Waarmee wordt cocaïne versneden en wat is het risico?

Versnijdingen die bij cocaïne aangetroffen worden zijn:

  • Medicijnen zoals levamisol, fenacetine en hydroxine.
  • Stimulerende middelen zoals cafeïne.
  • Lokaal verdovende middelen als lidocaïne.

Cocaïne of coke kan door gebruikers worden getest. Cocaïne wordt, na xtc/mdma, het meest ingeleverd bij de testservice. 11% van de ingeleverde samples is cocaïne (1). De geteste cocaïne monsters bestaan gemiddeld voor 65% uit cocaïne. De rest zijn andere stoffen. Dit kunnen werkzame (psychoactieve) stoffen zijn, zoals medicijnen, maar ook stoffen zonder werking zoals suikers en bakpoeder. In 2018 bevatten 35% van de monsters levamisol.

Medicijnen

Opvallend is dat cocaïne vaak met medicijnen versneden wordt. Veel van deze medicijnen mogen alleen op doktersvoorschrift voorgeschreven worden.

  • Levamisol werd ooit gebruikt in de behandeling tegen kanker. Sinds 2004 wordt het niet meer gebruikt. In de diergeneeskunde wordt het nog wel gebruikt als antiwormenmiddel. Bij zware gebruikers kan levamisol de afweer ernstig verzwakken (2); het kan leiden tot cytopenie (vermindering bloedcellen) en LIV (door levamisol geïnduceerde vasculopathie).
  • Fenacetine is een pijnstiller en kan nierschade veroorzaken.

Aankoop

Als cocaïne op straat gekocht wordt is de kans op versnijdingen groot en kan men geen verhaal halen. Toeristen zijn hier vaak het slachtoffer van. Nederlandse gebruikers hebben meestal vaste adressen, waardoor ze in ieder geval kunnen klagen als ze een keer een vervelende ervaring met een middel hadden. Om te weten wat er in je cocaïne sample zit kun je dit laten testen. Klik hier voor de testservice van de Jellinek en hier voor de landelijke adressen.

Bron

  1. DIMS jaarbericht 2018, Trimbos-instituut
  2. CAM Quick Scan rapportage Levamisol, RIVM (2015)

 

Versie: oktober 2019