Deel jouw ervaring

Algemeen

Hieronder lees je alle vragen over dit thema. Kan je iets niet vinden? Stel dan je vraag aan een van onze medewerkers via Vraag & Antwoord.

Wat zijn de verschillende straatnamen van drugs?

  • Amfetamine (Speed, S, Pep, Amf)
  • Cocaïne (Coke, Charlie, Sos, Sossa, Lala, Sneeuw, Wit)
  • 4-fluoramfetamine (4-Fluor, 4-FA, 4-FMP, 4-Flava, 4-F)
  • GHB/GBL (G, G’tje, liquid E, buisje, tante G, Gea)
  • Mefedron/4-MMC (M-Cat, drone, Meow meow, Miauw)
  • Methamfetamine (Meth, Crystal, T, Tina, Ice, Yaba)
  • Xtc/MDMA (M, Ecstasy, E, Molly, X, Snoepje, pilletje, pirkie)
  • Ketamine (Keta, K, Special K, Vitamine K, Ket)

Wat is methamfetamine, tina, crystal meth of ice?

Tina, crystal meth of ice zijn allemaal verschillende benamingen voor dezelfde stof, namelijk methamfetamine.

Tina is een naam die veel in de Nederlandse gayscene wordt gebruikt. Crystal is methamfetamine in kristalvorm. In kristalvorm is methamfetamine nog makkelijker te roken dan de methamfetamine in zoutvorm. Ice is rechtsdraaiende methamfetamine in kristalvorm. In Thailand wordt Yaba gebruikt, dit is een mengsel van links- en rechtsdraaiende methamfetamine dat in capsules wordt verkocht.

Methamfetamine is een vorm van amfetamine, de effecten lijken hier dan ook sterk op. Er is echter een aantal grote verschillende ten opzichte van ‘normale’ amfetamine of speed. Methamfetamine is namelijk een stuk krachtiger.

De belangrijkste verschillen tussen methamfetamine en amfetamine ontstaan doordat methamfetamine beter in vet oplost dan amfetamine. Het passeert de bloed-hersenbarrière makkelijker dan amfetamine. Hierdoor is methamfetamine 1,5 tot 2 keer zo sterk als amfetamine.

Vervolgens komt het in vet opgeloste methamfetamine weer langzaam vrij waardoor het langer doorwerkt. Normale amfetamine werkt 5 tot 8 uur. Methamfetamine werkt bij slikken 6 tot 12 uur, bij roken tot zelfs 24 uur.

Methamfetamine kan geslikt, gesnoven, gerookt en gespoten worden. Methamfetamine kan ook links- en rechtsdraaiend zijn. Meestal koop je een mengsel van links- en rechtsdraaiende methamfetamine.

Nederlandse markt

Methamfetamine komt op de Nederlandse drugsmarkt minder voor dan in sommige andere landen, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten. In sommige scenes in Nederland wordt het echter wel veel gebruikt, bijvoorbeeld in de gayscene. Hier wordt het bijvoorbeeld gebruikt om langer door te kunnen gaan op seksfeestjes.

In de gayscene worden vaker grenzen verlegd als het om drugsgebruik gaat, er zijn nog geen tekenen dat methamfetamine voet aan de grond krijgt in de rest van Nederland. Methamfetamine is in Nederland duur omdat het nog niet in veel kringen gebruikt wordt. Voor een gram betaalde je in 2016 ongeveer tussen de €100 en €200. De prijs is naar waarschijnlijkheid inmiddels iets gedaald.

In Nederland kan methamfetamine getest worden op zuiverheid bij de drugstestservice.

Risico’s

Zowel amfetamine als methamfetamine zijn riskant. Ze jagen de bloeddruk op en kunnen bij hoge temperaturen en veel activiteit tot oververhitting leiden. Methamfetamine kan bovendien tot blijvende hersenbeschadiging leiden. Ook kun je aan beide stoffen verslaafd raken.

Bij methamfetamine zijn deze risico’s groter dan bij amfetamine. In de Verenigde Staten is de problematiek rondom methverslaving groot. Het is daar een middel dat goedkoop is en makkelijk te verkrijgen. In de gayscene lopen ook steeds meer mensen met een verslaving rond.

Zout-, base- en kristalvorm

Bij amfetamine of methamfetamine gaat het vrijwel altijd om amfetamine in zoutvorm. Preciezer is het daarom om te spreken van amfetaminesulfaat. In zoutvorm verschijnt amfetamine als pillen of poeders op de markt. Amfetamine in zoutvorm is niet rookbaar, methamfetamine in zoutvorm wel.

Methamfetamine kan ook in kristalvorm op de markt komen. Methamfetamine in kristalvorm heet ‘crystal meth’ en is nog beter rookbaar dan de methamfetamine in zoutvorm.

Zonder zout is amfetamine geen poeder maar een olieachtige stof of vloeistof. Je spreekt dan van een amfetaminebase. Amfetaminebase komt op de Nederlandse drugsmarkt niet voor. Omdat het olieachtig is kan het niet gesnoven worden. Ook kan het als base niet als pil op de markt gebracht worden.

Links- en rechtsdraaiend

Amfetamine kan ook nog links- en rechtsdraaiend zijn. Rechtsdraaiende amfetaminen werken veel krachtiger op de hersenen dan linksdraaiende amfetamine. De amfetamine die in Nederland aangeboden wordt, is altijd een combinatie van rechtsdraaiende en linksdraaiende amfetamine.

 

Versie: augustus 2018

In wat lijken basecoke, crack, methylamfetamine, ice en crystal op elkaar?

De overeenkomst is dat deze middelen gerookt worden. Bij roken komt de werkzame stof via de longen in je bloed en bereikt dan zeer snel de hersenen. Dit snelle effect vergroot de verslavingskans. De risico’s van deze middelen zijn zeer groot. Het jaagt de bloeddruk op en is verslavend.

Een belangrijk verschil is dat crack zeer kort werkt en methamfetamine zeer lang.

Crack of bascoke is gemaakt van cocaïne. De cocaïne wordt bewerkt zodat zij gerookt kan worden. Methamfetamine, ice en chrystal zijn soorten amfetaminen.

 

Versie: december 2011

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin