Ik wil stoppen met roken, wat moet ik weten?

Snel zoeken:

Wat zijn ontwenningsverschijnselen?

Welke hulpmiddelen zijn er voor het stoppen met roken?

Bij welke medicijnen of aandoeningen kan ik niet zomaar stoppen met roken?

Waarom is het belangrijk om een volledig rookvrij huis te hebben?

Wat moet ik nog meer weten?

Wat zijn ontwenningsverschijnselen?

Hoe ontstaan ontwenningsverschijnselen?

Nicotine is zeer verslavend, zowel lichamelijk als geestelijk. De sterkte van de verslavende werking is vergelijkbaar met stoffen als heroïne en cocaïne. Hoe jonger wordt begonnen met  nicotine, hoe ernstiger de verslaving gemiddeld wordt.

  • Lichamelijke verslaving houdt in dat er ontwenningsverschijnselen optreden wanneer met het gebruik van nicotine wordt gestopt.
  • Geestelijke verslaving betekent dat stoppen gepaard gaat met sterke verlangens naar het roken. Dit gevoel is vaak gekoppeld aan specifieke situaties, die herinneren aan de gewoonte om te roken.
  • Tolerantie wil zeggen dat een gebruiker steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken.

Verslaafde rokers bouwen met de eerste sigaretten van de dag een nicotineniveau op in het bloed. Dit wordt ongeveer constant gehouden door de daaropvolgende sigaretten. Dit zie je goed in de grafiek (bron: Trimbos).

Bij het opstaan is de nicotine in het bloed tot een nulpunt gedaald. De nicotinereceptoren in het lichaam ‘schreeuwen’ dan om nicotine. Daarom is de eerste sigaret zo bevredigend, de ontwenningsklachten rook je hiermee snel weg. Bij sommige mensen is dit zo sterk dat ze hier ’s nachts een aantal keer wakker van worden. Ze moeten vanwege de ontwenning opstaan om te roken.

Waar kan ik last van krijgen?

Lichamelijke ontwenningsverschijnselen

Je kunt last krijgen van onrust, humeurigheid, vlug geïrriteerd zijn of je niet kunnen concentreren. Ook tijdelijk meer hoesten, hoofdpijn, concentratieproblemen, slecht slapen, rillingen en  verandering van stoelgang horen erbij. Bij stoppen met roken beginnen de verschijnselen al na enkele uren. Na drie dagen zijn ze op hun hoogtepunt. Ze kunnen tot 4 weken duren. Deze  verschijnselen zijn vervelend en stressvol. Maar onthoud: uiteindelijk zullen deze klachten verdwijnen en zul je je een stuk beter gaan voelen.

Lichamelijke onthoudingsverschijnselen zijn vaak juist een goed teken! Het betekent dat het lichaam zich aan het herstellen is. Je krijgt bijvoorbeeld verkoudheidsklachten omdat de longen  zich herstellen, tintelingen omdat de bloeddruk herstelt en darmklachten door het herstel van de darmen.

Geestelijke ontwenningsverschijnselen

Door stoppen met roken kun je chagrijnig en snel prikkelbaar worden of je rusteloos voelen. Geestelijke ontwenningsverschijnselen, zoals angst of depressieve gevoelens, kunnen lang aanhouden en zelfs tijdelijk verergeren. Sommige mensen houden hier nog maanden last van. Soms voelt het alsof je een dierbaar iemand bent verloren. Het kan vreemd klinken maar een roker zou een periode moeten plannen om dit “verlies” te verwerken. Maar uit onderzoek blijkt dat de stemming na twee tot drie maanden beter is dan vóór het stoppen. Het kan zijn dat de  motivatie minder wordt door de vervelende gevoelens en je weer wilt beginnen met roken. Besef dat ontwenningsverschijnselen vanzelf weer over gaan.

Hoe ga ik met ontwenningsverschijnselen om?

