Wat is een bad trip bij XTC? Over angst en paniekaanvallen en wat te doen

Angst (bang zijn) tijdens gebruik van XTC kan voorkomen. Dit wordt soms een ‘bad trip’ genoemd. Ook paniekaanvallen in een periode na XTC-gebruik komen soms voor.

Het is goed om je te realiseren dat het effect van een middel wordt bepaald door drie verschillende factoren. Het middel zelf, de gebruiker (de set) en de plek waar het gebruikt wordt (de setting). Het kan daardoor gebeuren dat een middel anders valt dan je verwacht of eerder ervaren had. Bijvoorbeeld omdat je in een groep mensen bent waar je je niet helemaal op je gemak voelt of doordat het erg druk is op de plek waar je het middel genomen hebt (bijvoorbeeld een druk feest of festival). Soms wordt je je opeens erg bewust van de lichamelijke effecten van XTC. Je merkt dat je hartkloppingen hebt of dat je misselijk wordt. Dit kan je angstig maken en soms is deze ervaring zo intens, dat je er een langere periode last van blijft houden.

Door je goed voor te bereiden op je gebruik, kun je dit voor een groot deel voorkomen. Informeer jezelf over de effecten die je kunt verwachten en hou er rekening mee dat die altijd anders kunnen zijn dan je eerder ervaren hebt. Zorg er daarnaast voor dat je alleen gebruikt als je je psychisch en lichamelijk goed voelt. En dat je je daarnaast op je gemak voelt bij de mensen met wie je gaat gebruiken. Als je regelmatig last hebt van paniekaanvallen is het beter om helemaal niet te gebruiken.

Wat te doen bij angst of een bad trip tijdens XTC-gebruik?

Heb je zelf, of iemand in je omgeving last van angst tijdens gebruik van XTC/MDMA? Hieronder lees je een aantal tips over wat je kunt doet:

  • Weet dat het door XTC-gebruik komt, dat het even duurt, maar vanzelf weer overgaat.
  • Ga praten met een goede vriend of vriendin.
  • Ga naar een rustige plek en drink eventueel wat zoets.
  • Bezoek als dat kan de EHBO-post. Op grote feesten en festivals is vaak een EHBO-post. Het EHBO-team praat met je en stelt je gerust. Wees eerlijk over wat en hoeveel je hebt gebruikt, dan kunnen zij je ook beter helpen. Daarvan gaat de angst meestal over. Bij EHBO-posten blijkt dat 6% van de bezoekers angstklachten hebben. Een belangrijk deel van deze groep had XTC of een ander middel gebruikt.
  • Geef jezelf de tijd om van deze ervaring bij te komen. Zorg voor voldoende slaap en rust na afloop. Eet gezond. En praat over wat je hebt meegemaakt.

Blijf je lang last houden van klachten, ook meerdere dagen na gebruik? Dan is het goed om naar je huisarts te gaan of contact op te nemen met het medisch spreekuur partydrugs.

 

Versie: september 2022