Hoe werken de Lotto, Lucky Day en de Toto?

In 2016 zijn de Nederlandse Staatsloterij en De Lotto gefuseerd tot de Nederlandse Loterij. Samen bieden zij zeven verschillende kansspelen: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en Toto.

De omzet van De Lotto was in 2016 €406 miljoen. Hieronder vielen de Lotto, Lucky Day, Krasloten en Toto.

De omzet van de Staatsloterij was in 2016 €696 miljoen. Hieronder vielen de Staatsloterij, Eurojackpot en Miljoenenspel.

Door beide partijen werd in 2016 in totaal €725 miljoen uitgekeerd aan prijzen.

De totale afdracht van de Nederlandse loterij bedroeg €149 miljoen. Hiervan ging €91 miljoen naar de Staat der Nederlanden, €42 miljoen naar NOC*NSF en €16 miljoen naar ALN (Aanwending Loterijgeld) aangesloten doelen op het gebied van cultuur, volksgezondheid en welzijn.

De rest van het geld ging naar organisatiekosten.

De loten

De Lotto (wekelijks)

Bij de lotto kiest de speler 6 getallen uit een reeks van 1 t/m 45. Bovendien kiest hij een Jackpotkleur. Het spel wordt wekelijks gespeeld. Elke week worden 6 getallen en een kleur getrokken. Een lot kost € 2 (1).

Lotto Super Zaterdag (maandelijks)

Elke laatste zaterdag van de maand is het Lotto Super Zaterdag. Dan vinden er twee trekkingen plaats. Een lot kost €2 per lot per trekking.

De omzet van De Lotto bedroeg in 2016 €95,6 miljoen.

Lucky Day (dagelijks)

De Lucky Day wordt elke dag gespeeld, ook op zon- en feestdagen. De speler kan het lot zelf samenstellen waarbij de mogelijkheid tot een grote prijs toeneemt naarmate hij met meer getallen meespeelt en hoger inzet. Inzetten kan van €1,50 tot €22,50. Elke dag worden 20 getallen getrokken uit een bak met 80 getallen. Hoe meer van de getallen overeenkomen met de getrokken getallen, hoe hoger het bedrag is dat de speler heeft gewonnen (2).

De omzet van Lucky Day bedroeg in 2016 €16,5 miljoen.

De Toto (wekelijks)

Bij de Toto kan de speler wedden op uitslagen van sport wedstrijden (3). Meest bekend is het inzetten op uitslagen van voetbalwedstrijden. Hij wedt of de thuisspelende club wint, gelijkspeelt of verliest. Je kunt vanaf € 1 tot € 1.000 inzetten.

Meespelen kan via de Toto app, Toto.nl of één van de verkooppunten.

De spelvarianten zijn op de website van Toto te lezen.

Prijzen

In 2016 werd door De Lotto (De Lotto, De Toto, Lucky Day en Krasloten) €191,5 miljoen uitgekeerd in prijzen.

De Lotto

De hoofdprijs van €1.000.000 krijgt de speler wanneer de 6 getrokken getallen overeenkomen met zijn getallen. De Jackpot van 7.500.000 of meer wint hij wanneer hij ook nog eens de juiste Jackpot kleur heeft. Bij 5 getallen + Jackpotkleur goed wint hij €100.000. Bij 3 getallen goed wint hij €5.

Lucky day

De prijzen nemen toe naarmate er met meer getallen wordt meegespeeld en de inzet hoger is. Speelt de speler met 10 getallen mee en zet hij € 22,50 dan kan hij in €6,7 miljoen winnen. Speelt hij met twee getallen mee en zet hij €1,50 in, dan kan hij €7,50 winnen.

De Toto

De speler kan een bedrag variërend van €1 tot €1.000 inzetten op de uitslag van een wedstrijd. Raadt hij de uitslag goed dan wordt zijn inleg vermenigvuldigt met een bepaald getal (de quotering). Hoe voorspelbaarder de uitkomst is hoe lager die quotering. Bij zeer onwaarschijnlijke uitslagen is de quotering hoog en kan een speler aanmerkelijk meer verdienen.

Uitkeringspercentage

De Lotto heeft een relatief hoog uitkeringspercentage. Hoger dan de Postcodeloterij, Bank Giro loterij en Vriendenloterij en iets lager dan de Staatsloterij.

Het uitkeringspercentage van de Lotto 52,1% (4). Dat betekent dat van iedere euro die een speler in de Lotto steekt hij gemiddeld 0,52 cent terugkrijgt.

De loterij kent echter een aantal grote prijzen die slechts door enkelen gewonnen worden. Dat betekent dat voor 99,999999% van de spelers slechts een klein deel aan prijzen overblijft en het uitkeringspercentage voor hen aanmerkelijk lager ligt. Het uitkeringspercentage gaat nog verder omlaag omdat voor prijzen boven de €449 nog eens 29% kansspelbelasting wordt ingehouden.

Bronnen

  1. Website van De Lotto
  2. Website van Lucky Day
  3. Website van Toto
  4. Marktscan landgebonden kansspelen 2015, Kansspelautoriteit (2016)

 

Versie: juni 2017