Kun je verslaafd raken aan speed?

Wanneer we het hebben over verslaving of afhankelijkheid maken we onderscheid tussen geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid. Speed is geestelijk en lichamelijk verslavend.

Geestelijke afhankelijkheid

De geestelijke afhankelijkheid kan variëren van een feest niet meer leuk vinden zonder speed tot het nodig hebben speed om je goed of nog een beetje energiek te voelen. Speed prikkelt het beloningscentrum waardoor je prettig gaat voelen (zie de animatie drugs in de hersenen). Naar dit positieve effect kun je sterk verlangen. Na een aantal weken van frequent gebruik kan het verlangen al zeer groot zijn.

Lichamelijke afhankelijkheid

Lichamelijke afhankelijkheid blijkt uit tolerantie en onthoudingsverschijnselen.

Tolerantie

Je hebt steeds meer nodig om het effect nog te voelen. Iemand die lang gebruikt, heeft op den duur wel 20 keer zo veel nodig als waar hij ooit mee begon. Gewenning is er voor het psychische effect en voor het eetlustremmende effect maar niet voor het bloeddrukverhogende effect. Dit is riskant wanneer de gebruiker de dosis steeds verder verhoogt. In het verleden is speed ook wel gebruikt als vermageringsmiddel. Gevaarlijk, omdat je dan steeds meer speed moet nemen terwijl je bloeddruk verder omhoog gaat. Als je stopt krijg je een enorme honger. Alles wat je aan gewicht kwijt bent geraakt komt er dan snel weer bij.

Ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen zijn de reacties van het lichaam op minderen of stoppen met gebruik. Onthoudingsverschijnselen bij stoppen met speed zijn er nauwelijks. Wel kan nadat het middel uitgewerkt is, het positieve effect omslaan in het tegenovergestelde. De dagen na gebruik voelen gebruikers zich vaak oververmoeid, lusteloos, depressief en onrustig. Deze gevoelens leiden er dan toe dat de gebruiker opnieuw gaat gebruiken.

Na een dag of twee stoppen wordt de verloren slaap ingehaald en neemt de eetlust weer zeer sterk toe. Als langdurige gebruikers stoppen komen deze verschijnselen in verhevigde mate voor.

Behandeling

Klik hier voor een overzicht van verschillende manieren van behandeling voor een speed verslaving.

 

Versie: september 2019