Welke soorten mixdranken zijn er?

Er zijn allerlei soorten mixdranken. Shooters, boosters en alcoholpops waren rond het jaar 2000 zeer populair.

  • Mixdrankjes zijn kant-en-klaar gemixte drankjes van een bestaande gedestilleerde drank en cola of vruchtensap. Ze zitten in blikjes van 200 tot 330 ml, met 5 tot 7% alcohol.
  • Shooters zijn alcohollikeuren met een alcoholpercentage van circa 20%. Ze worden verkocht in kleine flesjes met een inhoud van 20 ml.
  • Alcopops worden gemaakt door vergisting van vruchtensappen. Ze worden verkocht in blikjes van 330 ml en bevatten 5% alcohol.
  • Boosters (alcoholvrij) en blasters (met alcohol) bevatten oppeppende stoffen als cafeïne en guarana.

Alcoholhoudende mixdranken

Mixdrankjes worden gemaakt op basis bestaande gedestilleerde dranken zoals wodka, jenever en rum, en dan vermengd met cola of jus d’orange of citroen. Ze worden kant-en-klaar aangeboden in blikjes van 200 tot 330 ml, met een alcoholpercentage van 5 tot 7%. Men kan deze drankjes ook zelf mixen. De mixdrankjes mogen in Nederland alleen verkocht worden op plaatsen waar de verkoop van zwak alcoholische dranken is toegestaan én alleen aan personen van 18 jaar en ouder. Een voorbeeld van een mixdrank is een Bacardi Breezer en een ‘baco’ (Bacardi-cola).

Shooters

Shooters zijn alcohollikeuren met een alcoholpercentage van circa 20%. Shooters worden verkocht in kleine flesjes met een inhoud van 20ml. Soms zijn shooters vermengd met licht stimulerende stoffen zoals cafeïne en guarana. Shooters mogen uitsluitend worden verkocht door de slijter en in horecagelegenheden én alleen aan personen van 18 jaar en ouder.

Alcopops

Alcoholpops worden gemaakt door de vergisting van vruchtensappen van onder meer grapefruit en citroen. Bij pops maakt men dus geen gebruik van bestaande gedestilleerde dranken. Door de vergisting ontstaat er alcohol. Vervolgens wordt het vruchtensap nog eens extra vermengd met alcohol en koolzuur. De drankjes worden verkocht in blikjes en flesjes van 330 ml. en bevatten meestal 5% alcohol. Alcopops mogen in Nederland worden verkocht aan personen van 18 jaar en ouder (sinds 1 januari 2014) en zijn uitsluitend verkrijgbaar in gelegenheden waar de verkoop van zwak alcoholische dranken (minder dan 15%) is toegestaan.

Boosters en blasters

Boosters zijn alcoholvrije frisdranken met een stimulerende werking ten gevolge van de toevoeging van bijvoorbeeld cafeïne of guarana. De verkoop van deze drankjes is toegestaan aan personen van alle leeftijden en door iedere winkel. Een voorbeeld van een booster is Red Bull.

Blasters zijn mixen van boosters en sterke, gedestilleerde drank (vaak wodka) met een alcoholpercentage van 10%. Ze worden verkocht in flesjes met een inhoud van 20 ml en mogen alleen verkocht worden aan personen van 18 jaar en ouder (sinds 1 januari 2014) én uitsluitend op alle plaatsen waar zwak alcoholische dranken mogen worden verkocht.

Alcoholpercentage mixdrankjes

Het lastige van al deze drankjes is dat moeilijk is te bepalen hoeveel alcohol je nu eigenlijk binnen krijgt. De hoeveelheid en het alcoholpercentage verschillen immers per flesje/blikje.

Dit is wel uit te rekenen. Kijk eerst op het blikje of fles hoeveel cl dit bevat en kijk vervolgens naar het alcoholpercentage.  Als men bijvoorbeeld een mixdrankje uit een blikje van 250 cl drinkt en het alcoholpercentage is 7% dan krijgt de drinker 7x 2,5 cl = 17,5 cl alcohol binnen. Een glas bier, wijn of sterke drank bevat ongeveer 12,5 cl. alcohol. Kortom dit blikje bevat 1,5 glas, 2 blikjes bevatten 3 glazen.

 

Versie: augustus 2019