XTC bij sportprestaties of afvallen

Kun je XTC gebruiken bij sporten om prestaties te verhogen?

Nee, het is gevaarlijk om XTC te gebruiken als je sport.

Risico’s

De combinatie XTC en sporten geeft extra risico’s. XTC verhoogt de lichaamstemperatuur, de hartslag en de bloeddruk. Dit zijn dezelfde lichamelijke effecten die ook optreden door het sporten zelf. XTC heeft een stimulerende werking waarbij vermoeidheid niet meer wordt gevoeld. Het lijkt dus een ideaal middel om lang en intensief te kunnen sporten, maar het zet extra druk op je hele lichaam.

Door een verhoogde lichaamstemperatuur kan het lichaam oververhit raken, zeker als je in een warme en vochtige omgeving bent. Oververhitting is zeer gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn. Het leidt tot een ziektebeeld waarbij hoge koorts van boven de 40ºC, toevallen en bloedingen door het hele lichaam kunnen voorkomen.

Hoge bloeddruk en hartslag

Ook kun je een hoge bloeddruk krijgen. Een aanhoudende hoge bloeddruk kan een hersenbloeding veroorzaken. Door de stimulerende werking van XTC heb je deze lichamelijke effecten minder goed in de gaten. Pas als XTC is uitgewerkt voel je de werkelijke tol die het middel op het lichaam heeft geëist. In het ergste geval zorgt een hoge hartslag voor een hartstilstand.

Neem rust na XTC-gebruik

Door de aanslag op je lichaam kan je beter een dag na XTC-gebruik een rustdag nemen. Geen sport; geef je lichaam tijd om te ontspannen. Wandelen of fietsen is hiervoor geschikt en zorgt niet voor extra risico.

Kun je XTC of speed gebruiken bij het afvallen?

Nee, wij raden af om XTC of speed (amfetamine) te gebruiken als afslankmiddel.

Amfetamine is in het verleden wel gebruikt als afslankmiddel omdat het de eetlust doet afnemen en de spijsvertering onderdrukt. Xtc is een amfetamine-achtige stof. Door het onderdrukken van de eetlust ga je minder eten en val je af. De spijsvertering wordt minder doordat zowel de darmbewegingen als de bloedtoevoer naar de darmen afnemen. Daardoor verlaat een deel van het voedsel ongebruikt het lichaam.

Deze middelen nemen op zijn hoogst tijdelijk de eetlust weg. Het lichaam went aan het eetlustremmende effect waardoor je de dosis al snel zou moeten verhogen. Het lichaam went echter niet aan de bloeddrukstijging. Hierdoor kan de bloeddruk oplopen. Intensief xtc- of speed-gebruik heeft nadelige lichamelijke en geestelijke gevolgen, waaronder hersenbeschadiging.

Hiervoor zijn een aantal redenen te noemen:

  • De afname van de eetlust is tijdelijk.
  • Amfetamine en ook xtc verhogen de bloeddruk
  • Het ontstaan van problemen bij regelmatig gebruik

De afname van de eetlust is tijdelijk

Na verloop van tijd wen je aan het eetlustremmende effect en moet je meer nemen, wil het nog werken. Binnen een maand kan XTC het hongergevoel niet meer onderdrukken en heb je al een hogere dosis nodig. Bovendien blijkt dat als je stopt met gebruik, de eetlust weer helemaal terugkomt. Het afslankeffect is dus op zijn hoogst tijdelijk.

Risico’s

Het lichaam went aan het eetlustremmende effect maar niet aan het bloeddrukverhogende effect. Gevolg is dat als je de dosis gaat verhogen omdat het eetlustremmende effect niet meer optreedt, je de kans loopt dat de bloeddruk tot gevaarlijke hoogte gaat stijgen. Bij een langdurige hoge bloeddruk loop je de kans bloedingen te krijgen door het hele lichaam, waaronder een hersenbloeding.

Bij XTC kan hersenbeschadiging of het serotoninesyndroom optreden.

Hoe kan ik wel afvallen?

  • een half uur per dag extra bewegen of dansen
  • veel groente, fruit, brood en weinig vette producten eten
  • zuinig zijn met tussendoortjes

Je kunt ook advies inwinnen bij een diëtist of een fitnessinstructeur. Afvallen door gezonde voeding en training vergt veel tijd en discipline, maar je kunt dan ook trots zijn op jezelf dat je het op eigen kracht hebt gedaan.

 

Versie: november 2020