Deel jouw ervaring

 
Jellinek
dé expert op het gebied van verslavingszorg

Wat zijn PMA en PMMA?

PMA en PMMA zijn gevaarlijke stoffen waardoor al verschillende slachtoffers zijn gevallen. De stoffen zijn vrijwel identiek wat betreft chemische structuur en lichamelijke effecten.

Naar PMA of PMMA als zodanig is geen vraag. Zeer recent zijn pillen opgedoken die de levensgevaarlijke stof PMMA bevatte. In 2000/2001 zijn al eens xtc-pillen verkocht die PMA bleken te bevatten. Waarschijnlijk hebben producenten bij gebrek aan grondstoffen voor xtc deze pillen op de markt gebracht.

De effecten van PMA en PMMA lijken op xtc. PMA en PMMA zijn echter buitengewoon gevaarlijke middelen. Dat komt doordat:

  • De effecten van PMA en PMMA veel later gevoeld worden dan bij xtc. Een gebruiker die ervan uitgaat xtc te slikken maar in feite PMA slikt, denkt dat hij een pil heeft genomen met een lage dosis. Hij neemt er dan nog een waardoor hij te veel binnen krijgt.
  • Bij PMA en PMMA snel een overdosis optreedt. Het verschil in dosis waarbij psychische effecten optreden en waarbij een overdosis optreedt, is maar heel klein. Neemt men ietsje teveel dan kan dat leiden tot misselijkheid, onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, stuiptrekkingen, hartaanvallen en bewusteloosheid.

Wat doet het?

Bij lage dosis geeft PMA een energiek en licht opgewekt gevoel. Neemt men ietsje meer dan kan de hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur plotseling sterk gaan stijgen. Dit kan leiden tot misselijkheid, onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, stuiptrekkingen, hartaanvallen, bewusteloosheid en dood. De dood treedt meestal op als gevolg van het te hoog oplopen van de lichaamstemperatuur waardoor het centrale zenuwstelsel uitvalt. Deze ernstige lichamelijke effecten kunnen uren nadat de pil is ingenomen optreden.

Sterfte

In de periode dat PMA in xtc-pillen zat (2000/2001) zijn overal in de wereld doden gevallen als gevolg van PMA. In België twee, Denemarken vier, Duitsland vier, Oostenrijk één, VS negen. Mogelijk is in Nederland ook een slachtoffer gevallen als gevolg van PMA.

Vervuiling 2010

Op 11 november 2010 heeft het Drugs en Informatie Monitor Systeem (DIMS) van het Trimbos-instituut een persbericht verspreidt waarin het meedeelde dat het als xtc verkochte pillen heeft aangetroffen die de levensgevaarlijke stof PMMA (para-Methoxymethamphetamine) bevatte.

Maart 2011

Op 16 maart is in Limburg iemand overleden aan PMMA. Op 31 maart zijn er in Limburg opnieuw 2 sterfgevallen gemeld door vervuilde en hooggedoseerde xtc. In november 2010 was er ook al een geval.

Drugs testen

PMMA pilAan de buitenkant van een xtc-pil kun je nooit zien wat erin zit. Een logo biedt nooit zekerheid. De logo’s die in 2000/2001 voor xtc-pillen gebruikt werden, werden in 2000/2001 ook voor PMA-pillen gebruikt. Vandaar dat het belangrijk je pil altijd te laten testen. PMMA is weleens aangetroffen in witte pillen met een klaver 4 logo. Maar het kan ook in andere pillen zitten.

Zelftest

De zogenaamde zelftest (EZ-test) is onbetrouwbaar om PMA of PMMA op te sporen. Als de pil alleen PMA of PMMA bevat zal de zelftest niet verkleuren. Maar als de pil naast PMA ook xtc of amfetamine bevat zal hij wel verkleuren waardoor gebruikers ten onrechte kunnen denken dat de pil een xtc of amfetamine pil is.

Inbeslagnames in 2000/2001

In 2000/2001 zijn in Europa een groot aantal partijen PMA door de politie in beslag genomen. Ook in Nederland is in oktober 2001 een grote partij met PMA-pillen door de politie in beslag genomen. Pillen varieerden in kleur, grootte en logo.

De in beslag genomen pillen bleken in een groot aantal gevallen naast PMA nog andere stoffen te bevatten zoals amfetamine, efedrine, MDA en normale xtc (MDMA).

In 2017 is PMMA slechts in 2 als xtc verkochte pillen aangetroffen bij de testservice.

De wet

PMA valt onder lijst 1 van de Opiumwet. Het wordt gezien als een harddrug met grote risico’s voor de gezondheid. Bezit, productie en handel zijn strafbaar.

 

Bron: NDM 2018, Trimbos-instituut

 

Versie: augustus 2019

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin