Hoe behandel je iemand met een gameverslaving?

Meestal krijgen mensen 4 gesprekken aangeboden om weer controle te krijgen over het gamen. Spelen er veel persoonlijke problemen dan kan er ook dagbehandeling aangeboden worden. In de behandeling wordt aan de volgende punten aandacht besteed:

Het benoemen van de voor- en nadelen

Aan gamers wordt gevraagd om zoveel mogelijk voor en nadelen van het gamen te noemen. Ook worden de voor en nadelen van het minderen of stoppen opgeschreven.

Het maken van afspraken

Aan gamers wordt gevraagd een aantal afspraken te maken. Bijvoorbeeld ik game s’avonds niet meer. Of ik vertel een aantal andere gamers dat ik alleen in het weekend speel.

Het bepalen van een doel

Aan gamers wordt gevraagd om een doel te kiezen. Dat doel kan zijn stoppen met gamen of niet meer dan 2 uur per dag spelen.

Het bijhouden van het speelgedrag

Aan gamers wordt gevraagd om bij te houden hoelang zij spelen en op welke tijden. Door het speel gedrag bij te houden kunnen gamers zien of ze hun doel halen. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van de Game Uren Kaart.

Het uitvinden wat riskante situaties zijn

Aan gebruikers wordt gevraagd om op te schrijven wat lastige situaties zijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn: als je uit school komt, als je niet kunt slapen, of als je baalt van iets.

Het maken van een actieplan

Aan gebruikers wordt gevraagd om op te schrijven hoe zij met die riskante situaties omgaan. Dus wat doe je als je uit school komt. Wat kun je nog meer doen dan gamen.

Zoek je een behandeling dan kun je contact opnemen met: Jellinek Jeugd

 

Links:

Klik hier voor de game test en zie direct of je riskant gamet.

 

Versie: augustus 2015