Deel jouw ervaring

Algemeen

Hieronder lees je alle vragen over dit thema. Kan je iets niet vinden? Stel dan je vraag aan een van onze medewerkers via Vraag & Antwoord.

Wat is 2C-B?

2C-B is de afkorting voor de drug 4-broom-2,5-dimethoxyfenethylamine. Het behoort tot de tripmiddelen, net als lsd. 2C-B is een synthetische middel. Het komt niet in de natuur voor, maar moet in een laboratorium gemaakt worden. 2C-B is chemisch verwant aan mescaline.

Het komt meestal voor in pillen. Die kunnen alle vormen en kleuren hebben. Meestal zijn ze iets kleiner dan xtc-pillen. Ook kan 2C-B in poedervorm of capsule voorkomen. 2C-B is vrij potent en wordt gedoseerd in milligrammen. De drug is geurloos. De gemiddelde prijs voor een pil was in 2019 €4,40.

Bron:
DIMS jaarbericht 2019

Versie: mei 2020

Wat is de geschiedenis van 2C-B?

2C-B werd voor het eerst door Alexander Shulgin gesynthetiseerd in 1974. Shulgin was een Amerikaanse scheikundige met veel interesse in psychoactieve stoffen. Hij heeft heel veel verschillende drugs ontwikkeld. In zijn zoektocht naar varianten in de chemische groep fenethylaminen ontdekte hij 2C-B en andere varianten zoals 2C-I en 2C-E. Hij schreef erover in zijn boek PiHKAL (phenethylamines I have know and loved) in 1991.

In de jaren 90 kwam de drug op de recreatieve markt terecht. Het werd een aantal jaren in smartshops verkocht onder de naam Nexus. In 1997 werd het op lijst 1 van de Opiumwet geplaatst en daarmee was de verkoop verboden. Sindsdien is het wel op de illegale markt verkrijgbaar.

 

Bron:

Alexander Shulgin- PiHKAL: A Chemical Love Story

Versie: mei 2020

Op welke manieren kan je 2C-B gebruiken?

2C-B komt meestal voor in pillen. Ook kan 2C-B in poedervorm of capsule voorkomen. Als pil of capsule wordt 2C-B geslikt. Het poeder kan ook worden gesnoven, maar omdat snuiven vrij pijnlijk is voor de neus, wordt 2C-B eigenlijk altijd geslikt. Het poeder wordt dan afgewogen en in een capsule gedaan of dicht gevouwen in een vloeitje.

 

Versie: mei 2020

Wat is 2C-T-7 en 2C-T-2?

2C-T-7 is een synthetische verbinding die, net als 2CB, 2C-T-2 en ook xtc, behoren tot de phenethylamines.

Wat doet het?

De bewustzijnsveranderende werking van 2C-T-7 lijkt het meest op die van 2C-T-2, met als belangrijk verschil dat de effecten van 2C-T-2 zo’n 6 uur kunnen aanhouden en die van 2C-T-7 wel 8 tot 15 uur.

Over 2C-T-7 is weinig bekend, wel over 2C-T-2. Het is een psychedelische stof met twee kanten: een energieke ‘speedy’ kant en een bewustzijnsveranderende ‘trippy’ kant. Het trippy, hallucinerende effect overheerst. In het geval van 2C-T-7 kan het hallucineren soms wel 15 uur duren. De uitvinder van zowel 2C-T-2 en 2C-T-7 is Dr. Alexander Shulgin.

In zijn boek PHIKAL beschrijft hij de werking van 2C-T-7 o.a. als ‘much like mescaline but less sparkly (…) similar to MDMA but more grounded (…)’. Later vergelijkt hij het weer met lsd, Peyote en met gesloten ogen zou de wereld om je heen veranderen in een Escher-achtig schilderij.

De wet

2C-T-2 is sinds april 1999 verboden. 2C-T-7 mag sinds 2004 niet meer verkocht worden.

 

Aanbevolen literatuur:

PHIKAL, Phenethylamines I Have Known And Loved’ door Alexander Shulgin.

 

Versie: september 2018

 

Wat is DOB?

DOB (4-bromo-2,5-dimethoxyamfetamine) is een synthetisch tripmiddel verwant aan mescaline. Afhankelijk van de dosis kan een trip wel 30 uur duren. Het is verkrijgbaar als fijn, wit kristalachtig poeder, als pil of als papertrip. Meestal staat er een logo op het tablet, maar dat hoeft niet persé.

DOB is in 1967 voor het eerst gemaakt door Alexander Shulgin. In 1994 werd DOB voor het eerst gesignaleerd op houseparty’s waar het verkocht werd als xtc. Het middel is verboden. Zover bekend wordt het middel nu niet of nauwelijks meer gebruikt.

Wat doet het?

De werking van DOB is enigszins vergelijkbaar met die van 2C-B. Het belangrijkste verschil tussen DOB en 2C-B is dat het bij DOB veel langer duurt voordat het middel gaat werken. Dat kan wel 1 tot 3 uur duren. Het middel werkt ook veel langer door. De effecten van een lage dosis kunnen 6 tot 12 uur aanhouden. Een medium dosis werkt tussen de 8 en 16 uur. Een hoge dosis DOB kan tot 30 uur doorwerken.

Ter vergelijking: een lsd-trip duurt 8 uur. DOB is al actief bij een dosis van enkele milligrammen. Bij een lage dosis is het tripeffect redelijk mild, bij een medium- en hoge dosis ga je hallucineren.

Verslavingskans

Bij DOB is er sprake van tolerantieontwikkeling, dat wil zeggen dat je lichaam went aan de stof en je een grotere dosis nodig hebt om het effect nog te voelen. Onthoudingsverschijnselen bij stoppen treden niet op.

Overige risico’s

Fysieke bijwerkingen van DOB zijn (afhankelijk van de dosis) o.a. misselijkheid, trillen, nerveus gevoel, gevoel van spanning in maag en hoofd en spier- en kaakspanning. Bij hoge doses kan tijdelijk geheugenverlies optreden. Ook kan iemand agressief en gevaarlijk (voor zichzelf) gedrag vertonen. Onder invloed van DOB kun je erg angstig worden en in paniek raken. Je kunt overweldigd worden door de intensieve ervaringen en het gevoel krijgen dat je je gedachten niet meer onder controle hebt.

Overdosering

Door de langzame en de lange werking van DOB is er een risico op overdosering. Overdosering is schadelijk en kan leiden tot vaatverkramping van de slagaders en gangreen (koudvuur). Het gerucht gaat dat er ooit twee mensen zijn geweest bij wie, na een extreem hoge dosis DOB beide benen geamputeerd moesten worden omdat door de hoge dosissen DOB de bloedcirculatie in de benen afgesloten was geraakt, maar deze gevallen zijn nooit officieel bevestigd. Er is tenminste één geval gekend van een fatale overdosis DOB.

Risico’s beperken

Gebruikers kunnen de risico’s enigszins beperken door:

  • Hun pillen/poeder te laten testen.
  • DOB niet in combinatie met andere drugs en alcohol te gebruiken.
  • DOB niet gebruiken in combinatie met MAO-remmers
  • Niet gebruiken als ze zich lichamelijk en/of geestelijk niet goed voelen.
  • Niet gebruiken wanneer ze problemen hebben met de bloedsomloop of last hebben van epilepsie.
  • Alleen gebruiken in een vertrouwde omgeving bij vertrouwde mensen gebruiken.
  • Ervoor zorgen dat de omgeving weet dat ze gebruiken en ervoor zorgen dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed verkeert

DOM

Alexander Shulgin is ook de maker van DOM (2,5-dimethoxy-4-methylamphetamine). Dit middel maakte hij in 1964. Dit middel kan een psychedelische ervaring opleveren van 14 tot 20 uur (1). DOM is niet meer op de markt.

De wet

DOB staat op lijst I van de Opiumwet: harddrugs met een onaanvaardbaar risico voor de gezondheid. Productie, handel en bezit zijn verboden.

