Vraag & Antwoord

Zit er nog alcohol in een gerecht na het bereiden?

Sommige mensen koken met alcoholische dranken zoals bier of wijn. Dit kan erg lekker zijn, bijvoorbeeld in een stoofpotje. Echter kan het er wel voor zorgen dat er alcohol in je gerecht komt. Dat is niet altijd wenselijk, bijvoorbeeld voor mensen die abstinent zijn van alcohol omdat ze in het verleden problematisch hebben gebruikt. Maar ook voor zwangere vrouwen en voor kinderen is dit risicovol. Dus hoelang moet je iets koken voordat alle alcohol er uit is?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal factoren: de manier van verhitten, de bereidingstijd en de hoeveelheid alcohol die wordt toegevoegd (wijn bevat meer alcohol dan bier). Alcohol verdampt bij 78,4°. Je zou dus kunnen denken dat alle alcohol er uit is als je het even bij deze temperatuur laat staan. Het kan echter erg lang duren voordat alle alcohol uit een gerecht is. Zelfs na urenlange bereiding blijft er een beetje alcohol aanwezig in het gerecht.

Er blijft eigenlijk altijd wel een beetje alcohol over. Hoewel de hoeveelheden soms minimaal zijn raden we voor de zekerheid dit soort gerechten af voor risicogroepen, zoals mensen met een verslavingspobleem, zwangeren en kinderen. Houd ook rekening met mensen die vanuit religieuze overwegingen geen alcohol drinken.

In onderstaande tabel zie je hoeveel alcohol er over blijft bij verschillende manieren van bereiden:

BereidingswijzeTijdPercentage alcohol dat overblijft
Nacht bewaren zonder verhitten70
Toevoegen aan warm gerecht, niet meer koken85
Flamberen75
Koken/sudderen15 minuten40
30 minuten35
1 uur25
1,5 uur20
2 uur10
2,5 uur5
 Koken zonder roeren25 minuten 45

Bron: kennisinstituut bier

 

Versie: december 2018

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat