Hoe werken Krasloten?

Krasloten kun je op elke moment van de dag spelen. Er zijn geen trekkingen zoals bij de Staatsloterij of Nationale Postcodeloterij. Je koopt een lot en je ziet onmiddellijk of je gewonnen of verloren hebt. Daarom wordt de krasloterij ook wel de instantloterij genoemd.

In 2016 zijn de Nederlandse Staatsloterij en De Lotto gefuseerd tot de Nederlandse Loterij. Samen bieden zij zeven verschillende kansspelen: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en Toto.

De omzet van De Lotto was in 2016 €406 miljoen. Hieronder vielen de Lotto, Lucky Day, Krasloten en Toto.

De omzet van de Staatsloterij was in 2016 €696 miljoen. Hieronder vielen de Staatsloterij, Eurojackpot en Miljoenenspel.

Door beide partijen werd in 2016 in totaal €725 miljoen uitgekeerd aan prijzen.

De totale afdracht van de Nederlandse Loterij bedroeg €149 miljoen. Hiervan ging €91 miljoen naar de Staat der Nederlanden, €42 miljoen naar NOC*NSF en €16 miljoen naar ALN (Aanwending Loterijgeld) aangesloten doelen op het gebied van cultuur, volksgezondheid en welzijn.

De rest van het geld ging naar organisatiekosten.

Een kraslot

Er zijn krasloten van €1 tot €10. Bij krasloten zijn er twee rijen van nummers: de winnende nummers en de nummers van de speler. De speler krast de lagen bij de winnende nummers en bij zijn eigen nummers weg. Onmiddellijk ziet hij of hij gewonnen of verloten heeft. Hij hoeft dus niet op de uitslag te wachten. Hij heeft al een prijs als een van de winnende nummers overeenkomen met de eigen nummer. Krasloten zijn te koop via internet en bij verkooppunten.

Prijzen

Met krasloten zijn vele kleine prijzen te winnen, maximaal kan €250.000 gewonnen worden.

Uitkeringspercentage

Het uitkeringspercentage van de Lotto ligt op 61,7%. Dat betekent dat van iedere euro die een speler in de krasloterij steekt gemiddeld 0,62 cent terugkrijgt. In totaal heeft de Lotto in 2016 €250,5 miljoen aan prijzen uitgekeerd. De loterij kent echter een aantal grote prijzen die slechts door enkelen gewonnen worden. Dat betekent dat voor 99,999999% van de spelers slechts een klein deel aan prijzen overblijft en het uitkeringspercentage voor hen aanmerkelijk lager ligt. Het uitkeringspercentage gaat nog verder omlaag omdat voor prijzen boven de €449 nog eens 29% kansspelbelasting wordt ingehouden.

 

Bron: Nederlandse Loterij – Jaarverslag 2016

 

Versie: juni 2017