Wat zijn de effecten van truffels en paddo’s?

Wat voor effect een middel heeft, heeft met een aantal factoren te maken. Deze factoren samen bepalen hoe iemand de drug zal ervaren.

  • De drug (het middel zelf, de dosering en de manier van inname),
  • De set (factoren in de persoon die het neemt, zoals geslacht, gewicht, geestelijke gesteldheid, lichamelijke gezondheid, etc.)
  • De setting (factoren in de fysieke en sociale omgeving).

Lees hier meer over bij: Wat zijn de effecten van drugs?

Effecten truffels en paddo’s

Paddo’s en sclerotia (truffels) bevatten psilocybine en psilocine.

Psilocybine wordt in het lichaam omgezet in psilocine. Psilocine zorgt er voor dat de hersenen anders gaan werken. Zo zorgt het er onder andere voor dat in de hersenen zintuiglijke waarnemingen anders worden doorgegeven. Ervaringen kunnen mooi zijn, maar ook beangstigend. Het is niet altijd voorspelbaar wat er precies gaat gebeuren. Een goede voorbereiding helpt om de trip in goede banen te leiden. Maar ook dan kan een trip anders uitpakken dan verwacht. Het kan gebeuren dat er in je trip onderwerpen naar voren komen waar je in het dagelijks leven moeite mee hebt.Dat kunnen gebeurtenissen zijn of bepaalde emoties.

Hoe intens de trip is hangt erg van de dosering af. Ook kunnen er verschillen zitten in de sterkte van de paddo of truffel. De ene soort kan sterker zijn dan de andere. Maar ook van het lichaamsgewicht en de stemming van de gebruiker maken uit. Gebruik kan goed, maar ook slecht uitpakken. Ongeveer 30 tot 60 minuten na de inname begint de werking en na 4 tot 6 uur zijn de paddenstoelen uitgewerkt. Een paddo/truffeltrip heeft een golfachtig karakter. De meest intense ervaringen zijn in de eerste 2 uur.

Globaal kan men de effecten onderverdelen in vijf categorieën:

  • veranderingen in zintuiglijke (sensorische) perceptie,
  • verandering in stemming,
  • verandering in tijdsperceptie,
  • veranderingen in mentale processen,
  • lichamelijke effecten.

Verandering in zintuiglijke perceptie

Een hallucinatie is het zien van iets dat er niet is. Échte hallucinaties treden zelden op tijdens een trip. Er is bij trippen eerder sprake van veranderingen of verstoringen van de perceptie van daadwerkelijk aanwezige objecten:

  •  kleuren worden intenser waargenomen,
  •  in oppervlakten zoals een vloerkleed of een grasveld worden draaiende, caleidoscopische geometrische structuren waargenomen, soms driedimensionaal (fractals),
  •  spoorvorming bij bewegende objecten: een nabeeld blijft gedurende enkele seconden bestaan,
  •  gekleurde, ademende aura’s rond objecten,
  •  veranderingen in dimensie: objecten worden abnormaal groot (macropsie) of klein (micropsie) waargenomen,
  •  kleuren (bijvoorbeeld in een schilderij) lopen beweeglijk in elkaar over,
  •  bij het zien van gezichten worden gelaatstrekken meer uitgesproken (zoals in cartoons), soms lijkt iemand ouder of jonger,
  •  intensievere waarneming van andere zintuiglijke input zoals geluid (vooral muziek), geur, smaak en tast.

Verandering in stemming

Psilocine kan een sterk effect hebben op de stemming en dit kan verschillende richtingen op gaan. Euforie en extase worden regelmatig gemeld door gebruikers, maar ook angst en verwardheid kunnen optreden. Het kan vooral zorgen voor een versterking van de stemming die je al hebt. Voel je je slecht, dan kun je angstig worden. Voel je je goed, dan krijg je een ontspannen vrolijk gevoel.

Verandering in tijdsperceptie

Meestal lijkt de tijd veel trager te lopen, seconden lijken minuten te duren, in extreme gevallen lijkt de tijd zelfs stil te staan. Hou hier rekening mee als je besluit truffels of paddo’s te proberen.

Verandering in mentale processen

Tijdens een trip worden denkprocessen associatiever, er worden ongebruikelijke dwarsverbindingen en verbanden gelegd, hetgeen kan leiden tot verrassende inzichten, maar ook tot bijna psychotische denkbeelden.

Het kan voorkomen dat sommige gedachten in lussen steeds terugkomen (rondjes draaien of in cirkels denken). Als dat onaangename gedachten zijn, kan een negatieve tripervaring het resultaat zijn (bad trip).

Bij hogere doseringen treden er regelmatig veranderingen in de ‘zelf’perceptie op. De grenzen tussen de eigen persoon en de omgeving worden minder duidelijk of kunnen zelfs geheel wegvallen (egoverstoringen, egodissolutie, depersonalisatie).

Iemand kan dan versmelten met andere personen, dieren of objecten. Resultaat hiervan is dat er een gevoel ontstaat van verbondenheid en eenheid ‘alles op de wereld is met elkaar verbonden’), soms op een spiritueel of religieus niveau.

Sommige gebruikers ervaren telepathische gebeurtenissen. Dergelijke gevoelens kunnen diepe indruk maken op gebruikers, maar ook angst genereren.

Lichamelijke effecten

Verwijde pupillen (mydriasis) blijken algemeen voor te komen. Milde stijgingen in hartslag en bloeddruk kunnen optreden. Verder kan je problemen krijgen met je evenwicht. Misselijkheid en braken kunnen ook voorkomen bij het eten van paddo’s, net als een droge mond.

Wat je moet weten voor je gaat trippen:

  •  Bereid je goed voor door te zorgen voor een veilige, rustige en vertrouwde omgeving.
  •  Gebruik alleen als je je goed voelt en neem geen paddo’s/truffels als je ziek bent, niet lekker in je vel zit of psychische problemen hebt.
  • Gebruik niet in combinatie met alcohol en of andere drugs. Hasj en wiet verlengen en versterken de trip. Een fijne trip kan dan omslaan in een moeilijke ervaring.
  • Heb je een moeilijke ervaring, verzet je er dan niet tegen, maar laat je meegaan in de ervaring. Ook de moeilijke stukken worden weer makkelijker na verloop van tijd.
  • Een nuchtere tripzitter kan helpen om de trip in goede banen te leiden.
  • Na gebruik kan je je nog enige tijd wazig en ongeconcentreerd zijn. Deelnemen aan het verkeer is dus een slecht plan en verboden.
  • Voor meer informatie over paddo’s: kijk bij basisinfo op deze site. Hierin staat ook over paddo’s beschreven wat het met je doet, wat de risico’s zijn en hoe je de risico’s kunt beperken.

Duur

De gemiddelde trip duurt 4 tot 6 uur.

 

Bron:

Arno Adelaar: Alles over paddo’s.

Filemon Wesselink: drugs voor junkies en dummies.

 

Versie: juli 2020