Kun je verslaafd raken aan cocaïne?

Van cocaïne kun je geestelijk afhankelijk en lichamelijk afhankelijk raken. Bij stoppen kan een gebruiker enorm naar cocaïne verlangen. Dit wordt wel craving of het hunkeren naar cocaïne genoemd. Lichamelijke afhankelijkheid blijkt uit tolerantie en onthoudingsverschijnselen.

Geestelijke afhankelijkheid

Ja. Cocaïne is een verleidelijke drug. Gebruikers maken duidelijk dat coke ‘zo lekker’ is dat je er niet van af kunt blijven.

Lichamelijke afhankelijkheid

Cocaïne is niet (of zelden) lichamelijk verslavend en leidt niet tot lichamelijke afkickverschijnselen.

Tolerantie

Tolerantie is dat je steeds meer van een middel nodig hebt om hetzelfde effect te voelen. In het geval van cocaïne is er sprake van tolerantie-ontwikkeling, maar daarvoor moet iemand wel veel, langdurig en regelmatig gebruiken.

Ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen zijn de lichamelijke reacties op het minderen of het stoppen met gebruik. De heftigheid van deze verschijnselen zijn afhankelijk van de duur van het gebruik en de redenen waarom de persoon gebruikt. De onthoudingsverschijnselen die kunnen optreden na het stoppen met langdurig overmatig snuiven van cocaïne zijn:

  • Neerslachtigheid en depressie. Dit kan soms wel maanden lang aanhouden. De gebruiker kan nergens meer van genieten en komt tot niets.
  • Gevoel van uitputting en van een totaal gebrek aan energie.
  • Onrustige slaap en enorme honger.

Stadia die gebruiker doorloopt bij stoppen met gebruik

De gebruiker doorloopt een aantal stadia als hij stopt met gebruiken.

  • De eerste week heeft hij last van zeer wisselende stemmingen.
  • Dan breekt een periode van een week of 10 aan waarin hij zeer zelfverzekerd is en denkt alles onder controle te hebben. Hij heeft het gevoel de coke makkelijk te kunnen laten staan.
  • Daarna breekt een periode aan waarin hij zeer depressief kan worden. Alsof hij achter een glazen wand zit en nergens lol aan kan beleven. Deze periode kan ruim een half jaar duren.

Soms kun iemand al deze emoties ook in een etmaal meemaken. Wordt de periode van depressie te zwaar dan is een bezoek aan een arts aan te raden.

Terugval

Bij de overgang van het ene stadium naar het andere ligt terugval op de loer. Daar moet een gebruiker zich goed op voorbereiden. Terugval wordt vaak als een bewijs gezien van: zie je wel, eens verslaafd altijd verslaafd.

Dit is volkomen onjuist. Van terugval kun je ook leren. Tenminste als iemand nagaat in welke situatie het gebeurde en nadenkt over een ander (alternatief) gedrag. Zodat hij, als hij de volgende keer in die situatie komt, op een andere manier kan reageren dan met cocaïnegebruik. Lukt dat, dan is hij toch weer wat sterker geworden.

Ben ik verslaafd?

Ben je benieuwd of je zelf te veel cocaïne gebruikt? Bekijk dan de volgende pagina:

Wanneer ben je verslaafd aan cocaïne? Of doe de zelftest!

Zou je zelf graag je cocaïne gebruik willen veranderen? Bekijk dan de volgende pagina’s:

Versie: oktober 2019