Wat zijn de risico’s van 4-FA / 4-FMP?

Analyses laten zien dat er een flinke groei is waar te nemen in het aantal gezondheidsincidenten door het gebruik van 4-FA.  De incidenten variëren van lichte klachten zoals hoofdpijn tot aan hersenbloedingen en problemen aan het hart. Er zijn tevens enkele gevallen bekend van mensen die zijn overleden na het gebruik van (vermoedelijk) 4-FA, maar nader onderzoek is nodig om hier uitsluitsel over te geven.

Een belangrijk gevaar bij het gebruik is dat de klachten die gebruikers ervaren in het begin vrij mild van aard zijn, in het bijzonder (lichte) hoofdpijn en een (lichte) verhoging van de bloeddruk. Klachten kunnen onverwacht omslaan in levensbedreigende situaties, zoals hersenbloeding. Gebruikers van 4-FA die klachten als hoofdpijn ervaren na het gebruik worden geadviseerd zich direct tot de EHBO van een evenement of de huisarts te wenden.

Kortetermijnrisico’s

Er zijn de volgende kortetermijnrisico’s bij 4-FA:

Hevige hoofdpijn

Gebruikers kunnen hevige hoofdpijn krijgen tijdens en na 4-FA gebruik.

Oververhitting (hyperthermie)

De lichaamstemperatuur loopt op door het gebruik van 4-FA (vergelijkbaar met amfetamine). Wanneer 4-FA, net als bij xtc of amfetamine, in een warme, drukke omgeving gebruikt wordt loopt de lichaamstemperatuur nog verder op. Als iemand dan ook nog een lange tijd achter elkaar hard staat te dansen, kan oververhitting optreden.

Symptomen van een beginnende oververhitting:

 • Hoofdpijn
 • Verwardheid
 • Stijve spieren
 • Duizeligheid

Dit zijn allemaal symptomen die ook onder de ‘normale’ bijwerkingen van 4-FA kunnen vallen. Als de lichaamstemperatuur niet daalt kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Rillen
 • Snelle hartslag
 • Bleek uiterlijk
 • Verminderd bewustzijn
 • Misselijkheid
 • Braken

Stijgt de lichaamstemperatuur tot 40-41 graden Celsius dan is de situatie levensbedreigend:

 • Afbraak van spierweefsel
 • Bloedstolling door het hele lichaam
 • Verslechterd functioneren van nieren en lever
 • Epileptische aanvallen

Oververhitting kan, afhankelijk van de omstandigheden, optreden bij ‘normale’ doseringen 4-fluoramfetamine. Oververhitting is zeer gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Het zoeken van afkoeling, het nemen van rust en het drinken van voldoende water (maximaal 1 glas per uur) is nodig om oververhitting te voorkomen. Zweten is ook een belangrijke manier om af te koelen: door het verdampen van het laagje zweet op je huid koelt je huid af. Maar als de luchtvochtigheid heel hoog is (wanneer de druppels van het plafond vallen) kan het zweet veel minder goed verdampen en daardoor kan je lichaam niet goed afkoelen.

Hartritmestoornissen, ademhalingsproblemen en verhoogde bloeddruk

Bij hoge doseringen is er het risico op hartritmestoornissen zoals een gevaarlijk hoge hartslag (tachycardie). Ook zijn er gevallen bekend met ademhalingsstoornissen (hyperventilatie) en een gevaarlijk hoge bloeddruk (1). Dit laatste risico wordt vergroot wanneer 4-FA wordt gecombineerd met anti-allergiepillen (bv. tegen hooikoorts).

Schade aan het gebit

Door 4-FA kun je gaan knarsetanden. Dat kan schadelijk zijn voor je tanden. Ook maak je minder speeksel aan. Speeksel is de natuurlijke reiniger van je gebit.

Bad trip en psychische klachten

Angst tijdens 4-FA-gebruik kan voorkomen. Dit kan ook een ‘bad trip’ genoemd worden. Ook paniekaanvallen die soms na 4-FA-gebruik enige tijd aanhouden kunnen voorkomen. Bij sommige gebruikers kan depressiviteit ontstaan. Hoe vaker en hoe meer gebruikt wordt, hoe groter de kans dat iemand zich op langere termijn depressief gaat voelen. Dit komt vooral doordat dan de afgifte en heropname van de stof serotonine verstoord wordt. Daarnaast zijn er klachten als gevoelens van angst, verminderde concentratie, vermoeidheid, hoofdpijn, tintelingen, spiertrekkingen, zichtproblemen en duizelingen.

Langetermijnrisico’s

4-FA wordt nog niet zo lang gebruikt, daarom zijn de langetermijnrisico’s nog niet bekend. Hier kan simpelweg nog geen onderzoek naar worden gedaan.

Waarschijnlijk zijn de langetermijnrisico’s vergelijkbaar met andere uppers zoals xtc, cocaïne en speed.

 

Bron: 1: CAM Quick Scan rapportage van 4-fluoramfetamine (4-FA), RIVM 2016