Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal factoren: de manier van verhitten, de bereidingstijd en de hoeveelheid alcohol die wordt toegevoegd (wijn bevat meer alcohol dan bier). Alcohol verdampt bij 78,4°. Je zou dus kunnen denken dat alle alcohol eruit is als je het even bij deze temperatuur laat staan. Het kan echter erg lang duren voordat alle alcohol uit een gerecht is. Zelfs na urenlange bereiding blijft er een beetje alcohol aanwezig in het gerecht.
Er blijft eigenlijk altijd wel een beetje alcohol over. Hoewel de hoeveelheden soms minimaal zijn raden we voor de zekerheid dit soort gerechten af voor risicogroepen, zoals mensen met een verslavingsprobleem, zwangeren en kinderen. Houd ook rekening met mensen die om andere redenen ervoor kiezen om geen alcohol drinken.
In onderstaande tabel zie je hoeveel alcohol er over blijft bij verschillende manieren van bereiden:
Bereidingswijze | Tijd | Percentage alcohol dat overblijft |
Nacht bewaren zonder verhitten | 70 | |
Toevoegen aan warm gerecht, niet meer koken | 85 | |
Flamberen | 75 | |
Koken/sudderen | 15 minuten | 40 |
30 minuten | 35 | |
1 uur | 25 | |
1,5 uur | 20 | |
2 uur | 10 | |
2,5 uur | 5 | |
Koken zonder roeren | 25 minuten | 45 |
Versie: oktober 2020