Vraag & Antwoord

Is 7 x 2 glazen in de week hetzelfde als 14 op een dag?

Nee dit is niet hetzelfde. Beide is niet gezond, maar 14 glazen op een dag brengt brengt weer andere risico’s met zich mee. Een keer in de week veel drinken is schadelijk voor het lichaam en organen. We noemen dit ‘binge drinken’. Binge drinken wil zeggen het drinken van 5 glazen alcohol of meer tijdens 1 enkele gelegenheid. Het wordt ook wel gedefinieerd als het ‘zoveel drinken dat het bloedalcoholgehalte tot 0,8 promille of meer is’. Als een man 5 glazen drinkt in twee uur, bereikt hij dit promillage. Mogelijke gevolgen van binge drinken zijn:

Toelichting zie: wat zijn de risico’s van binge drinken 

Verantwoord drinken

Helemaal geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas alcohol per dag is één van de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Hiermee minimaliseer je het risico op gezondheidsschade. De verslavingszorg voegt hier nog wat aan toe: minimaal 2 dagen in de week achter elkaar geen alcohol drinken. Zo voorkom je gewoontegebruik. Het beste is om helemaal niks te drinken, zo wordt de kans op borstkanker namelijk al verhoogd bij 1 glas per dag.

Als volwassenen zich aan onderstaande tips houden, houden ze de controle over hun gebruik en blijft alcohol een prettig middel.

Tips:

 

Versie: december 2017

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat