Hoe kun je de risico’s van XTC/MDMA verminderen?

Veilig gebruik van XTC (MDMA) bestaat niet. Wil je toch gebruiken? Doe dat dan op een een zo veilig mogelijke manier.

 1. Alleen gebruiken als je je geestelijk en lichamelijk goed voelt.
 2. Voor en na gebruik goed uitrusten.
 3. Voor en na gebruik gezond eten. Vooral voedsel met anti-oxidanten en vitamines erin.
 4. Wees je bewust van de risico’s van oververhitting. Zoek af en toe rust en afkoeling op en draag geen warme, afsluitende kleding en hoofddeksels.
 5. Let op de dosering. Voor volwassenen geldt, dat de dosis niet hoger mag zijn dan 1 tot 1,5 mg MDMA per kg lichaamsgewicht. Dus als je 70 kilo weegt, niet meer dan 70-105 mg op een avond. Ga je hier boven zitten, dan heb je meer risico op oververhitting en hersenschade. Maar ook op bijeffecten als hallucineren, misselijkheid en spierkrampen (kaakklem).
 6. Wees je bewust van de risico’s op hersenschade. Een hoge dosis en hoge lichaamstemperatuur geven meer risico op hersenschade. Zorg dat je regelmatig rust neemt en afkoelt.
 7. Gebruik niet te vaak, beperk gebruik tot speciale gelegenheden. Gebruik in ieder geval niet vaker dan eens in de 6 tot 8 weken.
 8. Weet dat bij herhaald gebruik het bewustzijnsveranderende effect niet meer optreedt (tolerantie). Als je meer gebruikt omdat je het effect niet meer voelt, ben je aan xtc gewend geraakt en is de periode tussen het slikken te kort.
 9. Weet dat onder invloed van XTC veilig vrijen er wel eens bij in kan schieten; veilig vrijen beschermt tegen zwangerschap, geslachtsziekten en aids.
 10. Laat je XTC/MDMA testen. In Nederland bestaat de mogelijkheid je drugs te laten testen.
 11. Gebruik niet in combinatie met andere middelen:
  • XTC + antidepressiva laten de bloeddruk gevaarlijk stijgen en er is een verhoogd risico op het serotoninesyndroom.
  • XTC + anti-allergiemedicatie (bv. tegen hooikoorts) kunnen een zeer hoge bloeddruk veroorzaken.
  • XTC + alcohol maakt overmoedig.
  • XTC + speed of coke verhogen de bloeddruk en hartslag. De kans op het serotoninesyndroom en op een leeg en depressief gevoel wordt bij de combi xtc + speed en/of coke groter.
 12. Gebruik niet bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, hersenbloedingen, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 13. Gebruik niet bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, hersenbloedingen, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 14. Rij niet als je onder invloed bent.
 15. Kijk voor meer informatie voor gebruikers op de website van Unity.

Versie: augustus 2019