Word ik direct opgenomen?

Nee, u wordt niet direct opgenomen. Na de intake gaat u naar huis. U weet meestal dezelfde dag welke behandeling u gaat volgen en wanneer u daarmee kunt starten. De meeste mensen die in behandeling komen voor een verslavingsprobleem hoeven niet te worden opgenomen. Meestal is een ambulante behandeling voldoende om het alcohol- of middelengebruik, gokken of gamen onder controle te krijgen of te stoppen. U heeft dan elke week een gesprek met een behandelaar. Jellinek hanteert het principe dat de behandeling zo licht als mogelijk moet zijn, en niet zwaarder dan nodig.

Een korte klinische opname kan aan de orde zijn als er medische begeleiding nodig is bij het stoppen met gebruik. We noemen dit ontgiften. Dit is een kortdurende opname van doorgaans één week (detox). Vaak kan de behandeling daarna ambulant worden voortgezet.

Als de verslavingsproblematiek ernstig is, en er zijn veel bijkomende problemen, kan het zijn dat u geadviseerd wordt om klinische behandeling te volgen. Dat is een behandeling waarbij u wordt opgenomen. Ook wanneer eerdere ambulante behandeling niet goed heeft geholpen, kan een klinische behandeling nodig zijn.

 

Versie: maart 2015