Welke drugs worden waar ter wereld gebruikt?

Overal ter wereld worden drugs gebruikt. Op sommige plaatsen zijn bepaalde drugs populairder dan andere drugs.

 • Noord-Amerika: cannabis, opiaten/opioïden, niet medisch gebruik van medicijnen, cocaïne.
 • Zuid-Amerika: cannabis, cocaïne.
 • Midden Amerika: cannabis.
 • Australië: cannabis, amfetamine.
 • Oost-Zuidoost Azië: opiaten, heroïne, methamfetamine, XTC.
 • Zuid- Azië: cannabis, opiaten, heroïne.
 • West-Azië: opiaten, cannabis.
 • Afrika: cannabis, niet medisch gebruik van medicijnen, khat.
 • West-Afrika: khat met name in Somalië. Heroïne met name landen langs de Indische Oceaan.
 • Zuid-Afrika: methamfetamine, XTC.
 • Europa: cannabis, XTC, cocaïne.

Onderstaande gegevens zijn ontleend aan het rapport van de International Narcotics Control Board (INCB) van 2005.  De international Contol Board is een orgaan van de Verenigde Naties en belast met de controle op de naleving van het Enkelvoudig Verdrag.

Amerika

Noord-Amerika (Mexico, VS, Canada)

Cannabis is de meest gebruikte drug in alle drie de landen.

Medicijnen zijn waarvoor je eigenlijk een recept moet hebben (zoals pijnstillers, middelen tegen ADHD of hoestdranken met DXM) zijn in de VS drug nummer twee. Daarna komt cocaïne. Het misbruik van medicijnen is deels ontstaan door illegaal werkende internet apotheken.

In Canada en Mexico is drug nummer 2 nog cocaïne maar ook daar neemt het gebruik van recept-plichtige medicijnen toe. Dat geld in Canada ook voor drugs als XTC en methamfetamine.

Een groot probleem in de Verenigde Staten is het gebruik van opiaten, en dan met name legale pijnstillers, zoals oxycodon, hydrocodon en fentanyl. Dit wordt ook wel de opioïdencrisis genoemd. In 2021 zouden in de VS 80,411 mensen zijn overleden aan een overdosering. Dat is 75% van alle doden door een overdosis drugs.  In 2022 zou dit aantal boven de 100,000 uitkomen.

In de VS neemt het gebruik van cannabis, cocaïne en ook XTC wel af. Het gebruik van recept-plichtige medicijnen neemt juist toe. GHB is in toenemende mate een punt van zorg. Verder zie je in de VS met name in de landelijke gebieden een stijging van productie en gebruik van methamfetamine.

Zuid-Amerika

Ook in Zuid- Amerika is cannabis de meest gebruikte drug. Daarna volgt cocaïne. Ook in Argentinië bleek het illegaal gebruik van receptplichtige medicijnen toe te nemen. Heroïne wordt vrijwel niet gebruikt.

Midden-Amerika/ Caribisch gebied

Via Midden-Amerika wordt veel cocaïne gesmokkeld naar de VS. Het gebruik van cocaïne is in Midden-Amerika laag hoewel het in landen als Costa Rica, Honduras, Jamaica en Nicaragua gestegen is. Cannabis is in Midden Amerika de meest gebruikte drug.

Australië en Nieuw Zeeland

Cannabis wordt het meest gebruikt. Daarna volgen methamfetamine en XTC.

Azië

Oost- en Zuidoost-Azië

In heel Zuidoost Azië staat het gebruik van opiaten op nummer 1 en methamfetamine op nummer 2. Ook het gebruik van xtc neemt in Zuidoost Azië toe. Cannabis wordt in deze regio niet veel gebruikt.

Heroïne is de meest gebruikte drug in China, Indonesië, Maleisië en Vietnam. (Meth)amfetamine is de meest gebruikte drug in Japan, Thailand, Zuid Korea en de Filipijnen. In Japan wordt de methamfetamine door de meerderheid van de gebruikers gespoten. China heeft in 2005 een ‘war on drugs’ afgekondigd.

Zuid-Azië

Cannabis wordt veel gebruikt in Zuid-Azië. Hennepplanten groeien in het wild in India, Sri Lanka en Nepal.

Heroïne wordt gebruikt in India, Bangladesh, Nepal en Sri Lanka. In India wordt in toenemende mate heroïne gespoten. Dit vormt een groot risico voor de verspreiding van hiv/aids. Ook in Nepal komt hiv/aids onder spuitende druggebruikers vaak voor. In India wordt ook wel fijngemalen fenobarbital verhandeld. Dit is een barbituraat. Barbituraten werken verdovend op het zenuwstelsel. Dit wordt dan verkocht als synthetische heroïne.

West-Azië

Afghanistan is de producent van opium (de grondstof van heroïne) in de wereld. 87 % van de wereldproductie van opium kwam uit Afghanistan. Ook wordt er in toenemende mate heroïne gemaakt. Ruim 60% van de uit Afghanistan afkomstige opiaten gaan via Iran en Turkije naar Europa. Dit ondanks pogingen van de regering om de smokkel te beperken.

In Iran neemt het gebruik van opiaten toe. Dat geldt ook voor landen als Azerbeidzjan en Georgië. In Georgië is het druggebruik in een jaar tijd zowat verdubbeld. Op het Arabisch Schiereiland is cannabis de belangrijkste drug. In Israël is onder scholieren het illegaal gebruik van recept-plichtige medicijnen populairder dan cannabis.

Afrika

Cannabis is de meest gebruikte drug in Afrika. Naar schatting gebruiken zo’n 34 miljoen mensen cannabis. Marokko is met 40% van de wereldproductie de grootste producent. Door ingrijpen van de regering is de productie met 10% verminderd. Het gebruik van medicijnen die normaal gesproken alleen op doktersvoorschrift te krijgen zijn, vormt in toenemende mate een probleem. De medicijnen worden illegaal geproduceerd of illegaal op de markt gebracht.

Opiaten worden niet veel gebruikt maar er is wel sprake van een toename met name aan de landen bij de Indische oceaan.

In Zuid-Afrika met name in de Kaap Provincie is sprake van methamfetamine en xtc-gebruik.

In Oost-Afrika (Somalië, Ethiopië, Kenia) wordt vooral khat (een stimulerend middel) gebruikt.

Europa

Cannabis is de meest gebruikte drug. Het rapport zegt dat er volgens de Nederlandse regering zo’n 4600 mensen in de cannabis industrie werken en dat de omzet zo’n €211 bedraagt. Onder scholieren wordt de meeste cannabis gebruikt in Tsjechië, Frankrijk, Ierland, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Daarna volgen België, Duitsland, Italië, Slovenië en Nederland. In Griekenland wordt het minste cannabis gebruikt. Het rapport vraagt met name aan Nederland om het gebruik verder te ontmoedigen. Dit omdat in Nederland het THC-gehalte in de Nederwiet zo hoog is.

Xtc is na cannabis de tweede drug in Europa. Xtc is populair in Europa. Na cannabis is het de tweede drug. Volgens het rapport komt de xtc die in Europa in beslag genomen wordt voor het grootste deel uit Nederland.

Cocaïne gebruik stijgt in landen als Denemarken. Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Griekenland, Ierland en Italië.

Heroïnegebruik ligt hoog in Rusland, Estland maar ook nog in Verenigd Koninkrijk en Italië. In Rusland zijn in 2004 30.000 nieuwe hiv-infecties gemeld. 60% hiervan is druggebruiker.

 

Bron:
International Narcotics Control Board 2005

 

Versie: november 2014