Veelgestelde vragen

Lees hier de veelgestelde vragen voor ouders. Zit jouw vraag er niet tussen? Stel je vraag hier of neem contact op met de Jellinek Advieslijn, van 9-17u op 088 505 1220.

Bekijk voor meer informatie en tips voor ouders ook op Ouderavond Online.

Hoe kan ik meer zicht hebben op wat mijn kind allemaal buiten doet?

Gezien de regel van maximaal 3 personen is het wellicht handig om met ouders van de andere kinderen contact te zoeken (bijvoorbeeld via een appgroep) om op die manier elkaar op de hoogte te houden van wanneer en met wie je kind naar buiten gaat.

Waar vind ik meer informatie over opvoeding en middelengebruik?

In het online magazine van Jellinek Ouderavond Online vind je meer informatie over dit thema.

Kan ik zelf wel alcohol drinken waar mijn kinderen bij zijn?

Bedenk dat je een voorbeeld bent voor je kind. Ook al heb je een opstandige puber thuis, stiekem kijken ze toch naar jou als voorbeeld voor hun eigen gedrag. Kijk dan ook kritisch naar je eigen gebruik van tabak, alcohol en andere drugs en bedenk ook dat het gebruik van alcohol, tabak en drugs zorgt voor een verlaging van je weerstand.

Hoe kan ik Jellinek bereiken met vragen of zorgen die ik als ouder heb?

Jellinek Preventie is op werkdagen bereikbaar tussen 9-17 uur op tel 088 505 1220 of via de mail preventie@jellinek.nl.

Mijn partner drinkt veel alcohol en is daardoor vaak boos, mijn kinderen ervaren hierdoor stress, kunnen mijn kinderen ook bij Jellinek terecht?

Ja, Jellinek biedt ook hulp aan kinderen in een moeilijke thuissituatie. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld stress i.v.m. scheiding, middelengebruik of psychische klachten bij ouders.

Kijk hier voor meer informatie over ons aanbod voor kinderen.

Hoe ga ik om met mijn kind die nu meer binnen zit en waar het psychisch niet goed mee gaat?

Ga met je kind in gesprek en vraag of je kunt helpen. Als je kind problemen ervaart met alcohol, blowen, gamen, gokken of andere drugs kan hij of zij bij ons terecht voor gesprekken (telefonisch of via videobellen). Voor het maken van een afspraak: bel 088-5051220 of mail naar preventie@jellinek.nl

Als je je ernstige zorgen maakt kan je altijd de huisarts bellen. De huisarts kan je kind doorverwijzen naar de juiste instantie.

Moet ik structuur handhaven of juist wat meer laten vieren?

Een goed dag- en nachtritme is heel belangrijk in deze tijd. Bied zo veel mogelijk structuur en duidelijke regels en zorg voor consequenties en beloningen. Betrek je kind ook hierbij, dan zijn ze eerder geneigd om de regels na te leven. Beloon positief gedrag op korte termijn (bijv. meer gametijd als huiswerk goed gemaakt is) en indien je een consequentie inzet, zorg dan wel dat dit passend en haalbaar is in deze tijd.

Mijn kind rookt af en toe een sigaret, dit vind ik normaal niet zo erg maar nu vraag ik me af of dit verstandig is i.v.m. corona?

We weten dat tabak, alcohol en andere drugs invloed kan hebben op je gemoedstoestand en weerstand. Met name bij mensen die roken, kan het coronavirus heftiger zijn. Zie hier voor meer informatie over roken en het coronavirus.