Vraag & Antwoord

Wanneer ben je gokverslaafd?

Gokken kan verslavend werken. Mensen kunnen door gokken in een roes raken. Zij gaan dan volledig op in het spel en vergeten eventuele problemen. De spanning en opwinding die het spel met zich meebrengt verandert een aantal processen in lichaam en hersenen. Het is mogelijk dat hierdoor het beloningscentrum in de hersenen geprikkeld wordt. Hierdoor kan een sterk verlangen naar het gokken ontstaan. Zo kan niet alleen een middel maar ook gedrag verslavend werken.

DSM V

De DSM V* is een wereldwijd gebruikt boek waarin alle psychiatrische aandoeningen in beschreven staan. De DSM V spreekt niet van gokverslaving maar van een gok stoornis (Gambling Disorder). Als je in een jaar tijd aan vier van de volgende symptomen voldoet heb je een gokprobleem:

South Oak Gambling Screen (SOGS)

Gokverslaving werd zowel in de vorige edities van de DSM V (de DSM III en in de DSM IV) besproken. Op basis van de DSM III is er een test ontwikkeld aan de hand waarvan gokverslaving gemeten kan worden. Deze test heet de SOGS (South Oak Gambling Screen) Als je 5 vragen bevestigend beantwoord zijn er sterke aanwijzingen dat je gokverslaafd bent. Zijn 3 tot 4 criteria van toepassing dan ben je mogelijk een probleemspeler.

Je SOGS op deze site afnemen.

De test bestaat uit de volgende vragen:

 1. Ben je het afgelopen jaar wel eens teruggegaan om geld terug te winnen dat je de vorige dag verloren had?
 2. Heb je in het afgelopen jaar wel eens gezegd dat je geld gewonnen had met gokken, terwijl je in werkelijkheid geld had verloren
 3. Heb je het afgelopen jaar wel eens problemen gehad met gokken?
 4. Heb je het afgelopen jaar wel eens meer geld vergokt dan je je had voorgenomen?
 5. Waren er het afgelopen jaar mensen die kritiek hadden op je gokken of die zeiden dat je een gokprobleem had? (ook al vindt u misschien dat ze geen gelijk hadden)
 6. Heb je het afgelopen jaar wel eens schuldig gevoeld over de manier waarop je gokt of over wat er gebeurt wanneer je gokt?
 7. Heb je het afgelopen jaar wel eens gedacht om te stoppen met gokken en tegelijkertijd het gevoel gehad dat je dat niet zou kunnen?
 8. Heb je het afgelopen jaar wel eens deelnamebewijzen voor loterijen, geld voor gokken of andere tekenen dat je gokt, verborgen gehouden voor je partner, kinderen of andere belangrijke mensen in je leven?
 9. Heb je het afgelopen jaar wel eens ruzie gehad met mensen waarmee je samenleeft over de manier waarop je met geld omgaat?
 10. Als je het afgelopen jaar ruzie heeft gehad over geld, ging het dan wel eens over het feit dat je gokt?
 11. Heb je het afgelopen jaar wel eens van iemand geld geleend en niet terug betaald omdat je gokt
 12. Ben je het afgelopen jaar als gevolg van gokken wel eens van je werk of opleiding weggebleven?

*Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5)

BEN IK VERSLAAFD?

Ben je benieuwd of je zelf te veel gokt? Bekijk dan de volgende pagina:

Wanneer ben je verslaafd aan gokken?

Of doe de zelftest gokken.

Zou je zelf graag je gokgedrag willen veranderen? Bekijk dan de volgende pagina’s over wat er mogelijk is bij Jellinek:

 

Versie: november 2017

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat