Vraag & Antwoord

Ik wil meer controle over mijn drinken, hoe doe ik dat?

Hieronder wat gereedschap om meer controle te krijgen over uw drinken.

Om te beginnen, ons gezondheidsadvies is: drink niet meer dan 1 glas per dag en drink minimaal 2 dagen in de week niet. Voor drinken tijdens uitgaan, geldt, drink niet meer dan 5 eenheden per keer, en maximaal 1 keer per week.

  •  Oefening 1: Als u iets wilt veranderen in uw drinken, is het goed om voorbereid te zijn, en uw risico-momenten goed te leren kennen. En wat u dan als alternatief kunt gaan doen. Iets wat u hierbij kan helpen is de digitale zelfhulp: www.jellinek.nl/zelfhulp
  • Oefening 2: Zet voor uzelf op een rijtje, wat de voordelen van minder dan 3 glazen drinken zijn voor u. Doe dit ook met nadelen van meer dan 2 glazen drinken. Zowel op de korte termijn als de lange termijn.
  • Oefening 3: Spreek met uzelf af hoeveel glazen je maximaal wilt drinken. Haal niet meer alcohol in huis of neem niet meer geld mee naar de kroeg. Zo kun je ook niet snel in verleiding gebracht worden om meer te drinken dan u van plan was. Als u zin hebt om meer te drinken, probeer dan de behoefte een half uur uit te stellen. Trek duurt ongeveer een half uur. Ga in dat half uur iets doen om je af te leiden, u zou bijvoorbeeld kunnen gaan: slapen, lezen, muziek luisteren, sporten, iemand bellen, tv kijken, gamen, ommetje maken of lees wat u bij oefening 2 heeft opgeschreven. Meestal is de trek na dat half uur verdwenen.
  • Belonen: Beloon uzelf ook, als u zich aan uw voornemen hebt gehouden! Trakteer uzelf bijvoorbeeld op een goed boek, lekkere chocola, naar de film gaan etc.

Tot slot nog wat tips: 

  • Wissel het drinken af, na elk glas drank een glas fris, hierdoor houd u het beter in de hand en doet u toch mee in het sociale verkeer.
  • Houd uw glas niet in de hand, want dan drinkt u het sneller leeg. Maar zet het bijvoorbeeld ergens op een tafeltje.
  • Drink uit een glas wat daar bij hoort, dus een bierglas voor bier, en sterke drank niet in een longdrinkglas.
  • Weet dat een flesje of blikje bier gelijk staat aan 1,5 glas. Dus 6 blikjes = 9 standaard glazen.

 

Versie: februari 2017

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat