Zijn er smartdrugs die lijken op cocaïne?

Nee die zijn er niet. Ephedra komt in de buurt maar is toch niet echt vergelijkbaar. Bovendien mag Ephedra ook niet meer in smartshops verkocht worden.

Ephedra werkt alleen lichamelijk (men krijgt meer energie) terwijl coke ook een psychisch effect heeft. Ephedra is de natuurlijke voorloper van amfetamine met als belangrijkste verschil dat de euforische werking van ephedra minder is dan die van amfetamine.

Hersenen

Dit komt door de verschillende werking van beide middelen op de hersenen. Amfetamine is vooral van invloed op de adrenalinehuishouding en in iets mindere mate op de dopaminehuishouding. Ephedra is alleen van invloed op de adrenalinehuishouding. De stimulering van de adrenalinehuishouding veroorzaakt allerlei lichamelijke effecten: de ademhaling gaat sneller, het hart gaat sneller kloppen en de bronchiën in de longen gaan open staan. De dopamine zorgt daarbij nog dat gebruikers zich opgewekt en goed voelen.

Adrenaline en dopamine

Aangezien ephedra vooral op de adrenaline huishouding werkt en niet op de dopamine huishouding zijn de effecten in vergelijking met amfetamine veel meer lichamelijk en minder geestelijk. Dat geldt ook voor cocaïne. Cocaïne is vooral van invloed op de dopaminehuishouding en in mindere mate op de adrenalinehuishouding.

Via de dopamine zorgt cocaïne dus voor het gelukzalige gevoel. Met andere woorden: omdat ephedra alleen van invloed is op de adrenalinehuishouding kan het nooit het effect van cocaïne veroorzaken. Maar omdat het wel net zoals cocaïne de adrenalinehuishouding beïnvloedt komt het, van de ooit als smartdrugs verkochte producten, nog het dichtste bij cocaïne in de buurt.

 

Versie: oktober 2019