Afleiding en ontspanning helpt. Probeer bij klachten rustig te ontspannen en rustig te ademen. Vertel het ook de mensen in je omgeving zodat ze je kunnen steunen als je last hebt. De arts  kan ook helpen, nicotine pleisters of medicatie kunnen verlichting brengen. Maak het stoppen iets positiefs door jezelf te belonen. Trakteer jezelf op een avondje uit of geef jezelf een cadeau met het geld dat je hebt bespaard. Zeg positieve dingen tegen jezelf en ken positieve eigenschappen aan jezelf toe.

Tip! Drink minder koffie, thee en cola! Zie het hoofdstuk Waarom moet ik opletten met koffie/cafeïne? verderop in deze tekst.

Welke hulpmiddelen zijn er voor het stoppen met roken?

Wat zijn nicotine vervangende middelen?

Door het stoppen met roken kun je last krijgen van onthoudingsverschijnselen zoals: onrust, irritatie en slecht slapen. Nicotine vervangers vangen deze onthoudingsverschijnselen op. Daardoor is het makkelijker het afbouwen of stoppen vol te houden. Je kunt nicotine vervangers pas nemen vanaf de dag dat je stopt met roken. Vanaf 10 sigaretten per dag wordt  aangeraden om nicotine vervangende middelen te gebruiken of andere medicatie in te zetten als extra ondersteuning. Je gebruikt deze middelen voor een periode van 6 weken tot 6  maanden, afhankelijk van het aantal gerookte sigaretten en het advies van je arts. Lees bij gebruik altijd goed de bijsluiter.

Bij de Jellinek worden 2 types nicotine vervangers ingezet:

  • Nicotinepleisters
  • Nicotinezuigtabletten

Gebruik van zowel pleister als zuigtablet naast elkaar zijn effectiever dan 1 apart. Deze middelen zijn in verschillende sterktes verkrijgbaar. Ze zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist.  Maar het is het beste om ze in overleg met je behandelend arts bij Jellinek te nemen. De arts kan je namelijk helpen bij het bepalen van de juiste dosis en de duur van gebruik. Zo werken de middelen het best en voorkom je dat ernaast nog behoefte krijgt om te roken of last krijgt van bijwerkingen.

Nicotinepleisters: alleen bij stoppen

De fabrikant raadt aan om pleisters alleen bij stoppen met roken en niet bij minderen. Als je pleisters gebruikt en nog steeds rookt kun je namelijk teveel nicotine binnenkrijgen. Dan is er een risico op bijwerkingen zoals snelle hartslag, klam zweet, hoofdpijn en duizeligheid. Nicotinepleisters plak je op je huid. Pleisters zijn makkelijk in het gebruik en zij zorgen voor een zeer gelijkmatige nicotine-afgifte.

Nicotinepleisters zijn er in drie sterkten. Een pleister van 7 mg staat ongeveer gelijk aan 10 sigaretten. Een pleister van 14 mg aan 15 sigaretten en een pleister van 21 mg aan ongeveer 20 sigaretten. Wil je stoppen en rook je meer dan 20 sigaretten dan raadt de fabrikant je aan om met de sterkste pleister te beginnen en na 3 tot 4 weken een lichtere te nemen. Rook je minder dan 20 sigaretten dan raadt de fabrikant je aan om met de minder sterke pleister te beginnen.

Als je naast je pleister nog behoefte hebt om te roken dan is de dosis te laag. Wordt je door de pleister misselijk of krijg je hartkloppingen? Dan heb je een te hoog gedoseerde pleister. Pleisters kunnen gecombineerd worden met andere nicotine vervangende middelen.

Nicotinekauwgum /zuigtabletten: bij minderen en stoppen

Nicotine kauwgum kun je zowel bij stoppen als bij afbouwen gebruiken. De kauwgum gebruik je tussen het roken door op momenten dat je veel trek krijgt. Je moet langzaam kauwen en het speeksel niet doorslikken. Met kauwgum dien je iedere keer wat nicotine toe waardoor de nicotine-afgifte minder gelijkmatig gaat dan bij pleisters.

