Kan ik MDMA (XTC) gebruiken na een maagverkleining?

MDMA (XTC) is een zogenaamde ‘upper’ en deze middelen verhogen de bloeddruk en de hartslag in het lichaam. MDMA zorgt er ook voor dat je bloedvaten vernauwen in je lichaam, hierdoor is er minder bloedtoevoer naar je organen, dus ook minder bloedtoevoer naar je maag.

Een van de complicaties van een gastric bypass (maagverkleiner) is een maagulcer, die ontstaan door een tekort aan bloedtoevoer in je maag. Een maagzweer of maagulcer is een slecht helende wond in de maagwand. Het slijmvlies is dan beschadigd en door de inwerking van maagzuur, verterende enzymen en soms ook van de bacterie, geneest deze wond slecht. Maagzweren ontstaan ook door inname van sommige ontstekingsremmers en door langdurige alcoholinname. Roken van tabak verhoogt de kans op ontwikkeling van maagzweren. Wanneer iemand met een gastric bypass MDMA of andere uppers gebruikt, heeft deze dus een grotere kans op het krijgen van een maagulcer.

Daarnaast kan het zo zijn dat (door een verhoogde bloeddruk, waar MDMA voor zorgt) de naad van je gastric bypass gaat lekken. Door een tekort aan onderzoek kunnen we niet goed inschatten bij welke hoeveelheid MDMA, dus bij welke hoeveelheid en frequentie van gebruik, je een verhoogde kans hebt op complicaties. Je blijft in deze je eigen proefkonijn. Als je helemaal geen risico wilt lopen, gebruik in dit geval dan geen MDMA.

 

Versie: juni 2020