Wat is scopolamine?

Scopolamine is een stof (alkaloïde) die die kan worden teruggevonden in enkele planten. De stof komt voor in planten uit de nachtschade familie, voornamelijk in het botanische geslacht Datura. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld bilzekruid, wolfskers en doornappel. Scopolamine heeft een anti-cholinerge werking, het remt de signaaloverdracht van de neurotransmitter acetylcholine. Scopolamine werkt op hetzelfde systeem als atropine, maar heeft een tegengesteld effect.

Scopolamine wordt gebruikt als medicijn tegen misselijkheid, braken, duizeligheid en reisziekte. Het wordt dan via een pleister in lage dosering door de huid aan het bloed afgegeven. In hogere doseringen veroorzaakt scopolamine hallucinaties. Iemand kan in een delier raken. Dit gaat vaak gepaard met angsten, vermoeidheid, extreme droge mond, geheugenverlies en ademhalingsproblemen. Uiteindelijk kan een te grote inname dodelijk zijn.

Er gaan verhalen de ronde dat scopolamine poeder gebruikt wordt om bij mensen in hun gezicht te blazen. Hierdoor zouden de slachtoffers weerloos worden en alles doen wat iemand zegt, als een soort zombie. Het wordt in deze vorm ook wel Devil’s breath genoemd. Het is onduidelijk wat er waar is van deze verhalen. Vermoedelijk is scopolamine niet (de enige) veroorzaker van deze eventuele effecten. Er bestaan geen middelen die de vrije wil doen laten verdwijnen.

 

Versie: oktober 2020