Kauwgum is er in verschillende smaken en sterktes. Ben je erg afhankelijk van roken dan kun je de sterkste soort nemen. De duur dat je de kauwgum gebruikt verschilt per persoon. De fabrikant raadt aan na 3 maanden het gebruik van kauwgum af te bouwen. Zuig- of smelttabletten werken het zelfde als kauwgum. Tabletten kunnen als noodmaatregel worden gebruikt naast een pleister. Voor meer informatie over het gebruik van nicotine vervangende middelen neem contact op met je behandelaar of arts.

E-sigaret: afgeraden

Het volledig overstappen van roken op verdampen geeft minder gezondheidsschade. Er is echter geen goed bewijs dat de e-sigaret een effectief hulpmiddel is bij de behandeling van tabaksverslaving. Dit komt onder andere omdat het rookgedrag in stand wordt gehouden. De gewoonte en nicotine behoefte blijft bestaan. We raden dit hierom niet aan.

De kwaliteit van de dampvloeistof is niet goed te controleren en er zitten schadelijke stoffen in de e-sigaret. Daarnaast is er in de verslavingskliniek de kans dat de e-sigaret gebruikt wordt om andere drugs en medicatie in de e-sigaret te verdampen. Iets wat absoluut ongewenst is en zeer gevaarlijk.

Als je al volledig bent overgestapt op de e-sigaret en het nicotinegehalte aan het afbouwen bent, dan zullen we hierin wel ondersteunen. Dit doen we dan wel met een beperkte termijn. Daarnaast mag dit niet in de weg staan bij opname of dagbehandeling waarbij de e-sigaret niet kan worden ingezet. Dual use, dus gelijktijdig gebruik e-sigaret en tabak, wordt ontraden. Dit zorgt namelijk voor een extra verslavend effect.

Wil je meer lezen over de e-sigaret? Bekijk deze pagina: Vapen en de e-sigaret: wat is het en is het slecht voor je?

Nicotine Vervangende Middelen: werkt dat wel?

Deze middelen zijn eerste keus vanwege gunstige bijwerkingenprofiel (omdat je al gewend bent nicotine binnen te krijgen) en kent vergelijkbare effectiviteit als andere medicatie. Vaak zijn  deze middelen door iemand die wil stoppen in het verleden geprobeerd met matig succes. Dit kan goed te maken hebben met te lage dosering of niet passend gebruik, geen uitleg over nicotine afhankelijkheid en toepassing medicatie zonder gedragsmatige behandeling.

Nicotine nemen: is dat wel gezond?

Je stopt met roken en neemt nicotine via de huid of een zuigtablet in. Dus je krijgt geen teer, koolmonoxide en andere gifstoffen meer binnen. Je lichaam kan dus al beginnen met een  herstel van longen en bloedvaten. Terwijl je je gedragsverandering onder de knie krijgt, blijft je nog wel tijdelijk afhankelijk van nicotine. Als je stevig in je schoenen staat en niet meer rookt,  dan is het tijd om de nicotinevervangers af te bouwen. Stem dit met je arts af.

Bijwerkingen:

  • Nicotinevervangers geven soms tot klachten van pijn op borst en palpitatie. Deze zijn niet ernstig, ook niet bij cardiaal belaste patiënten.
  • Pleister: plaatselijke irritatie van de huid, was bij de helft van gebruikers aanwezig, meestal licht van aard. Eventueel kunt je overwegen om over te stappen op een ander type pleister. Indien een uitslag over hele huid ontstaat, dan is er waarschijnlijke sprake van allergie en moet je met dit type pleister stoppen.

Wanneer mag je deze middelen niet nemen?

  • Recent Acuut hart infarct, recente CVA (beroerte) of ernstige hartritmestoornissen.
  • Allergie voor nicotine.
  • Phenylkentonurie (zuigtablet bevat aspartaam), fructose intolerantie (mint zuigtablet bevast maltitol).
  • Bij orale/faryngale ontsteking of acute oesofagitis: geen zuigtabletten.

Welke medicijnen zijn er bij het stoppen?

Naast de nicotine vervangende middelen zijn er ook medicijnen die kunnen helpen bij het stoppen met roken. Ze kunnen helpen bij het tegengaan van ontwenningsverschijnselen en bij het onderdrukken van trek. Vooral de combinatie van gedragsinterventies (CGT, Minnesota, ACT) samen met medicatie werkt goed. Je kunt dit in sommige gevallen ook combineren met nicotinevervangers.

Medicijnen moeten worden voorgeschreven door een arts. Over het algemeen worden medicijnen pas voorgeschreven als stoppen met behulp van nicotine vervangende middelen niet lukt. Je kunt twee weken voordat je helemaal stopt met roken met de medicijnen starten. Je slikt ze 7 tot 12 of meer weken.

De volgende medicijnen kunnen worden voorgeschreven door een arts:

  • Bupropion *
  • Nortriptyline *
  • Varenicline (Champix)

* Deze medicijnen kunnen gecombineerd worden  met nicotine vervangende middelen.

Let op: Je kunt niet alle medicijnen veilig combineren met nicotine vervangende middelen, zoals pleisters of kauwgom. Daarbij kunnen de medicijnen bijwerkingen hebben zoals hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid misselijkheid, droge mond en concentratie- of stemmingsklachten. Laat je informeren door je arts en lees bij gebruik altijd goed de bijsluiter.

Worden deze middelen vergoed door de verzekeraar?

Nicotine vervangende middelen en medicijnen worden alleen door de zorgverzekeraar vergoed in combinatie met een stoppen-met-roken programma, zoals persoonlijke begeleiding van een bevoegde zorgverlener. Informeer hiernaar bij je eigen zorgverzekering. Bij cliënten die een geïndiceerde behandeling binnen Jellinek krijgen wordt de aanvullende behandeling uitgevoerd, ook als deze nog niet vergoed wordt door de verzekering.

Bij welke medicijnen of aandoeningen kan ik niet zomaar stoppen met roken?

Stoppen met roken is altijd goed. Het levert voor iedereen voordelen op. Echter als je bepaalde medicatie slikt, kan het zijn dat je extra moet opletten. Stoppen met roken kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de dosering van deze medicijnen. Dit is meestal goed nieuws. Want dan hoef je minder van deze medicatie te slikken. Vraag hierover voor de zekerheid altijd even advies aan je behandelaar of je arts.

Let vooral op in de volgende gevallen:

Ben je een roker met diabetes?

Als je stopt met roken is het heel goed mogelijk dat dit invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Soms heb je daardoor minder insuline nodig. Dat is heel prettig maar het kan daarom beter zijn dat je het stoppen met roken doet onder begeleiding van een behandelaar of arts.

Ben je een roker met een psychiatrische stoornis zoals schizofrenie, een bipolaire stoornis of slik je antipsychotica?

Dan raden we dringend aan advies bij je verslavingsarts en/of behandelaar te vragen. Er is namelijk een kans dat je door stoppen met roken enigszins uit balans raakt. Ook kan stoppen met roken een forse invloed hebben op de dosering van de medicatie die je slikt. De dosering mag meestal omlaag, dus dat is positief!

Ben je een roker met depressie klachten, slik je antidepressiva, of heb je bij een vorige stoppoging depressieve klachten gehad?

Stoppen met roken kan bij depressie, angst en stress een (tijdelijke) verergering van 2-3 maanden geven van de klachten. Na die periode verbeteren de klachten juist door het stoppen met roken. Maar om de eerste periode door te komen kan je beter hulp zoeken bij je behandelaar.

Welke medicijnen hebben nog meer interacties met tabak?

Medicijnen en tabaksrook kunnen elkaar ook beïnvloeden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een medicijn minder goed werkt door de rook. Om deze reden is het belangrijk dat je je spiegel opnieuw laat bepalen door je arts in verband met risico op over-doseren.

Onder andere de volgende medicijnen worden beïnvloed door tabaksrook (let op: niet alle middelen staan hier genoemd, neem bij twijfel contact op met je arts):

Fluvoxamine (antidepressiva)
Amitriptyline (antidepressiva)
Nortriptyline (antidepressiva)
Imipramide (antidepressiva)
Haloperidol (antipsychotica)
Olanzapine (antipsychotica)
Clozapine (antipsychotica)
Chloorpromazine (antipsychotica)
Flecaïnide (hartmedicatie)
Bètablokkers/propanolol (hartmedicatie)
Pentazocine (pijnstiller)
Estradiol (hormoon)
Insuline (hormoon)
Diazepam (slaap- en kalmeringsmiddel)

Waarom is het belangrijk om een volledig rookvrij huis te hebben?

Wat is meeroken?

Als mensen in de buurt staan van een roker, ademen deze altijd ook wat rook in. Meeroken is erg ongezond, voor iedereen in de omgeving van een roker:

  • Er overlijden jaarlijks 1000-2000 mensen aan meeroken.
  • Kinderen zijn extra kwetsbaar. Door meeroken hebben ze meer kans op bijvoorbeeld astma en keel oor en neusproblemen met soms ernstige gevolgen. Ook hebben ze meer kans om zelf te gaan roken. Meeroken in de baarmoeder vergroot de kans op aangeboren afwijkingen en overlijden sterk.
  • Ook dieren zijn erg kwetsbaar, katten en honden krijgen eerder kanker.
  • Advies aan ouders/verzorgers is: stoppen met roken.

Tweedehandsrook

Tweedehandsrook is de rook die direct van een sigaret afkomt. Deze wordt ingeademd door iedereen die in de buurt staat. De rook die in de omgeving terechtkomt en onwillekeurig wordt ingeademd, bestaat uit (bron: Trimbos):

  • Sidestream smoke: rook uit de smeulende sigaret.
  • Mainstream smoke: rook die rokers uitademen.
  • Een zeer klein gedeelte van de rook trekt direct door het papieren omhulsel.

Derdehandsrook

Rook die neergedaald is op kleding, tapijt, gordijnen en nog jaren aanwezig kan blijven. Dit noemen we ook wel derdehandsrook. Deze achtergebleven rookdeeltjes kunnen een reactie aangaan met andere stoffen. Zo worden deze stoffen nog kankerverwekkender dan de oorspronkelijke tabaksrook. Met name voor baby’s en dieren die rondkruipen is dit extra gevaarlijk. Ook als iemand alleen maar buiten rookt, kan er derdehands rook mee het huis in komen.

Lees hier meer over derdehandsrook: https://assets.trimbos.nl/docs/50500817-bc71-4b05-8817-7e15ca1c64f2.pdf

Wat moet ik nog meer weten?

Waarom moet ik opletten met koffie/cafeïne?

Cafeïne wordt door veel mensen gebruikt, het zit bijvoorbeeld in koffie en in cola. Cafeïne werkt stimulerend en zorgt ervoor dat je alerter wordt. Roken beïnvloed de afbraak van cafeïne in je lever. Het zorgt ervoor dat bepaalde enzymen cafeïne versnelt afbreken. Hierdoor heb je als je rookt doorgaans meer cafeïne nodig dan iemand die niet rookt voor het zelfde effect.

Dit zal je ook merken wanneer je stopt met roken. Je lichaam kan opeens de cafeïne minder snel afbreken waardoor je een sterker effect krijgt. Hierdoor kunnen mensen slaapproblemen krijgen wanneer ze gewend zijn na het eten nog een kopje koffie te drinken. Ook kan het onrustige wat veel mensen ervaren tijdens het stoppen met roken flink versterken.

Probeer je cafeïne inname dus te beperken wanneer je stopt met roken, dit maakt het stoppen makkelijker.

Hoe voorkom ik gewichtstoename tijdens het stoppen?

Veel mensen maken zich bij het stoppen met roken zorgen dat ze aankomen in gewicht. De nicotine in je hersenen stimuleert namelijk de stofwisseling en onderdrukt de eetlust, dus wanneer je stopt wordt het tempo van je stofwisseling weer normaal en krijg je meer eetlust. Door het stoppen met roken smaakt en ruikt alles ook weer lekkerder waardoor je meer trek kunt krijgen in eten. De meeste rokers die stoppen komen hierdoor ongeveer 2 kg aan. Daar moet je rekening mee houden als gewichtstoename niet gewenst is.

Bedenk allereerst dat roken veel schadelijker is dan die 2 kg. De voordelen voor je gezondheid als je stopt met roken, zijn veel groter dan de nadelen van wat in gewicht aankomen. Als het stoppen met roken gelukt is kun je altijd nog iets aan die paar kilo’s doen.

Toch kun je ook wat dingen doen om gewichtstoename zoveel mogelijk te beperken. Je kunt gaan letten op wat je eet. Het is goed om veel water te drinken en groente fruit te eten. Probeer daarnaast veel te blijven bewegen tijdens het stoppen. Je kunt bijvoorbeeld gaan sporten. Denk hierbij aan zwemmen, hardlopen of naar de sportschool gaan. Maar ook geregeld een eindje wandelen of fietsen doet wonderen. Naast dat het helpt tegen de gewichtstoename, helpt bewegen ook tegen de ontwenningsverschijnselen en is de kans op een terugval kleiner.

Kies daarnaast voor gezonde alternatieven voor momenten dat je zin hebt om te snoepen:

  • Drinkt een glas water als je trek hebt.
  • Kauw op een stukje zoethout, suikervrije kauwgom of een ijsklontje.
  • Neem een stuk fruit, zoals een sinaasappel of druiven of gedroogde vruchten.
  • Eet nootjes en zaden, dat is gezonder dan chips of snoep. Of neem een handje Japanse mix.
  • Pak eens wat zuurgoed, zoals zure uitjes of augurkjes.
  • Groenten en rauwkost kun je altijd eten. Denk aan wortels, selderij of komkommer.
  • Veel trek in zoetigheid? Neem dan druivensuiker. Rozijntjes zijn ook nog een gezonde optie.
  • Neem bij grote trek een plak ontbijtkoek of een eierkoek.
  • Maak een lekkere en gezonde fruitsmoothie tegen de dorst.
  • Hou je meer van frisdranken? Neem dan een glas spa rood. Of juist een warme thee met een lekker smaakje.

Als je ondanks het volgen van deze tips toch meer dan 6 kg in gewicht stijgt, kan er eventueel wat mis zijn met je schildklier. Deze kan je door de arts laten testen.

Wat als ik zwanger ben?

Vaak is de zwangerschap niet alleen een bijzondere tijd, maar soms ook extra stressvol. Daarom is goede hulp tot een rookvrij leven van groot belang. Veel zwangere vrouwen en mensen met een kinderwens vragen niet actief naar hulp. Goed dat jij dit wel onderzoekt! Het is belangrijk dat rokende zwangere vrouwen en hun partners zichzelf zo vroeg mogelijk informeren over de risico’s van roken. Het liefst nog vóór de bevruchting. Wij helpen je daar graag bij. Vraag je arts of behandelaar naar meer informatie.

Als je nog niet zwanger bent, maar wel wilt worden, dan is stoppen met roken ook een goed idee. Als je stopt met roken, word je ook vruchtbaarder, waardoor je makkelijker zwanger raakt. Dat geldt ook voor je (mannelijke) partner!

Samen stoppen met roken is makkelijker dan alleen. Een extra voordeel van allebei stoppen, is dat je dan tijdens de zwangerschap niet ‘meerookt’ als je partner rookt waar je bij bent. Advies is dan ook aan beide partners om bij zwangerschapswens te stoppen met roken. Advies aan alle ouders is kinderen rookvrij te laten opgroeien en te stoppen met roken.

Voor mensen met een zwangerschapswens en zwangere vrouwen zijn er ondersteunende filmpjes te vinden op de Trimbos website (trimbos.nl) en de website van Taskforce Rookvrij Opgroeien:

Trimbos: Rookvrije Start
Stoppen met roken vóór de zwangerschap

Wist je dat?

  • Als zwanger bent je stofwisseling extra snel werkt en daardoor de nicotine behoefte soms hoger wordt, en minderen met roken daardoor extra moeilijk is?
  • Je met behulp van goede behandeling en eventuele ondersteuning met nicotine vervangende middelen een goede kans hebt om rookvrij te worden?
  • Veel moeders en vaders na de zwangerschap terugvallen in het roken? Het is dus belangrijk om ook in de periode na de zwangerschap om hulp te blijven vragen.
  • Ook nadat de sigaret gedoofd is blijven er veel schadelijke stoffen in huis plakken, deze blijven tot jaren aanwezig in het huis, in de meubels, gordijnen, in muren en vloeren en komen via de huid en mond/neus binnen bij het kind. Maak je huis dus goed rookvrij!

Wat zijn de voordelen van rookvrij zijn in de zwangerschap?

  • 5-8% verlaging van de kans op ernstige vroeggeboorte (<32 weken).
  • 13-19% verlaging van de kans op een laag geboortegewicht (<2.5 kg) (laag geboortegewicht hangt o.a. samen met verhoogd risico op suikerziekte.
  • 12% verlaging van de kans op groeivertraging.
  • 5-7% verlaging van de kans op sterfte van de baby.

Wat kan je doen om de slaagkans te vergroten?

  • Betrek je partner, je beste vriend of een goed familielid erbij
  • Als je een angststoornis, depressie, schizofrenie, bipolariteit, ADHD of persoonlijkheidsstoornis hebt of als er andere verslavingen meespelen, is het advies om ook hulp te vragen van een verslavingsarts en eventueel de psychiater, die mee kan denken over een goede steunende behandeling en medicatiesteun.
  • Vraag hulp van je casemanager (verloskundige, gynaecoloog, huisarts of verpleegkundige) in het stopproces. Mogelijk kan zij /hij ook een keer bij jou thuis op bezoek komen om je huis rookvrij te helpen maken.

Medicatieadvies zwangere vrouwen

Nicotinevervangers (pleisters, zuigtabletten) kunnen gebuikt worden als stoppen zonder niet lukt. Gebruik liever geen andere medicamenten. Bij toepassing van nicotine pleisters wordt aangeraden deze ’s nachts te verwijderen om de nicotine blootstelling in die periode te beperken. Zo wordt het nicotine gehalte goed en rustig op en af  gebouwd. Mogelijk is de dosering tijdens zwangerschap juist iets hoger omdat de stofwisseling sneller werkt en nicotine dus sneller afbreekt. Overleg dit altijd met je arts.

Wat als ik COPD heb?

Als je klachten hebt van piepende ademhaling, hoesten, kortademigheid bij lichte inspanning of vermoeidheid dan kan dit wijzen op vroege COPD.  Kortademigheid in rust, niet volledige zinnen meer kunnen spreken en afvallen zijn ernstigere symptomen. Vraag dan bijvoorbeeld in overleg met de verslavingsarts hulp bij je huisarts om longfunctieonderzoek te laten doen.

Bij COPD zijn de belangrijkste adviezen van het Nationale Huisartsen Genootschap: stoppen met roken, voldoende beweging (minimaal een half uur per dag wandelen, zwemmen en eventueel gespecialiseerde fysio via longarts) en gezonde voeding (voor gewichtsverlies). Bij COPD gaat de longfunctie snel achteruit. Door stoppen met roken zal deze versnelde achteruitgang worden vertraagd.

Wat als ik de ziekte colitis ulcerosa heb?

Het stoppen met gebruik van nicotine kan een tijdelijke verergering van colitis ulcerosa uitlokken, dit weegt echter niet op tegen de voordelen van stoppen met roken op lange termijn.  Als we naar praktijkervaring kijken dan heeft een langzame afbouw van tabak met behulp van nicotinevervangers (lang en kortwerkend) de voorkeur boven abrupt stoppen met roken.

 

Versie: juli 2019