Welke stadia doorloopt een coke gebruiker als hij stopt?

De gebruiker doorloopt een aantal stadia als hij stopt met gebruiken.

  • De eerste week heeft hij last van zeer wisselende stemmingen.
  • Dan breekt een periode van een week of 10 aan waarin hij zeer zelfverzekerd is en denkt alles onder controle te hebben. Hij heeft het gevoel de coke makkelijk te kunnen laten staan.
  • Daarna breekt een periode aan waarin hij zeer depressief kan worden. Alsof hij achter een glazen wand zit en nergens lol aan kan beleven. Deze periode kan ruim een half jaar duren.

Soms kan iemand al deze emoties ook in een etmaal meemaken. Wordt de periode van depressie te zwaar dan is een bezoek aan een arts aan te raden.

Terugval

Bij de overgang van het ene stadium naar het andere ligt terugval op de loer. Daar moet een gebruiker zich goed op voorbereiden. Terugval wordt vaak als een bewijs gezien van: zie je wel, eens verslaafd altijd verslaafd.

Dit is volkomen onjuist. Van terugval kun je ook leren. Tenminste als iemand nagaat in welke situatie het gebeurde en nadenkt over een ander (alternatief) gedrag. Zodat hij, als hij de volgende keer in die situatie komt, op een andere manier kan reageren dan met cocaïnegebruik. Lukt dat, dan is hij toch weer wat sterker geworden.

 

Versie: oktober 2019