Wat is de verslavingskans van roken?

Geestelijke verslaving

Mensen kunnen zeer sterk naar het stimulerende of rustgevende effect verlangen.

Tolerantie

Er is sprake van acute gewenning. Het lichaam past zich vanaf de eerst trek aan de nicotine aan. Daardoor heb je steeds meer nicotine nodig om het effect nog te voelen

Ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen treden snel op. Dat gebeurt wanneer de dosis nicotine waaraan het lichaam gewend geraakt is, aan het teruglopen is. Verschijnselen: onrustig gevoel, geïrriteerd, niet kunnen concentreren, hoofdpijn, slecht slapen. Ook kan er een vertraagde hartreactie optreden en kan iemand last krijgen van verstoppingen aangezien tabak normaal gesproken de hartslag omhoog jaagt en de stoelgang versneld. Ga je roken, dan verdwijnen deze ontwenningsverschijnselen weer.

Rustgevende werking roken

De rustgevende en kalmerende werking die sommigen na het roken ervaren, is niets anders dan het verdwijnen van onrustgevoelens en ontwenningsverschijnselen die -let wel- door het roken zijn ontstaan. Je wilt eigenlijk een constant niveau van nicotine en rookt de hele dag door. Dat je afhankelijk bent geworden van nicotine, merk je pas als je wilt stoppen (voor meer informatie zie de pagina: Waarom werkt tabak rustgevend?)

Verslavingskans

De verslavingskans is groot en vergelijkbaar met drugs als heroïne. Van de scholieren die ooit gerookt hebben gaat iets minder dan 20% dagelijks roken. (1). Met andere woorden: als iemand begint met roken is er een kans van 20% dat hij/zij dagelijks gaat roken.

In 2009 heeft een commissie van experts drugs beoordeeld op schadelijkheid (2). Een van de criteria waarop beoordeeld is, was verslavingskans. Tabak werd na heroïne en crack als de meest verslavende drugs gezien.

Je raakt aan roken ook behoorlijk snel verslaafd. Voor meer informatie zie de pagina: Waarom raak je roken zo snel verslaafd?

Ben ik verslaafd?

Ben je benieuwd of je zelf te veel rookt? Doe dan de zelftest!

Zou je zelf graag je tabak gebruik willen veranderen? Zie dan de volgende pagina’s:

Online zelfhulp

Behandeling

Bronnen

(1) Peilstations 2007

(2) Ranking van drugs, RIVM

 

Versie: mei 2012