Kun je van xtc angstig worden?

Angst tijdens xtc-gebruik kan voorkomen. Ook paniekaanvallen in een periode na xtc-gebruik zijn niet ongebruikelijk.

Het is goed om je te realiseren dat het effect van een middel wordt bepaald door 3 verschillende factoren. Het middel zelf, de gebruiker (de set) en de plek waar het gebruikt wordt (de setting). Het kan daardoor gebeuren dat een middel anders valt dan je verwacht of eerder ervaren had. Bijvoorbeeld doordat je in een groep bent waar je je niet helemaal op je gemak voelt of doordat het erg druk is op de plek waar je het middel genomen hebt. Soms word je je opeens erg bewust van de lichamelijk effecten van xtc. Je merkt dat je hartkloppingen hebt of dat je misselijk wordt. Dit kan je angstig maken en soms is deze ervaring zo intens, dat je er een langere periode last van blijft houden.

Door je goed voor te bereiden op je gebruik, kun je dit voor een groot deel voorkomen. Informeer jezelf over de effecten die je kunt verwachten en hou er rekening mee dat die altijd anders kunnen zijn dan je eerder ervaren hebt. Zorg er daarnaast voor dat je alleen gebruikt als je je psychisch en lichamelijk goed voelt. En dat je je daarnaast op je gemak voelt bij de mensen met wie je gaat gebruiken. Als je regelmatig last hebt van paniekaanvallen is het beter om helemaal niet te gebruiken.

Wat te doen bij angst tijdens xtc-gebruik

  • Realiseer je dat het door xtc-gebruik komt, dat het even duurt, maar vanzelf weer overgaat.
  • Ga praten met een goede vriend of vriendin.
  • Ga naar een rustige plek en drink eventueel wat zoets.
  • Bezoek indien mogelijk de EHBO-post. Op grote feesten is vaak een EHBO-post. Het EHBO-team praat met je en stelt je gerust. Daarvan gaat de angst meestal over. Bij EHBO-posten blijkt dat 6% van de bezoekers angstklachten hebben. Een belangrijk deel van deze groep had xtc of speed gebruikt.
  • Geef jezelf de tijd om van deze ervaring bij te komen. Zorg voor voldoende slaap en rust na afloop. Eet gezond. En praat over datgene wat je ervaren hebt.

Mochten de klachten na gebruik lang aanhouden dan is het goed om je huisarts of het medisch spreekuur partydrugs van de Brijder te raadplegen.

 

Versie: augustus 2019