Waarom werkt tabak rustgevend?

Drugs zijn in te delen in drie categorieën. Er zijn:

  • stimulerende middelen (uppers);
  • kalmerende/verdovende middelen (downers);
  • waarnemingsveranderende middelen (tripmiddelen of psychedelica).

Tabak behoort tot de stimulerende middelen. Toch ervaren vele rokers dat ze juist rustig worden van tabak. Hoe zit dat?

Gevoel van onrust is onthoudingsverschijnsel

Door het vele roken is het lichaam gewend geraakt aan een bepaald nicotineniveau. Gaat dit peil omlaag dan reageert het lichaam met onthoudingsverschijnselen. Eén van die onthoudingsverschijnselen is een gevoel van onrust. De onrust verdwijnt door opnieuw te roken. Het nicotineniveau gaat dan weer omhoog. De onrustgevoelens verdwijnen en je voelt je weer rustig. Dit verklaart het rustgevende effect van tabak.

Dit zogenaamde rustgevende effect is echter geen kenmerk van tabak. Tabak is immers een stimulerend middel en maakt juist onrustig. Roken neemt gevoelens van onrust voor hele korte duur weg om ze later weer versterkt terug te laten komen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Vicieuze cirkel

Tabak veroorzaakt onrust die je met diezelfde tabak tijdelijk kunt bestrijden. Door opnieuw te roken raakt je lichaam echter verder gewend aan de nicotine waardoor de onrustgevoelens alleen maar zullen toenemen en de behoefte aan tabak groter wordt. Iemand die zegt rustig te worden van tabak is in feite het slachtoffer van een gemeen spelletje dat tabak met hem/haar speelt.

In feite neemt roken de onrustgevoelens weg die het in eerste instantie zelf heeft veroorzaakt.

 

Versie: augustus 2020