Ik wil meer controle over mijn drinken, hoe doe ik dat?

Overweeg je om minder te drinken? Of wil je graag meer controle over je gebruik? Wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet.

  • Oefening 1: Als je iets wil veranderen in je drinkpatroon, is het goed om voorbereid te zijn. Welke momenten vind je lastig? Wat zijn je zogenoemde risico-momenten? Bedenk vooraf alvast we je kan doen in die situatie, dat maakt het makkelijker om bij je keuze te blijven. Iets wat je hierbij kan helpen is de digitale zelfhulp: Jellinek.nl/zelfhulp
  • Oefening 2: Ga eens bij jezelf na wat de voordelen zijn van minder drinken (bijvoorbeeld maximaal 2 glazen). En wat de nadelen zijn van het drinken van méér dan 2 glazen? Zowel op de korte termijn als de lange termijn.
  • Oefening 3: Spreek met jezelf af hoeveel glazen je maximaal wil drinken. Haal niet meer alcohol in huis of neem niet meer geld mee naar de kroeg. Zo kan je ook niet snel in verleiding gebracht worden om meer te drinken dan je van plan was. Je kan het ook met de mensen waarmee je uitgaat bespreken. Leg hen uit dat je niet (teveel) wil drinken. Als je zin hebt om meer te drinken, probeer dan de behoefte een half uur uit te stellen. Trek duurt ongeveer een half uur. Ga in dat half uur iets doen om je af te leiden, je zou bijvoorbeeld kunnen gaan slapen, lezen, muziek luisteren, sporten, iemand bellen, tv kijken, gamen, ommetje maken of lees wat je bij oefening 2 hebt opgeschreven. Meestal is de trek na dat half uur verdwenen.
  • Belonen: Beloon jezelf als je je aan je eigen voornemen hebt gehouden! Trakteer jezelf bijvoorbeeld op een goed boek, lekkere chocola, naar de film gaan etc.

Tot slot nog wat tips: 

  • Wissel het drinken af. Drink na elk glas drank een glas fris. Hierdoor is je drinktempo lager en is het makkelijker om de controle te behouden.
  • Hou je glas niet in je hand want dan drink je het sneller leeg. Zet het glas op de bar of een tafeltje.
  • Hou bij hoeveel glazen je drinkt en hou er rekening mee dat flesjes en blikjes bier gelijk staan aan 1,5 glas. Drink je 6 blikjes bier, dan staat die gelijk aan ongeveer 9 standaard glazen.

Versie: februari 2021