Kan Jellinek helpen bij het organiseren van een interventie?

Je maakt je zorgen om een vriend of familielid en zou graag een interventie willen organiseren. Het doel wat je hiermee wilt bereiken is dat jouw dierbare gaat stoppen of minderen met zijn of haar gebruik. Wanneer je een interventie organiseert en met (veel) familieleden en vrienden een problematisch gebruiker confronteert met zijn of haar gebruik, dan kan iemand zich erg aangevallen voelen en veel weerstand voelen. We horen weleens terug dat cliënten die zo door hun familie zijn geconfronteerd erg boos of verdrietig zijn wanneer ze na een interventie in behandeling zijn gekomen.

Het veranderen van het gedrag van jouw dierbare kan ook op een andere manier, door iemand positief te bekrachtigen. Door iemand meer zelfvertrouwen te geven en zelf te laten inzien dat het gebruik moet stoppen of minderen.

Hoe?

De CRAFT methodiek helpt daarbij. CRAFT staat voor Community Reinforcement and Family Training. Middels de CRAFT methodiek leer je een op samenwerking gerichte gespreksstijl om de persoonlijke motivatie voor, en het commitment aan, verandering te versterken door iemands eigen redenen daartoe te ontlokken in een sfeer van acceptatie en compassie.

Jellinek biedt de CRAFT methodiek aan in verschillende vormen:

  1. CRAFT bij Jellinek Amsterdam en Hilversum
  2. Middels de online module Samen Nuchter

Je leert hoe je het patroon van het alcohol- of drugsgebruik kunt beïnvloeden. Er is aandacht voor methoden die helpen om de naaste te motiveren in behandeling te gaan. En er wordt tijd besteed aan het verbeteren van de kwaliteit van jouw eigen leven.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat CRAFT zeer effectief is: 70% van de probleemdrinkers of probleemgebruikers van wie een familielid of partner de behandeling volgde, heeft uiteindelijk hulp gezocht. Daarnaast lukte het familieleden en partners hun eigen kwaliteit van leven te verbeteren.