Wat zijn GHB en GBL en wat kost het?

GHB en GBL

GHB staat voor gammahydroxybutyraat of gammahydroxyboterzuur. GBL staat voor gammabutyrolacton. GBL wordt in het lichaam omgezet in GHB. GBL is een van de twee chemische bestanddelen van GHB. De effecten van GBL en GHB lijken sterk op elkaar, maar GBL is sterker dan GHB en dus nog moeilijker te doseren.

Door GBL te laten reageren met natronloog ontstaat GHB. Als de GHB goed gemaakt is, zijn alle natronloog en GBL een reactie met elkaar aan gegaan. De stoffen zijn dan los niet meer in de GHB terug te vinden. GBL wordt ook wel als stickerverwijderaar gebruikt en natronloog als gootsteenontstopper. Dat klinkt heel naar, maar als de twee stoffen gereageerd zijn is er dus alleen maar GHB over. De risico’s zijn dan heel anders dan als de losse stoffen worden genomen. Dit is vergelijkbaar met natriumchloride (keukenzout). Natriumchloride kan veilig gegeten worden. Maar natrium en chloride los niet. Die zijn giftig.

Zuiverheid /percentage werkzame stof

GHB is erg goedkoop. Versnijden gebeurt bijna niet. Versnijden in dit geval zou dan aanlengen met water zijn. In Nederland bestaat de mogelijkheid om drugs laten testen. Dat kan bij een groot aantal instellingen, waaronder de Jellinek testservice en op andere plekken in het land. De concentratie GHB in 2019 was gemiddeld 456 mg GHB per ml vloeistof (1).
De spreiding kan echter groot zijn. Voor een middel dat zo moeilijk te doseren en waarbij het verschil tussen een dosis met gewenste effecten en bewusteloos raken zo klein is, is een spreiding riskant. Op de testservice wordt altijd de pH van de monsters gemeten. Als deze te basisch (hoge pH) is kan dit tot blaarvorming leiden bij inname.

Prijzen GHB

Uit een onderzoek in Amsterdam blijkt dat een kwart liter GHB tussen de €25 en €45 kost (1).

Bronnen

  1. NDM 2019, Trimbos-instituut

 

Versie: juli 2020