Hoe te stoppen met alcohol

Heb jij de wens om te stoppen of te minderen met alcohol, maar weet je niet goed hoe? Heb je al eens vaker een stoppoging gedaan, maar lukte het niet? In dit artikel vertellen we je hoe je kunt stoppen met alcohol en welke verschillende mogelijkheden Jellinek daarvoor biedt. 

Meld je aan voor de Zelfhulp

Hoe stoppen met alcohol

Schrijf de nadelen van gebruik en de voordelen van minderen of stoppen op: Stoppen met alcohol levert veel voordelen op. Voordelen kunnen zijn: ik heb meer energie, ik kan geld besparen. Nadelen van doorgaan kunnen gaan over: ik heb last van een kater en ik voel me slecht over mezelf.  

Hoe stoppen met alcohol en minderen

Neem een beslissing om te minderen of te stoppen: Spreek een datum af met jezelf wanneer je begint met stoppen en hoelang je dat gaat volhouden. 

Hoe stoppen met alcohol en doelen bijhouden

Bepaal een doel en houd bij hoeveel je drinkt of gebruikt: Bepaal of je wilt minderen of stoppen. Als je wilt minderen spreek dan af hoeveel glazen je per dag/week mag drinken van jezelf. Houd vervolgens bij of je dit doel haalt.  

Hoe stoppen met alcohol en ontwenningsverschijnselen

Bereid je voor op het krijgen van onthoudingsverschijnselen: Je kan last krijgen van onthoudingsverschijnselen, die 3 tot 7 dagen kunnen duren. Na 24 uur zijn ze op hun hoogtepunt. Er zijn lichte onthoudingsverschijnselen en ernstige. Lichte zijn bijvoorbeeld slecht slapen, transpireren en gespannen zijn. Ernstige zijn toevallen of delirium.  

Hoe stoppen met alcohol en dagboek bijhouden

Maak een aantal afspraken met jezelf en schrijf deze op: Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je even niet met dezelfde mensen uitgaat of dat je bepaalde gelegenheden voorlopig mijdt. Je kunt ook afspreken dat je een goede vriend inlicht en hem belt wanneer je het moeilijk hebt. 

Hoe stoppen met alcohol en voorbereiden op momenten van trek en risicosituaties

Bereid je voor op trek: Bedenk wat je kunt doen als je trek krijgt. Bedenk vooraf zo veel mogelijk alternatieven. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals een douche nemen, hardlopen et cetera. Ook is het goed om je risicosituaties in kaart te brengen. Wat zijn riskante situaties, waarin je terug kan vallen? Bedenk wat voor jou riskante situaties/gevoelens/gedachten zijn waardoor het gevaar van gebruik groter en schrijf op wat je gaat doen wanneer je in zo’n situatie terecht komt. 

Meld je aan voor Behandeling

Meld je aan voor de Jellinek Online Zelfhulp Alcohol

Merk je dat het niet lukt om deze stappen te volgen, dan je bij de Jellinek een Online Zelhulpprogramma volgen. De Jellinek Online Zelfhulp is gratis, anoniem en je kunt in je eigen tijd aan de slag met je gebruik. Door middel van verschillende lees-, kijk- en maakopdrachten wordt je 30 dagen meegenomen in het stoppen of minderen van alcohol. Meld je aan en bekijk of het iets voor je is. Mocht je graag advies willen wat bij jou zou passen kun je ook eerst bellen met onze Advieslijn