Wat is methamfetamine, tina, crystal meth of ice?

Tina, crystal meth of ice zijn allemaal verschillende benamingen voor dezelfde stof, namelijk methamfetamine. Tina is een naam die veel in de Nederlandse gayscene wordt gebruikt.

Het kan voorkomen als pil, poeder of kristal. In Thailand wordt Yaba gebruikt, dit is een mengsel van links- en rechtsdraaiende methamfetamine dat in capsules wordt verkocht. Desoxyn is de farmaceutische rechtsdraaiende variant. De linksdraaiende variant wordt in Amerika wel gebruikt in neusspray om de luchtwegen vrij te maken. Deze versie is het minder sterk dan de rechtsdraaiende variant.

Methamfetamine is een vorm van amfetamine, de effecten lijken hier dan ook sterk op. Er zijn een aantal verschillen ten opzichte van ‘normale’ amfetamine of speed:

De belangrijkste verschillen tussen methamfetamine en amfetamine ontstaan doordat methamfetamine beter in vet oplost dan amfetamine. Het passeert de bloed-hersenbarrière makkelijker dan amfetamine. Hierdoor is methamfetamine iets sterker dan amfetamine.

Vervolgens komt het in vet opgeloste methamfetamine weer langzaam vrij waardoor het langer doorwerkt. Normale amfetamine werkt 5 tot 8 uur. Methamfetamine werkt bij slikken 6 tot 12 uur. De werkingsduur is dus langer.

Nederlandse markt

Methamfetamine komt op de Nederlandse drugsmarkt minder voor dan in sommige andere landen, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten. In sommige scenes in Nederland wordt het echter wel meer gebruikt, bijvoorbeeld in de gayscene. Daar wordt het vooral gebruikt om langer door te kunnen gaan op seksfeestjes.

In de gayscene worden vaker grenzen verlegd als het om drugsgebruik gaat, er zijn nog geen tekenen dat methamfetamine echt voet aan de grond krijgt in de rest van Nederland. Methamfetamine is in Nederland duur omdat het nog niet in veel kringen gebruikt wordt. Voor een gram betaalde je in 2016 ongeveer tussen de €100 en €150. De prijs was een jaar later al gedaald naar €80 (2).

In Nederland kan methamfetamine getest worden op zuiverheid bij de drugstestservice.

Risico’s

Zowel amfetamine als methamfetamine zijn riskant. Ze jagen de bloeddruk op en kunnen bij hoge temperaturen en veel activiteit tot oververhitting leiden. Methamfetamine kan bovendien tot blijvende hersenbeschadiging leiden. Ook kun je aan beide stoffen verslaafd raken.

Bij methamfetamine zijn deze risico’s groter dan bij amfetamine. In de Verenigde Staten is de problematiek rondom methverslaving groot. Het is daar een middel dat goedkoop is en makkelijk te verkrijgen. Het lijkt er op dat ook in de gayscene vaker problematisch gebruik voorkomt.

Zout-, base- en kristalvorm

Bij amfetamine of methamfetamine gaat het vrijwel altijd om amfetamine in zoutvorm. Preciezer is het daarom om te spreken van amfetamine-sulfaat. In zoutvorm verschijnt amfetamine als pillen of poeders op de markt. Amfetamine in zoutvorm is niet rookbaar, methamfetamine in zoutvorm wel.

Methamfetamine kan ook in kristalvorm op de markt komen. Methamfetamine in kristalvorm heet ‘crystal meth’.

Zonder zout is methamfetamine geen poeder maar een olieachtige stof of vloeistof. Je spreekt dan van een methamfetaminebase. Methamfetaminebase komt op de Nederlandse drugsmarkt niet voor. Omdat het olieachtig is kan het niet gesnoven worden.

Links- en rechtsdraaiend

Methamfetamine kan ook nog links- en rechtsdraaiend zijn. Rechtsdraaiende amfetaminen werken veel krachtiger dan linksdraaiende methamfetamine. De methamfetamine die in Nederland aangeboden wordt, is altijd een combinatie van rechtsdraaiende en linksdraaiende amfetamine.

Bron:

EMCDDA

(2) NDM jaarbericht 2019

 

Versie: augustus 2020