2C-B: Algemene informatie

Wil je meer weten over 2C-B? Hieronder lees je alle algemene vragen en antwoorden over dit thema. Kan je iets niet vinden? Stel dan je vraag aan een van onze medewerkers via Vraag & Antwoord.

Meer informatie over 2C-B Informatie over andere middelen

 

Wat is 2C-B?

2C-B is de afkorting voor de drug 4-broom-2,5-dimethoxyfenethylamine. Het behoort tot de tripmiddelen of psychedelica, net als LSD of paddo’s/truffels. 2C-B is een synthetische middel. Het komt niet in de natuur voor, maar moet in een laboratorium gemaakt worden. 2C-B is chemisch verwant aan mescaline.

Hoe ziet 2C-B eruit?

Het komt meestal voor in pillen. Die kunnen allerlei vormen en kleuren hebben. Meestal zijn ze iets kleiner dan XTC-pillen. Ook kan 2C-B in poedervorm of capsule voorkomen. 2C-B is vrij potent (sterk) en wordt gedoseerd in milligrammen. De drug is geurloos. De gemiddelde prijs voor een pil was in 2022 €4,60 (1).

Wil je meer lezen over de effecten, risico’s of manieren van inname, lees dan de informatiepagina over 2C-B.

Bron:
(1) Nationale Drug Monitor

 

Versie: maart 2024

Wat is de geschiedenis van 2C-B?

2C-B werd voor het eerst door Alexander Shulgin gesynthetiseerd in 1974. Shulgin was een Amerikaanse scheikundige met veel interesse in psychoactieve stoffen. Hij heeft heel veel verschillende drugs ontwikkeld. In zijn zoektocht naar varianten in de chemische groep fenethylaminen ontdekte hij 2C-B en andere varianten zoals 2C-I en 2C-E. Hij schreef erover in zijn boek PiHKAL (phenethylamines I have know and loved) in 1991.

In de jaren 90 kwam de drug op de recreatieve markt terecht. Het werd een aantal jaren in smartshops verkocht onder de naam Nexus. In 1997 werd het op lijst 1 van de Opiumwet geplaatst en daarmee was de verkoop verboden. Sindsdien is het wel op de illegale markt verkrijgbaar.

 

Bron:

Alexander Shulgin- PiHKAL: A Chemical Love Story

Versie: mei 2020

Op welke manieren kan je 2C-B gebruiken?

2C-B komt meestal voor in pillen. Ook kan 2C-B in poedervorm of capsule voorkomen. Als pil of capsule wordt 2C-B geslikt. Het poeder kan ook worden gesnoven, maar omdat snuiven vrij pijnlijk is voor de neus, wordt 2C-B eigenlijk altijd geslikt. Het poeder wordt dan afgewogen en in een capsule gedaan of dicht gevouwen in een vloeitje.

 

Versie: mei 2020

Wat zijn 2C-T-7 en 2C-T-2?

2C-T-2 en 2C-T-7 is een synthetische verbinding die, net als 2C-B, 2C-T-2 en ook MDMA (XTC), behoort tot de fenethylamines. Ze zijn ontdekt door de Amerikaanse scheikundige Alexander Shulgin. In de jaren 90 werden de stoffen wel in smartshops verkocht of online. Dit kwam vrij snel na het verbod op 2C-B.

Wat doet het?

2C-T-2 en 2C-T-7 zijn varianten van 2C-B. Ze lijken qua effect erg op 2C-B. Het verschil is vooral de duur van de effecten. Die kunnen wel 6-10 uur aanhouden in plaats van 4-6.

Het zijn een stoffen met twee kanten: een energieke ‘speedy’ kant en een bewustzijnsveranderende ’trippy’ kant. Het trippy, hallucinerende effect overheerst. Het speedy effect houdt vooral in dat iemand niet makkelijk in slaap valt na gebruik. Echt veel extra energie zoals na het nemen van speed het geval is, is er niet.
Zie voor meer informatie over effecten, risico’s etc. 2C-B.

De wet

2C-T-2 is sinds april 1999 verboden. 2C-T-7 mag sinds 2004 niet meer verkocht worden. Beide stoffen staan op lijst 1 van de Opiumwet. Dit houdt in dat ze net zo illegaal zijn als bijvoorbeeld cocaïne of MDMA.

 

Bron:

PHIKAL, Phenethylamines I Have Known And Loved’ door Alexander Shulgin.

 

Versie: oktober 2020

 

Wat is een tripsitter?

Een tripsitter is een persoon die nuchter blijft om iemand anders trip (bij gebruik van psychedelica of andere middelen) te begeleiden. Dit kan een kennis zijn of iemand uit je vriendengroep. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt bij die persoon. Wanneer jij onder invloed merkt dat je ergens mee zit, of dat je het moeilijk hebt in je trip, kan je dit kwijt bij de tripsitter.

De tripsitter kan je dan helpen om uit die vervelende gedachten te komen. Of de tripsitter zorgt er voor dat je geen rare dingen doet.

Ook bij gebruik van psychedelica in onderzoeken wordt een professionele begeleider vaak een tripsitter genoemd.

 

Versie: oktober 2023

Wat is tucibi, tuci/tusi of pink cocaïne?

Tucibi of tusibi, tuci/tusi, pink panther of pink cocaïne is een roze poeder. Tucibi spreek je uit als 2C-B, maar het gaat om een andere drug. In het roze poeder worden verschillende drugs aangetroffen. Het gaat vaak om verschillende combinatie met wisselende hoeveelheden. Er wordt onder andere MDMA en ketamine aangetroffen en daarnaast soms nog cathinonen of andere research chemicals, 2C-B, levamisol en Tramadol (opiaat). Voor de roze kleur wordt kleurstof gebruikt.

De ’tusibi’-mix zou z’n oorsprong hebben in Latijns Amerika, specifiek in Medellin Colombia. Ook daar is het een (riskant) mengsel van wisselende middelen. In Europa wordt het nog relatief weinig aangetroffen.

Wat zijn de risico’s?

Omdat het gaat om gebruik van meerdere drugs door elkaar, en omdat de verdeling en hoeveelheid (concentratie) van de drugs elke keer anders is, is gebruik van tucibi risicovol en wordt afgeraden. De verschillende middelen kunnen gevaarlijke interacties hebben en ook overdosering is een risico.

Bronnen:

Tusi: The Pink Drug Cocktail That Tricked Latin America (insightcrime.org)

Tusibí – Energy Control (Spaans)

 

versie: december 2022

Wat zijn partydrugs?

Partydrugs is een verzamelnaam voor verschillende drugs die worden gebruikt tijdens het uitgaan. Ze heten daarom ook wel uitgaansdrugs. Voorbeelden van partydrugs zijn: alcohol, MDMA (XTC), cocaïne, speed en GHB.

Tijdens het uitgaan in discotheken, clubs en festivals worden behalve alcohol soms ook andere drugs gebruikt. Sommige drugs geven energie en zorgen ervoor dat je langer kan dansen of dat je het feesten langer vol kan houden. Sommige drugs zorgen voor een opgewekt gevoel. Vooral deze drugs passen goed in het uitgaanssfeertje en worden daarom wel party- of uitgaansdrugs genoemd. Deze middelen worden meestal alleen bij het uitgaan gebruikt en niet door de week. Gebruik blijft in de meeste gevallen dus beperkt. Veel mensen hebben maar een paar van zulke feesten per jaar.

Risico’s partydrugs

Partydrugs of uitgaansdrugs slaan voornamelijk op middelen als MDMA (XTC), cocaïne en amfetamine. Het is dus een verzamelnaam voor verschillende drugs. Elke drug heeft zijn eigen specifieke risico’s, zoals verslaving, geestelijke en lichamelijke problemen en maatschappelijke problemen. Zie voor de risico’s de vraag en antwoord rubriek van een bepaalde drug.

Gebruik van partydrugs

Onlangs is er landelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van partydrugs (1). Gekeken is naar het gebruik in clubs en bij grote feesten. De gemiddelde leeftijd van de uitgaanders die meededen aan dit onderzoek is 21,7 jaar. Het gebruik op grote feesten ligt over het algemeen hoger dan in clubs. Gevraagd is of je het afgelopen jaar, de afgelopen maand en of je tijdens de uitgaansnacht gebruikt hebt.

Middel Ooit gebruikt Afgelopen jaar gebruikt Afgelopen maand gebruikt
Xtc 55.1% 46,2% 21,6%
Speed 33.4% 25,1% 12,2%
Cocaïne 32.5% 24,5% 12,4%
Lachgas 53.5% 37,3% 10,6%
GHB/GBL 13.8% 7,5% 3,0%

 

Amsterdam

Ook in Amsterdam heeft de Universiteit van Amsterdam in opdracht van Jellinek onderzoek gedaan naar het gebruik van drugs in clubs en festivals. De Amsterdamse onderzoeksgroep was iets ouder (25.6 jaar). Het druggebruik lag iets hoger. Cijfers van drugsgebruik in steden zijn over het algemeen hoger dan landelijke cijfers.

Middel Ooit gebruikt Afgelopen jaar gebruikt Afgelopen maand gebruikt
XTC 79.5% 66.4% 47.7%
Speed 42.6% 30.7% 18.9%
Cocaïne 49.9% 39.3% 25.7%
Lachgas 70.9% 52.3% 21.8%
GHB/GBL 22.1% 12.7% 7.0%

 

Bronnen

  1. Het Grote Uitgaansonderzoek 2016, Trimbos-instituut (2016)
  2. Antenne 2017, Bonger Instituut (2018)

 

Versie: november 2020