Vraag & Antwoord

Waarom is het effect van XTC bij de een heftiger dan bij de ander?

Het effect van XTC heeft te maken met hoe vaak je gebruikt. XTC heeft een oppeppend en een bewustzijnsveranderend effect.

Het oppeppende effect maakt je energiek, helder en alert. Het bewustzijnsveranderende effect zorgt voor een ontspannen, zorgeloze stemming. Je voelt je losser en remmingen vallen weg.

Punt is nu dat je aan het bewustzijnsveranderende effect went; je ontwikkelt er tolerantie voor. Dat komt omdat door het gebruik van XTC de serotoninevoorraad in je hersenen uitgeput is geraakt. Meer of extra slikken heeft dan geen zin meer. Je kunt het prettige gevoel niet meer krijgen. De serotoninevoorraad is op en moet eerst weer op peil zijn.

Aan het oppeppende effect wen je veel langzamer. Dat effect voel je na vaak slikken nog steeds. Bij frequent XTC gebruik zul je je dus alleen maar opgewekt voelen. Dit is een belangrijke reden voor het verschil in effect tussen iemand die veel en iemand die zelden gebruikt.

Stemming

Verschillen in effecten kunnen uiteraard ook te maken hebben met de dosis en stemming. Voel je je al goed dan zal dat effect versterkt worden.

Lichaamsgewicht

Lichaamsgewicht speelt ook belangrijke een rol. Hoe groter je bent hoe meer bloed je hebt. Als je een drug neemt komt deze in je bloedbaan terecht. De bloedbaan transporteert de drug vervolgens naar alle organen en de hersenen. Hoe groter je bent, hoe meer bloed je hebt en hoe meer verdunt de drug in het bloed aanwezig is. Uiteindelijk bereikt dan een geringer deel de hersenen.

Ieder lichaam is anders

Het ene lichaam kan gevoeliger zijn voor XTC dan het andere lichaam.

 

Versie: september 2016

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat