Hoe kan het dat het effect van XTC/MDMA niet voor iedereen hetzelfde is?

Van invloed op de ervaring zijn: drug, set en setting. Om daar meer over te lezen kijk dan hier. In dit antwoord kijken we alleen naar de set, de kenmerken van diegene die de drug neemt.

Hoe je MDMA (actieve stof in XTC) zal ervaren hangt af van een paar factoren.

  • Stemming
  • Lichaamsgewicht
  • Frequentie van gebruik
  • Geslacht
  • Lichamelijke processen

Stemming

MDMA heeft een oppeppend en een bewustzijnsveranderend effect. Het oppeppende effect maakt je energiek, helder en alert. Het bewustzijnsveranderende effect zorgt voor een ontspannen, zorgeloze stemming. Je voelt je losser en remmingen vallen weg. Omdat het een bewustzijnsveranderende werking heeft versterkt het de stemming die je hebt voordat je MDMA neemt. Zit je niet lekker in je vel, dan zal de ervaring anders zijn dan als je erg goed in je vel zit.

Lichaamsgewicht

Lichaamsgewicht speelt ook belangrijke een rol. Hoe groter je bent hoe meer bloed je hebt. Als je een drug neemt komt deze in je bloedbaan terecht. De bloedbaan transporteert de drug vervolgens naar alle organen en de hersenen. Hoe groter je bent, hoe meer bloed je hebt en hoe meer verdunt de drug in het bloed aanwezig is. Uiteindelijk bereikt dan een geringer deel de hersenen voordat het weer door je lever en nieren wordt uitgescheiden.

Frequentie van gebruik

Over het algemeen geldt: hoe vaker je gebruikt hoe minder je het euforische effect van MDMA gaat merken. Het is alsof het aantal euforische momenten beperkt is.

De dagen na het nemen van MDMA is je serotoninevoorraad tijdelijk even ‘op’. Dan weer MDMA nemen heeft dan (bijna) geen zin. Dat prettige gevoel zal je niet of veel minder krijgen. Meer nemen heeft ook geen zin. De serotoninevoorraad moet eerst weer op peil gebracht worden. En dat duurt een tijdje, een paar weken. Als je elke week MDMA neemt zal je dus minder dat euforische effect voelen. Het oppeppende effect voel je dan nog wel.

Geslacht

MDMA werkt anders bij vrouwen dan bij mannen. Wat de verschillen precies zijn, is nog maar nauwelijks onderzocht. Wel is bekend dat vrouwen sneller last hebben van een laag natriumgehalte in het bloed. Ze hebben dus een hogere kans op watervergiftiging.

Lichamelijke processen

MDMA wordt door je lichaam afgebroken door enzymen. Bij iedereen is die samenstelling van enzymen anders. De een heeft dus bijvoorbeeld meer van een bepaald enzym dan een ander. Het kan dus zijn dat iemand minder enzymen heeft die MDMA afbreken dan iemand anders. De MDMA blijft dan langer in je lichaam en heeft uiteindelijk dan wat meer effect in de hersenen.

Ook kunnen er nog allerlei andere processen zijn in het lichaam waar mensen in kunnen verschillen. Je kan denken aan de werking van de lever en de nieren. Maar ook de serotoninereceptoren in de hersenen of de werking van hormonen. Al die processen beïnvloeden hoe je je uiteindelijk voelt.

 

Versie: november 2020