Deel jouw ervaring

 
Jellinek
dé expert op het gebied van verslavingszorg

Waarom zijn hasj en wiet schadelijk voor de longen?

Hasj en wiet worden meestal gerookt. Bij de verbranding van plantaardige producten komen schadelijke stoffen vrij, waaronder teer. Roken van pure wiet laat 4 tot 5 keer meer teer in de longen achter dan een normale sigaret.

Roken van cannabis verhoogt de kans op:

  • acute en chronische bronchitis
  • verminderde werking van het immuunsysteem van de longen.

Er zijn aanwijzingen dat ook de kans op longkanker verhoogd wordt, maar uit bevolkingsonderzoek blijkt dit niet.

De boosdoener is teer. De extra hoeveelheid teer wordt veroorzaakt door:

  • het ontbreken van een filter zoals bij normale sigaretten. Hierdoor krijg je 2 tot 3 keer meer teer binnen.
  • de rooktechniek. Blowers hebben de gewoonten grote volumes rook in te ademen en deze lang vast houden. Hierdoor wordt ook nog eens 1,5 keer meer teer afgezet. Om THC in de bloedbaan te krijgen is deze techniek helemaal niet nodig. THC wordt onmiddellijk en al in het begin van de longen opgenomen.

Acute en chronische bronchitis

Roken van hasj of wiet lijk de kans op chronische bronchitis 1,5 tot 2,5 keer te vergroten ten opzichte van mensen die niet roken (1). Dit uit zich in hoesten, piepende ademhaling en slijmproductie. Ook zijn er enkele aanwijzingen dat cannabisgebruikers een licht verhoogde kans kunnen hebben op ziekten als astma en longemfyseem (1). Het exacte effect is echt nog niet geheel duidelijk, omdat de onderzoeken niet eenduidig zijn.

In een Amerikaans onderzoek werden 4 groepen met elkaar vergeleken: niet rokers, wietrokers, tabakrokers en rokers van wiet en tabak. De wietrokers rookten in dit onderzoek gemiddeld 3 joints en de tabakrokers gemiddeld 20 sigaretten per dag. De rokers van wiet en de rokers van tabak hadden vaker bronchitis dan de niet rokers. De kans op bronchitis was bij de wietrokers en tabaksrokers even groot (2).

Verminderde werking van het immuunsysteem van de longen

Bepaalde cellen in de longen (macrofagen) hebben als taak het opruimen van bacteriën en indringers die via de ademhaling in onze longen terecht komen. Uit onderzoek bleek dat wietrokers twee keer zoveel van deze macrofagen in hun longen hebben dan niet rokers. Bij tabaksrokers was dat zelfs 3 keer zoveel.

De macrofagen zijn echter aangetast in hun functioneren. Zij zijn minder goed in staat om bepaalde bacteriën uit te schakelen (3). Dit alles kan er toe leiden dat rokers van cannabis net zoals rokers van tabak gevoeliger zijn voor infecties (4).

Longkanker

Over het risico van cannabis op verschillende soorten kanker zijn onderzoeken niet eenduidig. Dit heeft mogelijk te maken met het verstorende effect van het roken van tabak (6).

Kanker wordt voorafgegaan door bepaalde abnormale veranderingen in de cellen van de luchtwegen. Deze veranderingen worden zowel bij blowers als bij gebruikers van tabak gevonden. Mensen die zowel rookten als cannabis gebruikten hebben de meeste abnormale cellen (5).

In de bevolking wordt het verband tussen blowen en kanker nog niet gevonden. Er zijn geen epidemiologische studies die het verband tussen blowen en longkanker bevestigen.

Dieronderzoek suggereert dat er in de hennepplant mogelijk een cannabinoïde zit die remmend zou kunnen werken op tumoren (5). Cannabis zou dan wat betreft longkanker zowel een bevorderend als een remmend effect kunnen hebben. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat nogal wat cannabisgebruikers bij ouder worden ophouden met blowen. Op latere leeftijd krijgen zij dan toch minder schadelijk stoffen binnen.

Bronnen

  1. W. van den Brink 2006, Hoe schadelijk zijn softdrugs, Justiele verkenningen.
  2. Tashkin DP et al (1987), Respiratory symptoms and lung function in habitual, heavy smokers of marijuana alone, smokers of marijuana and tobacco, smokers of tobacco alone and non-smokers. Am Rev Respiratory Disease
  3. Baldwin GC et al (1996) Alveolar macrophages derived from the lungs of tobacco, marijuana and cocaine users are functionally compromised. In: Harris LS ed. Problems of Drug Dependence.
  4. Tashkin DP (1990) Effects of habitual use of marijuana and/or cocaine on the lung. In: Research findings on smoking of abused substances, NIDA Research Monograph #99.6. Hashibe, 2006)
  5. Vervaeke, Hylke Tripmiddelen: cannabis. In: Drugs en Alcohol. Misbruik, gebruik en verslaving 2008.
  6. NDM 2016, Trimbos-instituut

 

Versie: december 2017

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin