijk voor je lichaam. Wanneer dit gebeurd loop je een vergrote kans op onderkoeling, orgaanschade, ademhalingsproblemen en in sommige gevallen zelfs een coma.

Het is opvallend hoe licht er soms gedacht wordt over een black out of out gaan. Mensen denken dat het bij een avondje stappen hoort. Velen zijn zich niet bewust van de risico’s en de schade die dit met zich meebrengt. Het is juist een duidelijk teken van je lichaam dat je het de volgende keer iets rustiger aan moet doen. Veel (meer dan 5 eenheden) drinken op een avond wordt ook wel binge drinken genoemd.

 

Versie: december 2016

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat