Wat zijn de verschillende soorten en prijzen van cocaïne?

Er zijn geen verschillende soorten cocaïne. Wel zijn er een aantal varianten van producten waar cocaïne in zit en er zijn verschillen in zuiverheid.

Varianten

Cocaïnebladeren

De bladeren van de cocaïneplant (Erythroxylon coca) bevatten 0,1 tot 0,9% cocaïne. (1). Planten die hoog in de bergen groeien bevatten meer cocaïne dan laag op de berg groeiende planten.

Cocaïnepasta

Cocaïnepasta ofwel bazooka is een tussenproduct dat verkregen wordt bij het maken van cocaïne uit cocabladeren. Cocapasta is een bruinige massa, gemaakt van cocabladeren, soda en kerosine (vliegtuigbenzine). Door de benzine komen de werkzame stoffen uit de plant vrij.

Cocapasta wordt gerookt. Gebruikers raken snel in een euforische stemming. Het roken van cocapasta is ook gevaarlijk vanwege de kerosine die erin zit. In Zuid-Amerika wordt bazooka gerookt, met ernstige longschade tot gevolg.

Cocaïnepoeder (snuifcocaïne)

Cocaïnepoeder ontstaat door de pasta verder te bewerken. Cocaïnepoeder is een zout dat oplost in water en dus gesnoven kan worden. De cocaïnepoeder die in Nederland wordt aangeboden komt meestal uit Colombia. Cocaïne uit Peru of Bolivia heeft een kleiner marktaandeel.

Basecoke/gekookte coke/crack

Basecoke kan gemaakt worden van snuifcocaïne. Snuifcocaïne is een zout (cocaïne HCl of cocaïne hydrochloride). Door natriumcarbonaat of ammonia toe te voegen maakt men van het zout een base. De hydrochloride wordt er afgehaald. Hierdoor kan het niet meer gesnoven worden omdat het niet goed in water oplost. Wel kan het dan gerookt worden. Door het roken werkt de cocaïne heftig maar ook kort. Basecoke, gerookte coke en crack zijn dus de rookbare variant van cocaïne. Het zijn drie verschillende namen voor een stof met dezelfde werking en risico’s.

Zuiverheid

In Nederland kun je drugs laten testen. Het DIMS (Drugs Informatie en Monitoring Systeem) coördineert de verschillende testplekken in Nederland. Meer informatie over de Jellinek testservice (Amersfoort, Amsterdam, Hilversum en Utrecht) en voor de rest van Nederland.

In 2022 bevatten de cocaïne monsters gemiddeld 74,3% cocaïne. Dat is hoger dan de jaren daarvoor. De cocaïne die in Nederland op de markt is, is de laatste jaren dus steeds sterker geworden. De rest was andere stoffen, meestal bepaalde medicijnen zoals levamisol en heel soms fenacetine (2).

Versnijdingen van cocaïne

Cocaïne wordt regelmatig versneden met andere middelen. Toch is dit de afgelopen jaren minder geworden. In 2022 bevatte meer dan de helft (64%) van de geteste cocaïne alleen cocaïne en dus geen ander versnijdingsmiddel. Meer dan een derde (36,0%) bevat cocaïne en een versnijdingsmiddel en 26,4% bevat cocaïne en levamisol.

Levamisol werd ooit gebruikt in de behandeling tegen kanker. Sinds 2004 wordt het niet meer gebruikt. In de diergeneeskunde wordt het nog wel gebruikt als anti-wormenmiddel. Bij zware gebruikers kan levamisol de afweer ernstig verzwakken.

Versnijdingen die bij cocaïne aangetroffen worden zijn:

  • Medicijnen zoals levamisol, fenacetine en hydroxyzine
  • Stimulerende middelen zoals cafeïne
  • Lokaal verdovende middelen als lidocaïne.
  • Fenacetine is een pijnstiller en kan nierschade veroorzaken
  • Hydroxyzine wordt voorgeschreven als kalmeringsmiddel en bij jeuk.
  • Diltiazem wordt voorgeschreven tegen angina pectoris en hoge bloeddruk.

Als cocaïne op straat gekocht wordt is de kans op versnijdingen groot. Toeristen zijn hier vaak het slachtoffer van. Eind 2014 gebeurde dit bijvoorbeeld in Amsterdam; aan toeristen op straat werd cocaïne verkocht. Dit bleek echter heroïne te zijn. Hier zijn toen 3 mensen door overleden.

Gebruikers die geen toerist zijn hebben vaak vaste adressen, waardoor ze in ieder geval kunnen klagen als ze een keer een vervelende ervaring met een middel hadden.

Prijzen

Cocaïnepoeder kost tussen de €50 a €60 per gram. Gemiddeld kostte een gram cocaïne in Nederland in 2022 €51,50 (2). Uit een gram halen gebruikers zo’n 15 à 20 lijntjes. Overigens wordt meestal geen exacte gram verkocht maar gaat het om een iets kleinere hoeveelheid.

Bronnen

  1. Erowid
  2. DIMS jaarbericht – cocaïne prijzen, Trimbos-instituut

 

Versie: juli 2020