Risico’s van lsd

Risico’s lsd korte termijn

Een belangrijk risico dat snel kan optreden is de:

Bad trip

Lsd kan verkeerd vallen. Dat kan vooral gebeuren als de gebruiker niet in een goede stemming is. Ook kunnen verborgen problemen of weggestopte ervaringen ineens naar boven komen. Verder kan het verschil tussen trip en werkelijkheid verloren gaan of kan de gebruiker het idee krijgen dat hij de controle over zijn gedachten verliest. Dit alles kan zeer angstig zijn.

Het flippen gaat over wanneer de drug is uitgewerkt maar dat kan vele uren duren.

Verkeerd middel

Er zijn gevallen bekend waarbij er geen lsd op de zegel zat maar een ander middel. Zo werd er in 2014 op 12% geen lsd aangetroffen maar een variant van de stof NBOMe. Dit is een stof die qua effect lijkt op lsd maar waarbij de risico’s veel groter zijn. Verder bestaat er het gerucht dat er vaak strychnine (rattengif) in lsd zit. Dit is echter ooit één keer voorgekomen in de VS en daarna nooit meer gezien, dit is dus een fabeltje. Deze risico’s zijn te voorkomen door je lsd te laten testen.

Risico’s lsd lange termijn

Lsd heeft de volgende langetermijnrisico’s:

Flashback

Bij een flashback beleef je de ervaringen die je tijdens een vorige trip hebt meegemaakt opnieuw. De flashback kan maanden en zelfs jaren na de vorige trip optreden. Dit gebeurt meestal na stress of na het gebruik van een andere drug. Dat kan zeer hinderlijk zijn ook al omdat de gebruiker er geen controle over heeft. Geschat wordt dat zo’n 20 tot 64% van de lsd-gebruikers last heeft van flash backs. (bron: downers, uppers all arouders, 2000).

Psychoses

lsd kan bij personen die gevoelig zijn voor psychoses, een psychose oproepen. Ook kunnen mensen die psychotisch geweest zijn, na lsd-gebruik, opnieuw terugvallen in hun psychose.