Hoe wordt alcohol door het lichaam opgenomen?

Alcohol:

  • passeert de maag
  • komt in de dunne darm terecht
  • komt in het bloed
  • verdeelt zich over het lichaamsvocht, weefsel en organen
  • passeert de bloed-hersenbarrière
  • komt terecht in de hersenen.

Op deze site zijn twee animaties te vinden. De animatie Drugs in het Lichaam geeft de route weer die alcohol aflegt in het lichaam. De animatie Drugs in de Hersenen gaat in op de werking van alcohol in de hersenen.

Maag

Na het drinken komt alcohol in de maag terecht. Daar vermengt het zich met het aanwezige voedsel, vocht en maagzuur. Een klein deel van de alcohol komt via de maag in het bloed terecht.

Dunne darm

De rest van de alcohol gaat via het maagportier – dat is de klep tussen maag en dunne darm – naar de dunne darm. Het oppervlak van de darmwand is door in- en uitstulpingen (de darmvlokken) enorm groot. Hierdoor wordt de alcohol snel opgenomen.

Bloed

Via de darmwand komt de alcohol in het bloed. In het begin van de dunne darm wordt de meeste alcohol opgenomen. De hoogste concentratie alcohol in het bloed treedt bij sterke drank op na 3 kwartier tot een uur. Bij bier duurt dat langer. Door de hoeveelheid vocht wordt de alcohol in bier langzamer opgenomen. In die tijd is het lichaam de alcohol al weer aan het afbreken. Daardoor krijg je bij bier lagere concentraties alcohol in het bloed dan bij sterke drank.

Verdeling over het lichaamsvocht

Met het bloed verspreidt de alcohol zich over al het lichaamsvocht, organen en weefsels.
Vrouwen hebben minder lichaamsvocht dan mannen. Zij hebben bij een zelfde glas dan ook een hogere concentratie alcohol in hun bloed dan mannen. Bij de man bestaat ongeveer 70% van het lichaamsgewicht uit lichaamsvocht. Bij een vrouw is dat 60%. Een man weegt gemiddeld 80 kilo, een vrouw 68 (Bron: Statistisch jaarboek). Bij een man verdeelt een zelfde glas alcohol zich dus over 56 liter bij een vrouw over 40.

Bloed-hersen barrière

De hersenen zijn heel erg kwetsbaar. Het is belangrijk dat de hersenen beschermd worden tegen bacteriën en virussen. De bloedvaten in de hersenen zijn extra dik. Virussen en bacteriën kunnen er niet doorheen. Water, alcohol en drugs wel.

Hersenen

In de hersenen beïnvloedt alcohol de werking van de zenuwen. Hierdoor ontstaan de gevoelde effecten. De alcohol wordt afgebroken door de lever, uitgescheiden door de nieren en daarna uitgeplast. Lees ook de vraag: hoe wordt alcohol afgebroken?

 

Versie: juni 2020