Vraag & Antwoord

Wat zijn de voordelen van stoppen met roken?

Stoppen met roken kan tijdelijk tot klachten leiden waardoor de neiging om weer te beginnen groot kan zijn. Vergeet niet dat deze klachten zullen verdwijnen en dat je je op een gegeven moment beter gaat voelen. Stoppen kan klachten zoals somberheid of depressieve klachten geven, slapeloosheid, geïrriteerdheid, concentratieproblemen, rusteloosheid en toegenomen eetlust. Soms ga je tijdelijk meer hoesten tijdens het herstel van de trilhaar bekleding in de longen en je kan moeite hebben met ontlasten.

De één kan makkelijker stoppen met roken dan de ander. Dit kan komen door erfelijke factoren die invloed hebben op de ernst van de verslaving en het aantal sigaretten dat je rookt. Ook psychiatrische aandoeningen kunnen stoppen bemoeilijken. Ga naar je huisarts en zijn praktijkondersteuner. Die kunnen de stoppoging begeleiden met persoonlijke hulp en zij weten mogelijk waar eventueel groepsaanbod is bij diegene in de buurt.

Ook heeft Jellinek een online zelfhulp: zelfhulptabak.nl. Daarnaast biedt de Jellinek behandeling. Naast begeleiding, gedragstherapie, zijn er ook farmacologische hulpmiddelen. Nicotinevervangende middelen zijn in de vrije verkoop bij apotheek en drogist. Middelen en medicijnen worden vergoed als je de hulp krijgt via de huisarts mét begeleiding via de huisarts of praktijkondersteuner.

0 – 2 dagen

3 dagen – 2 weken

2 – 4 weken

1 – 3 maanden

3 maanden – 1 jaar

3 – 4 jaar

10 jaar

 

Versie: september 2016

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat