Veelgestelde vragen over behandelingen
Wanneer heb je een verslaving?
Vraag je je af of je te veel alcohol of drugs gebruikt? Te vaak gokt of te veel verlangt naar gamen, internetten, seks of eten? Het is niet zo dat mensen meteen een verslaving hebben. Dat verschilt per persoon en per middel. Ook de omgeving speelt een rol. Ga je om met mensen die veel drinken of gebruiken dan is het vaak moeilijker om zelf maat te houden.
Hoe herken je of je gebruik problematisch wordt?
Voorbeelden zijn: je komt in de financiële problemen of je partner of andere belangrijke mensen geven aan moeite te hebben met je gebruik. Of je komt bijvoorbeeld afspraken niet na, omdat je moeite hebt met opstaan. Er ontstaan dus problemen in je dagelijkse leven ten gevolge van je gebruik. Gebruik is ook problematisch als je het nodig hebt om je beter te voelen, bijvoorbeeld om problemen te vergeten, om contact aan te kunnen gaan tijdens het uitgaan, om gevoelens te onderdrukken, et cetera.
Algemene signalen van verslaving
- controleverlies
- meer gebruiken of langer doorgaan dan je van plan was
- vaker gebruiken dan je van plan was
- in de problemen komen of grenzen overgaan door je gebruik of gedrag
- er veel aan moeten denken of er veel mee bezig zijn
- ontwenningsverschijnselen als je niet drinkt of gebruikt
Waar kan ik terecht voor advies?
Jellinek geeft snel, gericht advies per telefoon, mail en chat. Je kan ook een persoonlijk adviesgesprek aanvragen. Deze gesprekken zijn bedoeld voor mensen die twijfelen over behandeling. Daarnaast bieden we ook adviesgesprekken voor naasten, jongeren en opvoeders. Verwijzers kunnen bellen voor collegiaal overleg.
Met welke vragen kan ik bij Jellinek terecht?
Jellinek is er voor al je vragen over alcohol en andere drugs, gokken en gamen. Je kan bij ons terecht voor vragen over je eigen gebruik of dat van iemand in je omgeving. We geven uitleg over verslavingsbehandeling en andere ondersteuning die we bieden. Mensen vragen bijvoorbeeld:
- Ik drink elke dag alcohol. Heb ik nu een verslaving?
- Kan Jellinek mij helpen te stoppen met gokken en hoe werkt dat dan?
- Waar moet ik rekening mee houden als ik XTC wil gebruiken?
- Mijn partner gebruikt cocaïne en dat zorgt voor problemen. Wat kan ik doen?
- Mijn kind kan niet stoppen met gamen of blowen. Waar vind ik hulp?
- Ik vermoed dat mijn cliënt een probleem heeft met slaapmedicatie. Hoe maak ik dit bespreekbaar?
Jellinek Advieslijn
Je kunt elke werkdag tussen 13:00u en 17:00u gratis bellen naar 088 – 505 1220.
Advies per mail
Je kan je vraag ook per mail stellen via het contactformulier op onze website. Ons team van deskundigen mailt je binnen twee dagen met een antwoord. Bij drukte of een vraag die wat uitzoekwerk vergt kan het langer duren.
Anoniem chatten
Deze chat wordt beantwoord door medewerkers van verschillende verslavingszorginstellingen uit heel Nederland.
Wil je anoniem chatten met een deskundige? Dat kan via de Chat Alcohol & Drugs.
Het kan dus zijn dat je iemand te spreken krijgt die niet bij Jellinek werkt.
Persoonlijk adviesgesprek
Zit je met meerdere vragen of twijfel je of onze behandeling bij jou past? Dan kan je een persoonlijk adviesgesprek met één van onze behandelaren aanvragen. Jullie brengen samen jouw situatie in kaart. Je leert hoe Jellinek bij jouw hulpbehoefte kan aansluiten. Een adviesgesprek is kosteloos en vrijblijvend en duurt ongeveer een halfuur. Een afspraak maak je door te bellen met de Jellinek Advieslijn.
Adviesgesprek voor naasten, jongeren en opvoeders
Wil je weten hoe je het beste kan omgaan met het gebruik van een ander? Zoek je ondersteuning als opvoeder? Jellinek Preventie denkt graag met je mee. Bel altijd eerst de Jellinek Advieslijn; een medewerker luistert naar je situatie en bepaalt wie je het beste verder kan helpen. Je casus wordt vervolgens doorgestuurd naar de juiste afdeling. Een preventiewerker belt je zo snel mogelijk terug om een afspraak in te plannen.
Let op: adviesgesprekken bij Jellinek Preventie zijn alleen beschikbaar voor inwoners van de volgende regio’s: (Groot) Amsterdam, Gooi- en Vechtstreek, de stad Utrecht en Amersfoort. Woon je ergens anders? Neem dan contact op met een verslavingszorginstelling bij jou in de buurt.
Collegiaal overleg voor verwijzers
Heb je een patiënt met complexe problematiek? Twijfel je hoe je hem of haar het beste kan verwijzen? Bel 020 – 590 5555, elke werkdag van 13:00u tot 17:00u. Je wordt verbonden met een multidisciplinair team voor collegiaal overleg. Zij beoordelen casussen inhoudelijk en bekijken binnen welk onderdeel van Arkin jouw patiënt het beste behandeld kan worden. Je kunt ook kijken op de pagina 'consultatie & advies' voor meer informatie.
Hoe meld je je aan voor een behandeling?
Bel de behandelafdeling via 088-505 1220 of vul het aanmeldformulier in. Hier kan je ook aangeven of je eerder in behandeling bent geweest.
Wat gebeurt er na de online aanmelding?
Zodra we je online aanmelding binnen hebben, nemen wij telefonisch contact met je op. In dit gesprek gaat een van onze medewerkers na wat jouw probleem is. Aan het einde van het gesprek maken we direct een afspraak voor een eerste behandelgesprek. Dit eerste behandelgesprek dat je bij ons hebt, noemen we het intakegesprek. Een van onze behandelaars gaat samen met je na welke behandeling geschikt is en legt dit vast in een behandelplan. Aan het einde van het gesprek maakt de behandelaar direct een afspraak voor de vervolgbehandeling.
Behandeltraject
Ben je benieuwd wat je nog meer kunt verwachten als je je hebt aangemeld voor een behandeling? Bekijk dan onze pagina 'behandeltraject'.
Twijfel?
Twijfel je of aanmelding de beste oplossing is voor jouw probleem?
Bel de Jellinek Advieslijn: 088 – 505 1220, elke werkdag van 13:00u tot 17:00u.
Hoe lang is de wachttijd voor een behandeling?
Op de pagina 'Wachttijden' vind je de gemiddelde wachttijden van aanmelding tot intake en van intake tot behandeling. Dit is een indicatie. De wachttijden kunnen per behandeling verschillen. We doen ons uiterste best de wachttijden zo kort mogelijk te houden. Wanneer je je hebt aangemeld, nemen wij telefonisch contact met je op om een afspraak voor een intakegesprek te maken.
Hoe ziet het behandeltraject eruit?
Ga je in behandeling bij Jellinek? Dan is het fijn om te weten wat je te wachten staat. Op de pagina 'behandeltraject' vind je meer informatie over de stappen die je doorloopt vanaf het bekijken van onze website tot aan de start van de behandeling, maar ook het einde van de behandeling.
Hoe lang duurt een behandeling?
De duur van een behandeling hangt af van de soort behandeling die je volgt en van jouw herstel. De meeste behandelingen duren 12 - 13 weken. Soms moet je ook een detox volgen. Dit duurt gemiddeld 1 - 2 weken. Bekijk de pagina over soorten behandelingen om te weten te komen hoe lang een bepaalde behandeling gemiddeld duurt.
Welke soorten behandelingen zijn er?
Jellinek biedt verschillende soorten behandelingen aan. Licht als het kan, intensief als het moet. Druk op onderstaande knop voor de verschillende soorten behandelingen.
Hoe weet je welke behandeling je moet volgen?
Wil je weten welke behandeling het beste bij je past? Doe de keuzewijzer! Je kunt de keuzewijzer ook samen invullen met je partner, een familielid of een goede vriend. Zij kunnen je steunen bij je keuze en tijdens de behandeling.
Uiteindelijk bepaal je samen met het intaketeam welke behandeling het meest geschikt is voor je. Het intaketeam overlegt dit samen met jou aan de hand van het intakegesprek. Een intakegesprek is het eerste gesprek dat je bij ons hebt.
Kun je ook volledig online in behandeling?
Wij hebben een 100% online behandeling, namelijk Jellinek Digitaal. Dit betekent dat je de behandeling volledig online volgt. Hiermee kun je waar en wanneer je dat het beste uitkomt de controle op je leven terugkrijgen.
Word je altijd opgenomen?
De meeste mensen die in behandeling komen voor een verslavingsprobleem hoeven niet te worden opgenomen. Meestal is een ambulante behandeling voldoende om het middelengebruik of gokken of gamen onder controle te krijgen of te stoppen. Je hebt dan elke week een gesprek met een behandelaar. Bij Jellinek willen we dat de behandeling zo licht als mogelijk is, en niet zwaarder dan nodig.
Een korte klinische opname kan nodig zijn als je medische begeleiding nodig hebt bij het stoppen met gebruik. We noemen dit ontgiften. Dit is een kortdurende opname van doorgaans één week (detox). Vaak kan de behandeling daarna ambulant worden voortgezet.
Soms krijg je het advies om een intensieve behandeling te volgen. Dit gebeurt als de verslavingsproblemen ernstig zijn en er veel bijkomende problemen zijn. Ook wanneer eerdere behandeling niet goed heeft geholpen, kan een intensieve behandeling nodig zijn. Intensieve behandeling is er in de vorm van een deeltijdprogramma, waarbij je thuis slaapt. Voorbeelden hiervan zijn een dagbehandeling of een avondbehandeling. Of in de vorm van een klinische opname waarbij je voor meerdere weken wordt opgenomen in de kliniek.
Het behandelplan komt altijd samen met jou tot stand. Tijdens de intake wordt samen met jou een goede inschatting gemaakt welke behandeling je nodig hebt en bij je past.
Voor wie zijn onze behandelingen?
Iedereen met een (hulp)vraag over verslaving kan deskundige hulp krijgen bij ons: mensen die informatie, persoonlijk advies of behandeling nodig hebben, hun naasten en professionals.
Verslavingsproblemen komen voor in alle lagen van de bevolking, bij mannen en vrouwen, en bij mensen van allerlei leeftijden. De mensen die bij Jellinek in behandeling komen zijn over het algemeen in de problemen geraakt door het alcohol- of drugsgebruik, of door overmatig gokken of gamen, in meer of mindere mate. Niet voor niks zoeken zij hulp voor hun verslaving. Maar vaak gaan er ook nog dingen goed in het leven. Veel mensen die in behandeling komen bij Jellinek hebben een baan, volgen een opleiding, en hebben vrienden, een partner of een gezin. Mensen zoals jij en ik.
Wij bieden behandeling aan voor volwassenen, maar ook voor jeugd. Elke behandeling is geschikt voor een bepaalde mate van verslaving. Bekijk hieronder ons aanbod.
Waar kan je onze behandelingen volgen?
Jellinek helpt mensen in heel Nederland. Wij hebben verschillende behandellocaties in :
- Amsterdam
- Utrecht
- Amersfoort
- Hilversum
- Amstelveen
- Ook bieden we een volledig online behandeling aan via internet, Jellinek Digitaal
Bekijk al onze behandellocaties via de volgende link.
Wat is de visie van Jellinek op behandeling?
Verslaving is een behandelbare aandoening. De Jellinek hanteert bij haar behandeling onder andere de volgende uitgangspunten:
- Aantoonbaar effectief. De aangeboden behandeling moet aantoonbaar effectief zijn.
- Stepped care. De aangeboden behandeling moet afgestemd zijn op de ernst van de problemen. Als het mogelijk is wordt begonnen met lichte interventies. Licht als het kan zwaar als het moet.
- Continue verbetering. De resultaten van de behandeling moeten voortdurend gemeten worden, zodat de de behandeling waar mogelijk verbeterd kan worden.
- Middelenonafhankelijk. De behandeling is middel- onafhankelijk. De vraag hoelang iemand een verslaving heeft en hoe ernstig de verslaving is, is belangrijker dan het middel waaraan.
- Volledig behandelaanbod. Ons behandelaanbod varieert van online zelfhulp en online behandeling tot een intensieve dagbehandeling of opname. De meeste behandelingen vinden overdag plaats. In groepen of individueel.
- Cognitieve Gedragstherapie. Binnen een groot deel van onze behandelingen werken we met cognitieve gedragstherapie. Behandeling volgens het twaalf stappen plan van Minnesota is ook mogelijk
- Medische hulp. Waar nodig bieden onze verslavingsartsen medische hulp en ondersteuning.
- Ook voor partner en familie. De omgeving van iemand met een verslavingsprobleem kan het soms moeilijk hebben. Ook de partner en de familie kunnen daarom advies, behandeling en ondersteuning krijgen.