Wat is het effect van ketamine?

Wat voor effect een middel heeft, heeft met een aantal factoren te maken. Deze factoren samen bepalen hoe iemand de drug zal ervaren.

  • De drug (het middel zelf, de dosering en de manier van inname),
  • De set (factoren in de persoon die het neemt, zoals geslacht, gewicht, mentale gesteldheid, lichamelijke gezondheid, etc.)
  • De setting (factoren in de fysieke en sociale omgeving).

Lees hier meer over bij: Wat zijn de effecten van drugs?

Lage dosering

Bij een lage dosis ketamine komt iemand in een dromerige, zweverige toestand terecht. Je raakt gedesoriënteerd. Je hebt minder controle over je coördinatie, waardoor lopen raar voelt, maar er ook raar uitziet. Het effect lijkt een beetje op zeeziekte. Mensen kunnen ook last krijgen van misselijkheid.

Hoge dosering

Bij een hoge dosis treden dissociatieve effecten op zoals:

  •    Het gevoel dat je handen niet meer bij je lichaam horen.
  •    Het gevoel alsof je lichaam van hout, rubber of plastic is gemaakt (veranderde ‘body consistency’).
  •    Het gevoel dat lichaamsdelen veel groter of kleiner zijn dan in werkelijkheid.
  •    Niet meer weten waar je armen of benen zijn.
  •    Het gevoel ‘op te lossen’ in de omgeving.
  •    Niet meer voelen of een lichaamsdeel van jou is of van een ander.
  •    Het idee dat je geest in een totaal andere dimensie zit dan je lichaam.
  •    Het idee uit je lichaam te treden (‘out-of-body experience’).

Visuele hallucinaties (vooral met gesloten ogen) en een veranderd idee van de tijd komen vaak voor. Soms kan het moeilijk zijn om te bewegen en te praten. Een ketaminetrip kan voor sommige mensen een erg angstige ervaring zijn.

Bump

Een lage dosis wordt ook wel bump genoemd. Bumpen – het opstapelen van opeenvolgende doses in een bepaalde tijd – leidt langzaam tot een tripeffect. Door af en toe een bump te nemen ben je langere tijd onder invloed zonder te heftige effecten.

K-hole

Een k-hole is een zeer sterke ketamine-ervaring. Een K-hole wordt regelmatig vergeleken met een bijna-doodervaring. Je kan je niet bewegen en praten is onmogelijk.

Hoe iemand de effecten ervaart, is erg afhankelijk van ervaring, stemming, verwachting en dergelijke. Een K-hole kan een spirituele ervaring zijn maar ook angstaanjagende. Gebruikers ondergaan een k-hole daarom bij voorkeur zittend of liggend.

Wat doet ketamine als narcosemiddel?

Bij gebruik van ketamine als narcosemiddel (verdovingsmiddel) worden mensen in een onwekbare slaap gebracht. In 15 tot 40% van de gevallen krijgen mensen na het bijkomen uit de narcose last van hallucinaties en nachtmerries. Een voordeel van ketamine is dat het de ademhaling en hartslag niet onderdrukt. Daarmee is het een veilig narcosemiddel. De meeste andere narcosemiddelen doen dit wel.

Ketamine onderdrukt ook pijn. Het wordt ook wel gebruikt om (chronische) pijn te bestrijden, zoals zenuwpijn en pijn bij kanker.

 

 

Versie: juli 2020