Vraag & Antwoord

Last van vermoeidheid na stoppen met drinken, hoe kan dat?

Vermoeidheid kan optreden wanneer u stopt met het gebruik van alcohol. Dit wordt een onthoudingsverschijnsel genoemd. Lichte onthoudingsverschijnselen zijn normaal en komen vaak voor. Meestal verdwijnen lichte ontwenningsverschijnselen na ongeveer een week. Vermoeidheid is het ontwenningsverschijnsel dat het langst aanhoudt. U kunt hier nog een behoorlijk lange tijd last van houden. Hoe lang de ontwenningsverschijnselen duren en hoe hevig ze zijn heeft onder andere te maken met hoe lang en hoeveel er gedronken is, de lichamelijke conditie en gevoeligheid.

Wanneer u last heeft van zwaardere ontwenningsverschijnselen. Of de verschijnselen houden lang aan. Ga dan toch even langs uw huisarts. Tijdelijke medicatie of geruststelling en tips kunnen helpen om u door deze eerste moeilijke periode heen te helpen. De huisarts kan u eventueel ook verwijzen naar een instelling voor verslavingszorg, die u met kortdurende hulp en medische begeleiding kan helpen de eerste maanden goed door te komen.

Zorg in ieder geval voor goede lichaamsbeweging. Maak er een gewoonte van om minstens 1 a 2 uur te sporten of te wandelen. Op deze manier wordt u “gezond moe” omdat u iets hebt gedaan. Als u te weinig beweegt omdat u al moe bent, wordt de moeheid alleen maar erger. Let op gezonde voeding en drink veel water. Neem daarnaast vitamine B tabletten als aanvulling op uw dagelijkse eten.

U zult op den duur ook weer beter gaan slapen. Probeer een goed dag- en nachtritme in te bouwen in uw leven omdat de vermoeidheid anders langer aan kan houden. Dus ga pas naar bed als je echt moe bent, maar sta elke dag op een vast moment en bij voorkeur vroeg in de ochtend op. En probeer overdag niet te slapen, hoe moe u ook bent. In het begin is het misschien lastig opstaan, maar u zult dan ’s avonds eerder moe worden en steeds vroeger naar bed gaan, totdat u op een gegeven ogenblik een vast tijdstip kunt bepalen om te gaan slapen en om op te staan. Dit ritme zorgt voor structuur van uw dag.

Lees op de Jellinek website meer over de onthoudingsverschijnselen die je kunt voelen, hoe lang die kunnen duren en hoe je er mee om kunt gaan.

 

Versie: februari 2017

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat