Wat is de EMA?

De LEMA (Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) is een cursus over acohol en verkeer en duurt twee dagdelen. De EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) is een cursus van één dag en twee dagdelen over alcohol en verkeer. Deelnemers moeten de kosten van de cursus zelf betalen. De meeste recente tarieven vind je hier: Tarieven.

De cursussen van het CBR, zoals EMA en LEMA, worden officieel niet bedoeld als een straf. Het is een maatregel ter bevordering van de verkeersveiligheid. De deelnemers ervaren het echter wel als een straf. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kan verlangen dat je de cursus volgt. Volg je de cursus niet, dan verlies je je  rijbewijs.

De LEMA en EMA maken je bewust van de werking van alcohol en van de risico’s van alcohol in het verkeer. Het laat zien welke risico’s je loopt en welke risico’s anderen lopen door met alcohol achter het stuur te gaan zitten.

Wanneer moet je de LEMA en EMA volgen?

Beginnende bestuurders moeten de LEMA volgen als blijkt dat ze aan het verkeer hebben deelgenomen met een promillage tussen de 0,5 en 0,8. Ervaren bestuurders moeten de LEMA volgen bij een promillage tussen de 0,8 en 1,0.

Beginnende bestuurders moeten de EMA volgen bij een promillage tussen de 0,8 en 1,3. Ervaren bestuurders bij een promillage tussen de 1,0 en 1,8.

Tegelijkertijd worden ook nog andere straffen opgelegd. Zie hiervoor de vraag: welke straffen worden opgelegd bij alcohol in verkeer

Wie geeft de cursus?

De LEMA en EMA worden uitgevoerd door instellingen voor verslavingszorg door het hele land. Het aantal deelnemers aan een cursus bedraagt tussen de 8 en 12 mensen. Als je de cursus goed doorloopt, dan blijft je rijbewijs geldig. Als je de cursus niet of onvoldoende actief doorloopt verlies je je het rijbewijs.

 

Versie: mei 2019