Wat is DXM?

DXM (dextromethorfan) is een bestanddeel in hoestdrank. Gebruik van DXM komt in Nederland weinig voor maar wel in de Verenigde Staten. In hoge dosis kan een roes optreden die in de buurt komt van middelen als ketamine. Je krijgt het gevoel alsof lichaam en geest gescheiden raken. DXM hoort dan ook bij de dissociatieve psychedelica.

Vroeger werd DXM onder de naam Robotrippers ook verkocht in smartshops.

Wat doet het

Een lage dosering werkt stimulerend en euforisch. Je voelt je iets losser van de realiteit staan. Hoestprikkels worden geremd.

Bij een hogere dosis krijg je een gevoel alsof je dronken en stoned tegelijk bent. Je lichaam voelt zwaar aan. Je motoriek verandert en je maakt grote, houterige bewegingen (de zogenaamde ‘robot’ walk). Je raakt verder gescheiden van de buitenwereld en de zintuiglijke waarneming raakt erg verstoord. Het is alsof de continuïteit van de waarneming wordt doorbroken en alsof je alles in opeenvolgende stukjes ziet. Muziek klinkt anders en dieper. Het kortetermijngeheugen werkt minder goed en spreken gaat moeilijker.

Bij nog hogere doseringen wordt bewegen erg moeilijk en krijg je het gevoel dat lichaam en geest gescheiden raken. De effecten houden 4 tot 6 uur aan.

Plateaus

Gebruikers onderscheiden 4 niveaus of ‘plateaus‘ De eerste twee plateaus zijn -vergeleken met 3 en 4- redelijk mild: euforisch, speedy en licht hallucinogeen. Deze ervaring slaat echter om als je door een te hoge dosis op het derde plateau terechtkomt. De ervaring verandert dan van euforisch naar hallucinerend tot uiteindelijk: volledig dissociatief (scheiding van lichaam en geest).

Het derde plateau kan angstig zijn. Het vierde plateau is mogelijk nog angstiger en ook gevaarlijk. Gebruikers verliezen al het contact met hun lichaam. Ze bewegen niet meer. De hallucinaties zijn sterk. Dingen worden groot en klein gezien en soms zien ze andere wezens. Onverwachte effecten treden op zoals bijna dood ervaringen of het opkomen van vergeten herinneringen.

Het risico op coma en dood is dan bestaand. Er zijn twee gevallen bekend van fatale DXM overdoseringen.

Bijwerkingen

Bijwerkingen die kunnen optreden zijn: misselijkheid, jeuk, zweten, vergrote pupillen (mydriasis), horizontale nystagmus (snelle horizontale oogbewegingen) versnelde hartslag (tachycardie), verhoogde lichaamstemperatuur en verwardheid.

Verslavingskans

DXM kan op de lange termijn geestelijke en (zelden) lichamelijke afhankelijkheid veroorzaken.

Overige risico’s

Duidelijk is dat je bij hoge doseringen ernstig verward kunt raken, een bad trip kunt krijgen en je in paniek raken. Ook kan een overdosis optreden.

DXM moet niet gebruikt worden in combinatie met MAO-remmers, antidepressiva en vermageringsmiddelen. Dit geldt niet alleen voor het moment van gebruik maar ook gedurende de periode ervoor en erna mogen geen MAO-remmers, antidepressiva en vermageringsmiddelen gebruikt worden. Doe je dat wel dan bestaat de kans op het serotoninesyndroom met koorts, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen met mogelijk de dood tot mogelijk gevolg.

In combinatie met alcohol of slaap en kalmeringsmiddelen kan het verdovend effect van deze middelen versterkt worden.

Risico’s verminderen

Gebruikers moeten weten welke stoffen er naast DXM nog meer in de hoestdrank zitten. Als ze teveel hoestdrank nemen kunnen sommige van deze stoffen kunnen bij een overdosis fataal zijn.

Gebruik van DXM vergt veel kennis. Echter, ook al heb je veel kennis en weet je precies welke hoestdrank je moet gebruiken, hoeveel je kunt gebruiken en met welke middelen en stoffen je DXM allemaal NIET mag combineren ( o.a. DXM + MAO-remmers = zeer gevaarlijk), dan nog kunnen de effecten anders uitkomen dan verwacht.

Voor meer informatie over DXM klik op erowid.

 

Versie: augustus 2020