Zie voor meer informatie erowid.org

Bron:

1) Vervaeke, H. Het gebruik van tripmiddelen. In: drugs en alcohol. Gebruik, misbruik en verslaving.

 

Versie: september 2018

 

Wat is een tripsitter?

Een tripsitter is een persoon die nuchter blijft om iemand anders trip te begeleiden. Dit kan een kennis zijn of iemand uit je vriendengroep. Wanneer jij onder invloed merkt dat je ergens mee zit, of dat je het moeilijk hebt in je trip, kan je dit kwijt bij de tripsitter De tripsitter kan je dan helpen om uit die vervelende gedachten te komen. Of de tripsitter zorgt er voor dat je geen rare dingen doet.

 

Versie: april 2020

Wat zijn partydrugs?

Partydrugs is een verzamelnaam voor verschillende drugs die worden gebruikt tijdens het uitgaan. Ze heten daarom ook wel uitgaansdrugs. Voorbeelden van partydrugs zijn: alcohol, MDMA (XTC), cocaïne, speed en GHB.

Tijdens het uitgaan in discotheken, clubs en festivals worden behalve alcohol soms ook drugs gebruikt. Sommige drugs geven energie en zorgen ervoor dat er langer gedanst kan worden of dat het feesten lang volgehouden kan worden, andere zorgen voor een opgewekt gevoel. Vooral dit soort drugs passen goed in het uitgaanssfeertje en worden daarom wel party- of uitgaansdrugs genoemd. Deze middelen worden meestal alleen bij het uitgaan gebruikt en niet door de week. Gebruik blijft in de meeste gevallen dus beperkt.

Risico’s partydrugs

Partydrugs of uitgaansdrugs slaan voornamelijk op middelen als MDMA (XTC), cocaïne en amfetamine. Vragen naar de risico’s van partydrugs is een onduidelijke vraag. Partydrugs is een verzamelnaam van verschillende drugs. Elke drug heeft zijn eigen specifieke risico’s, zoals verslaving, geestelijke en lichamelijke problemen en maatschappelijke problemen. Zie voor de risico’s de vraag en antwoord rubriek van een bepaalde drug.

Gebruik van partydrugs

Onlangs is er landelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van partydrugs (1). Gekeken is naar het gebruik in clubs en bij grote feesten. De gemiddelde leeftijd van de uitgaanders die meededen aan dit onderzoek is 21,7 jaar. Het gebruik op grote feesten ligt over het algemeen hoger dan in clubs. Gevraagd is of je het afgelopen jaar, de afgelopen maand en of je tijdens de uitgaansnacht gebruikt hebt.

Middel Ooit gebruikt Afgelopen jaar gebruikt Afgelopen maand gebruikt
Xtc 55.1% 46,2% 21,6%
Speed 33.4% 25,1% 12,2%
Cocaïne 32.5% 24,5% 12,4%
Lachgas 53.5% 37,3% 10,6%
GHB/GBL 13.8% 7,5% 3,0%

Amsterdam

Ook in Amsterdam heeft de Universiteit van Amsterdam in opdracht van Jellinek onderzoek gedaan naar het gebruik van drugs in clubs en festivals. De Amsterdamse onderzoeksgroep was iets ouder (25.6 jaar). Het druggebruik lag iets hoger. Cijfers van drugsgebruik in steden zijn over het algemeen hoger dan landelijke cijfers.

Middel Ooit gebruikt Afgelopen jaar gebruikt Afgelopen maand gebruikt
XTC 79.5% 66.4% 47.7%
Speed 42.6% 30.7% 18.9%
Cocaïne 49.9% 39.3% 25.7%
Lachgas 70.9% 52.3% 21.8%
GHB/GBL 22.1% 12.7% 7.0%

Bronnen

  1. Het Grote Uitgaansonderzoek 2016, Trimbos-instituut (2016)
  2. Antenne 2017, Bonger Instituut (2018)

 

Versie: juli 2020

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin