Waarom wordt er soms beweerd dat alcohol goed voor je hart is?

Er wordt wel eens gezegd dat een geringe hoeveelheid alcohol kan helpen om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Gering wil zeggen 1 glas per dag (1). Hier zit een kern van waarheid in, maar dit maakt alcohol niet gezond. Alcohol heeft altijd meer nadelen dan voordelen. Dit blijkt ook uit een onderzoek in the Lancet (3). Vandaar dat de Wereld Gezondheidsraad dan ook adviseert om niet te drinken. Als je toch drinkt, drinkt dan niet meer dan 1 glas per dag. Houd ook minimaal 2 opeenvolgende dagen alcoholvrij.

Het positieve effect zou worden veroorzaakt doordat:

  • Alcohol leidt tot een toename van de zogenaamde goede cholesterol (HDL-cholesterol). Deze verwijdert het teveel aan slechte cholesterol (LDL-cholesterol) uit het bloed en de vaatwanden. De slechte cholesterol kan zich ophopen aan de binnenkant van de bloedvaten waardoor uiteindelijk hart- en vaatziekten kunnen ontstaan.
  • Alcohol het aan elkaar kleven van bloedplaatjes remt. Bloedplaatjes kunnen blijven plakken aan een vaatwand en zo het bloedvat verstoppen.

Dit effect geldt voornamelijk voor mannen boven de 40 en vrouwen boven de 50. Vanaf 2 glazen is er een vergrote kans op een verhoogde bloeddruk en geldt het effect niet meer. Ook zou het beschermende effect weer verdwijnen als matig drinken wordt afgewisseld met gelegenheden waar veel gedronken wordt (2).

Dit voordeel geld dus alleen onder bepaalde voorwaarden. En op die manier drinkt bijna niemand. Daarnaast heeft alcohol nog andere nadelen voor de gezondheid. Bekijk de volgende pagina voor meer informatie over de overige risico’s: Risico’s van alcohol. Op de manier waarop veruit de meesten mensen (misschien wel iedereen) met alcohol omgaan zijn de nadelen dus altijd groter dan de voordelen voor je lichaam.

Bronnen

  1. Richtlijnen Goede Voeding 2015, Gezondheidsraad
  2. Parry et al, Addiction, 2011
  3. Wood et al, the Lancet, 2018

 

Versie: november 2020